Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Negyvenháromezer

A soha-nem-látott-méretű-szuperszenzációs közmunkaprogram egyik utolsó kérdőjelét egyenesítették ki a múlt héten, amikor végre sikerült kikalkulálni, hogy mi lesz a közmunka fizetsége.

A teljes munkaidős közfoglalkoztatottak kötelező legkisebb bére a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakörök betöltése esetén bruttó 57 000 forint. Hetibér alkalmazása esetén a heti bér bruttó 13 120 forint. Azt is előírták, hogy a havi közfoglalkoztatási bér kifizetésének heti részletekben kell történnie (Gyöngyöspatán is már heti bér van), viszont 4*13 120 = bruttó 52 450 forint.

A kormányrendeletben sem a bruttó, sem a nettó szó sem szerepel, viszont "a részletekben történő kifizetés esetén a bérből letiltást, levonást, továbbá a jogszabály alapján teljesítendő adó- és járulék levonásokat arányosan kell végrehajtani".

Ez alapján a kézhez kapott nettó havi bér esetén 47 020, heti bér esetén 43 296 forint.

Aki középfokú végzettséget igénylő közmunkát végez (sok ilyen munka nem lesz), azok megkapják a minimálbért (bruttó 78 ezer).
 
Mivel a közmunkások munkaerő-kölcsönzése egy picit megbolondítja a helyzetet, így nem mellékes, hogy a közmunkáért milyen közmunkabér jár.

A szakszervezetek természetesen tiltakoznak, a BM hárít.

Nagy Linda, a BM szóvivője oszlatta el az aggodalmakat:
"A közfoglalkoztatásban részt vevők a bérpótló juttatás kétszeresét kapják, ezért nem igazak azok a kijelentések, hogy a közmunkabér méltánytalan lenne. (…)  A közfoglalkoztatásért járó összeg csak akkor nem éri el a minimálbért, ha az adott munka nem igényel szakképesítést vagy középfokú végzettséget."

Magyarul: munkanélküli segély dupláját kapja, úgyhogy örüljön, és a amúgy is, a középfokú végzettséget igénylő közmunkás megkapja a minimálbért. Vajon mennyi középfokú végzettséget igénylő közmunkaprogram készül a BM-ben?  Sok? Nagyon sok?

Nagy Lindától és fideszes képviselőktől kérdezném, hogy vajon melyik opciót lennének képesek végigcsinálni?

A,
Egy hónapig végeznék a jelenlegi munkájukat, de hetente csak nettó 10 824 forintot (összesen 43 296) kapnának kézhez, és éljenek meg belőle. Illetve próbálják meg. Bizonyítsák be, hogy meg lehet élni 43 296 forintból. Ez lenne az igazi reality, nem ami a TV-ben megy.

B,
Egy hónapig kipróbálnák a közmunkaprogramot, napi 8 óra, heti 40, kemény, fizikai munka, mint például Gyöngyöspatán, de megkapják érte a jelenlegi bérüket.

Persze lehetne ötvözni is, ahogy a való életben van, közmunka 43 ezerért, de nem hinném, hogy ezt a szintet bárki is bevállalná.

Sajnos nem az a legszomorúbb az egészben, hogy heti 10 ezer forintot fizetnek a közmunkáért, hanem hogy úgy gondolják, hogy ez része a 300 ezer új munkahely megteremtésének, és ez segít az ország helyzetén.

Pedig: 200 ezer közmunkásnak az állam kifizet havonta 10 490 000 000 állami forintot, majd visszavesz belőle 1 830 800 000-at.

Mennyivel is nőnek az állam bevételei és mennyivel is csökkenek a kiadásai így?

Ebben a szomorú "poénban" meg lassan át lehet írni a számokat … 60 ezer … szép álom.


 

Megosztás