Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Szemérmetlenül nyomul a neolatin lobbi

Nyáron, mikor a portásig bezárólag nyaralnak a minisztériumokban, és nincs bent ember, aki szivárogtatna, elszólná magát, a kormány 1 hónapon belül másodjára szalad bele önként a késbe. Ügyesen csinálják, nem kell uborkaszezon.

Először önként kitették az új Munka Törvénykönyvének anyagát, melyet napról-napra szednek szét apróbbnál apróbb ízekre (mi is), most pedig a nyelvoktatási stratégia került az origo birtokában, melyet Hoffmann Rózsáék készítettek a NEFMI-ben.

1. Hoffmann Rózsa államtitkár francia és orosztanár volt a Kaffka Margit Gimnáziumban.

2. Beszélt idegen nyelv szempontjából szégyenkezve kullogunk a sor legvégén. Nálunk beszélnek a legkevesebben idegen nyelven. A törököket azért lenyomtuk.

3. Már nincsenek feliratos filmek a moziban, mindent leszinkronizálnak, se idegen nyelven nem tudnak az emberek, de már olvasni sem tudnak. (Tegnap az origo filmklub FB oldalán az olvasókat kérték meg, hogy segítenek: jön a mozikba egy fasza film, melynek az a címe, hogy Drive, és van hozzá egy szlogen is: "Some Heroes are Real". A címből az lett, hogy "Drive – Gázt!", mert a magyar fiatal kurvára nem érti, hogy egy autós-üldözős filmnél mit jelenthet az hogy "Drive", és még a kurva szlogent is le kellett fordítani: "Akadnak még valódi hősök". Na az ilyeneket kellene sürgősen elfelejteni.)

A 25-64 évesek 14,5%-a beszél angolul. Ezzel tök utolsók vagyunk.

Mi erre a megoldás?
Ezerrel erősíteni az angol tanulást? Már az ovitól kezdve? Átszervezni, megerősíteni, beavatkozni?
Ugyan kérem …  🙂

"Szerencsés, ha az első idegen nyelv nem az angol, didaktikai okból. Az angoltanulás kezdeti, nagyon gyors és látványos sikerei azt a tévképzetet kelthetik a tanulókban, hogy idegen nyelvet ilyen egyszerű tanulni. (…) Az angol nyelv ismerete alapkövetelmény lenne, de a dokumentum előnyben részesítené a neolatin nyelveket, például a franciát és a spanyolt, illetve a németet. A stratégia azt támogatná, hogy az általános iskolákban ne első, hanem második nyelvként oktassák az angolt. A kormány tervei szerint az első nyelv tanítását legkésőbb az általános iskola negyedik osztályában kellene elkezdeni, a második idegen nyelv oktatása pedig hetedikben kezdődne." – idézet a nyelvoktatási stratégiából.

Az oktatási államtitkárságon szívják a legjobb cuccot, ez már biztos:

"Megoldási javaslatunk az első idegen nyelv megválasztására: valamilyen ösztönzésben részesüljön az az iskola, amely nem az angolt indítja első nyelvként. Ez az ösztönzés nem szükségképpen anyagi jellegű lenne. Lehetne akár valamiféle minősítés azon iskoláknak, amelyek a nyelvi-kulturális többszínűség jegyében kínálnak más első, élő nyelvet, vagy a latint. Ha a latint első nyelvként oktatnák, nem kétséges előttünk, hogy ez a javaslat a szülők éles tiltakozását váltaná ki."

Eszem-faszom megáll, ezekben komolyan felmerült, hogy első nyelvként oktassák a latint, az angolt meg csak második nyelvként. Mivel humán gimibe jártam, így heti 2 órában tanultam a latint, és heti 5 órában az angolt, mindkettőből sikerült leérettségiznem négyesre, de a latint várjunk csak, hányszor is használtam az elmúlt 15 évben? Egyszer sem? Aki akar, tanuljon latint a gimiben, de az általános iskolában, ne kötelezően és főleg ne az angol előtt.
Amúgy egy kicsit csalódott vagyok, nem esik szó a szuper stratégiában a székely rovásírásról? Lehetne azt oktatni a latin mellett …

"Azért hasznosabb első nyelvként egy latin vagy egy szláv nyelvet tanulni, mert az angolt ez után könnyebb elsajátítani. Ha valakit korábban megtanítanak egy másik nyelvre, akkor szinte észre sem veszi, hogy mellette az angolt is meg tudja tanulni – azért, mert az informatikától kezdve a nemzetközi zenei életig és a molekuláris biológiáig szinte sajnos csak angol szavakat használunk." – Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár

Sajnos, mi?
A kurva életbe, hogy nem a magyar lett a világnyelv, hanem az angol. Az államtitkár szerint az angol nyelv megtanulása = megnézni pár klippet a Youtube-on, meg netezni egy keveset. Édes istenem ….

Angol nélkül már nem lehet labdába rúgni, ez a kötelező belépőszint mindenhová, nem a neolatin nyelveket kellene erőltetni, hanem durván felhozni az angolul beszélni képes emberek számát.  Nem a nyelvvizsga bizonyítvánnyal rendelkezők számát, mert olyat a netről lehet venni.

Eszter nem lehet ott mindenhol, hogy segítsen!

 

Megosztás