Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Harc a munkanélküliség ellen: terhességi tesztet szeretnének

Szuper ez a Munka Törvénykönyve tervezet (?), főleg, hogy olyan remek szakember az egyik szerzője, mint Pethő Róbert, aki mellesleg tíz éve a Tesco megbízott munkajogásza. A következő Munka Törvénykönyvét meg biztos a szakszervezetek írják, paritásos alapon, nem? 

Dr. Kollonay Csilla nemzetközi munkajogász átnézte a tervezet szövegét:

A jelenleg hatályos szabály így szól: "Tilos a munkavállalót terhesség megállapítására irányuló vizsgálat elvégzésére, illetve erről szóló igazolás bemutatására kötelezni, kivéve, ha erre a munkaköri alkalmasság vizsgálata és véleményezése körében, jogszabály előírása alapján kerül sor"

Ez a tétel valahogy nem került bele az új tervezetbe …

Viszont az már belekerült, hogy "a munkaviszonyból származó kötelezettségek teljesítése érdekében a munkáltató a munkavállaló személyes adatait adatfeldolgozó számára átadhatja. Erről a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell."

Adatvédelmi ombudsman helyett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az adataink jobb védelme érdekében, ugye?

"A kormány feladata, hogy a foglalkoztatáshoz szükséges jogi környezetet megteremtse, ebbe a folyamatba illeszkedik az új munka törvénykönyvének őszre tervezett elfogadása is. Az új munka törvénykönyve egyszerre kell, hogy szolgálja a foglalkoztatottság növelését és a munkanélküliség csökkentését." – nyilatkozta Szijjártó.

Hála az égnek, hogy véget ér ezen a téren is az elmúltnyolcév, és a képviselők rá fognak bólintani, hogy meg lehessen vizsgálni, hogy sunyi módon bekapták-e a legyet a női kollégák, állásra jelentkezők, és nem a tegnap esti babfőzeléktől van az a kis poci ott a kardigán alatt. Még Jakab Andor is megmondta, hogy nőknek nem adna munkát, mert fogják magukat és elmennek babázni, a sunyibbak meg egyesen úgy mennek a HR-re a felvételi elbeszélgetésre, hogy 2-3 hónapos terhesek …

Ja, hogy milyen megalázó, ha mint nő, megpályázol egy jobb állást, és a döntés előtt terhességi tesztet kérnek? Persze más pisijével nem ér trükközni a mosdóban, majd árgus szemekkel fogják nézni, hogyan csurgat a tesztre? 

Hála az égnek, hogy harcolnak az alacsony foglalkoztatás és a munkanélküliség ellen, vajon ezzel megtalálták a bajok forrását, vagy van még ötlet a tarsolyukba? 

HR-engedély az esti hancúrhoz az asszonnyal? Óvszer-cafetéria a bérpapír mellé?

Vajon mit szóltak volna a fideszes képviselőnők, ha tavaly májusban a képviselői eskütétel előtt kértek volna tőlük terhességi tesztet? 
A csíkra pisiljen Selmeczi asszony, és köpje már ki azt a kiflicsücsköt …!

Megosztás