Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Munka, törvény, egészségügy

Hamarosan vége a nyári szünetnek, a parlament kétharmad ismét összeül, és megtárgyalják többek között a Munka Törvénykönyvének tervezetét.

Mi ezt már kiveséztük, de most egy új, nagyon fontos megközelítésből visszatérünk hozzá. Nem utolsó sorban azért is, mert szép illusztrációja a tárcák közti NER-nek és konzultációnak, magyarán lesír róla, hogy kapkodva, komolyabb előretervezés nélkül készült, aztán meglepődik az egyik miniszter, hogy mit íratott a másik. Majd tiltakozik.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter múlt pénteken adott interjút a Magyar Nemzetnek, és a lapnak arra a felvetésére, hogy a nemzetgazdasági tárcánál formálódó új Munka törvénykönyve jelentősen csökkentené a műszakpótlékok összegét, Réthelyi Miklós elmondta, hogy az új jogszabály pontos tartalmáról még folynak az egyeztetések. "Ugyanakkor leszögezem: abból semmilyen körülmények között nem engedünk, hogy a jelenlegi bérmennyiség továbbra is biztosítva legyen az orvosok, a szakdolgozók részére" – tette hozzá.

Mint mondta, azt nem ígérheti meg, hogy jövőre béremelés lesz az egészségügyben, arra akkor lesz lehetőség, amikor az ország gazdasági helyzete megengedi. Réthelyi Miklós reményét fejezte ki, hogy a rezidensek jelentős része élni fog a felajánlott ötéves ösztöndíj lehetőségével.

Nos, eltelt pár nap, és máris kiderült, hogy a szakorvosjelöltek nem tojták össze magukat örömükben az ajánlattól, miszerint a fizetésükön felül havi nettó százezer forintos támogatást kapnak november elsejétől öt éven keresztül, cserében ugyanannyi ideig itthon kell maradniuk, és hálapénzt sem fogadhatnak el. (A Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhatott.)

Hétfőn olvashattuk, hogy Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a rezidensek szkeptikusak az ösztöndíjjal kapcsolatban, szövetségüknél nagyjából tízen érdeklődtek, illetve kértek tanácsot.

Ugyanekkor Paphalmi Rita, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy "A meghirdetett hatszáz helyre eddig százas nagyságrendben jelentkeztek."

Nos, a 100 stimmel, de a nagyságrend fogalmát még tisztázni kellene…… Ugyanis egész pontosan 99 szakorvos-jelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt adta be pályázatát az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz. Szócskáék tovább próbálkoznak, kiterjesztik szélesebb körre a programot, hátha.

Szerintem ismét csúfos bukás lesz.

Az orvosok fizetése, hasonlóan mindenkiéhez az országban nevetségesen alacsony, a műszakpótlékok tervezett csökkentése/eltörlése pedig érzékenyen érinti őket is. Naná, hogy nem akarnak lemondani a hálapénzről. Vagy mennek külföldre, ahol tárt karokkal, és normális bérekkel várják őket.

Akárcsak a nővéreket. Pécsről legalább 25 (egyes hírek szerint 40-en) távozott/távozik hamarosan Németországba. Kintlétük első három hónapjában napi 6 órában nyelvet tanulnak (a családtagok is), ekkor havi 1700-1800 eurós fizetést és ingyenszállást kapnak, majd nettó 2000 eurós bérre számíthatnak.

Egyik oldal:

"– Idehaza minimálbér körüli összeget keresünk, három műszakban dolgozva pedig havi százezer forintot. Odakint ennek legalább a háromszorosát, vagy akár többet is – mondta a nővér. – Nem jókedvünkből megyünk el, hanem muszájból. Sajnos ez a betegellátáson máris érezhető, nyilván a páciensek is érzékelik, hogy milyen feszült a légkör, és azt is, hogy kevesebben vagyunk a kelleténél."

 

Másik oldal:

"– A felvetésre egyszerű a válaszom: semmi sem igaz abból, ami megjelent – mondta el kérdésünkre Kovácsné Kelemen Judit, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának ápolási igazgatója. – Ha nem augusztust írnánk, akár azt is gondolhatnám, hogy ez egy áprilisi tréfa. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy az információ kitől származik, engem ugyanis egyetlen médium sem keresett meg ez ügyben."

 

Kommentek:

"

  • 3. eperpalánta 2011. augusztus 17. 10:03

    drága Juditunk nem vette be a Cavintonját,lehet,hogy újságíróval beszélt!Ő csak a médiumokkal nem!Hoppácska nem kereste meg senki aki a szellemvilággal tud beszélgetni!:) hát de szép is,hogy ilyen kis iqtitán főnővérünk van!Az egész PTE-t lejáratod Judit a Butaságoddal,nem baj?Szeretnéd a neveket itt fent látni kik mentek el?Csak hogy emlékezz?

    Jelentem a moderátornak
  • 2. apranax 2011. augusztus 17. 08:53

    Ez áprilisi tréfa???? Gusztustalan! Egyik szavával üti a másikat az ápolásvezetés!! Nem leplezni, és szépiteni kellene a problémát hanem megoldani! Ha ez igy folytatódik akkor áprilisban már Kelemen Judit, és Kollár úr fogja hordani az ágytálat ezerrel!!!"

 

Végül pedig egy rövidke hír:

Megoperálják a 32 éves nő agyértágulatát!
Miskolcon.
Miután Budapesten és Pécsen pénzhiány miatt nem vállalták a 2-3 milliós operációt.
 

Megosztás