Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Beverik kézzel?

"A gátépítés, a csatornatisztítás, a víztározó-építés nem 21. századi technológiával fog történni Magyarországon, hanem közmunkában." – Orbán Viktor, 2011.05.31.

Október 1-én indul a 2011-es népszámlálás, elkészültek a kérdőívek, toborozzák a kérdezőbiztosokat, gőzerővel zajlanak az előkészületek. 

A valóban remek honlapon csak egy valami hiányzik: mit fog kezdeni a KSH a 5 millió kitöltött kérdőívvel?!

Orbán Viktor ugyanis visszavonta azt a kormányrendeletet, ami a népszámlálási adatok elektronikus bevitelének költségeire irányzott volna elő 2,5 milliárd forintot.

Egyesek szerint túl nagy ez az összeg, viszont a legutolsó, augusztus 4-i Magyar Közlöny 25958. oldalán az olvasható, hogy a kormány a szociális konzultáció pénzügyi fedezetének biztosítására átcsoportosít 867,9 millió forintot.

Ha 1 millió kérdőív feldolgozása 10 egyszerű kérdéssel 1 milliárd, akkor 2 összetett kérdőív 46 kérdéssel 5 millió példányban az hány milliárd?

Az előző népszámlálást is Orbánék intézték 2001-ben, akkor is elektronikusan dolgozták fel a kérdőíveket, 1,5 milliárd forintért.

Most is ezt tervezték, vagyis a kérdőívekről optikai karakterfelismerésen alapuló eljárással kerültek volna a válaszok az adatbázisokba, de most hogy Orbán visszavonta a kormányrendeletet, senki sem tudja, hogy mi lesz a kérdőívekkel, hogy fogják feldolgozni őket.

Csodálatos, majd feldolgozzák valahogy, valakik, nem kell ezen pörögni 🙂

A HVG információja szerint több oka is lehet, hogy visszavonták a kormányrendeletet.

Felmerült, hogy szociális megfontolásokból manuálisan vigyék be az adatokat, ezzel jó néhány embernek munkát adva ideiglenesen, akár egyfajta közmunkaként is. Ha megnézitek a két kérdőívet (egyik és a másik), akkor láthatjátok, hogy ez nem a szociális konzultáció szintje, nem bekarikázott válaszokat kell rögzíteni, hanem komolyan adatmennyiséget bevenni.
Nem hinném, hogy a válaszokat a "beleszarok az egészbe" hozzáállású közmunkás-sereg képes lenne az adatbázisokba bevinni – pontosan. De ugye, volt már bőven meglepetésben részünk az elmúlt 15 hónapban, majd jól kiszámolják egy excelbe, hogy 1 szkenner = 20 ember, 100 szkenner = 2000 ember, 2000 ember 1 havi minimálbére 130 millió forint …
Ó, nem kell ide informatikai fejlesztés, van nekünk rengeteg két lábon járó humán optikai karakterfelismerő rendszerünk …
 
A másik lehetséges ok, hogy Fidesz közeli cégek is "szívesen" részt vennének az adatfeldolgozásban, látjuk, nem rossz meló ez.

A hivatalos magyarázat amúgy ez:
"… a rendelet visszavonására azért volt szükség, mert a népszámlálással kapcsolatban bizonyos technikai döntések még nem születtek meg. A visszavonással azt igyekezett elkerülni a kormány, hogy a közbeszerzési eljárás megindítása engedélyezése így esetleg visszamenőlegesen kényszerpályára vitte volna ezeket a döntéseket."

A Vastagbőr tippje:
A szoros határidőre tekintettel meghívásos közbeszerzési eljárás, eleve a haveri cégre kiírt paraméterekkel, 2,5 milliárd helyett mondjuk 3,5 milliárd összegért, a munka nagysága és a szoros határidő miatt. A kérdőívek feldolgozása januárban kezdődik majd, az akkor életbe lépő közmunkatörvény értelmében pedig már magáncégek is kölcsönözhetnek közmunkásokat az államtól, így a haver cég bevereti velük manuálisan az 5 millió kérdőívet fillérekért.
 
Amúgy haladva a korral, már az interneten is ki lehet tölteni a kérdőíveket, nos ezt sürgősen el kellene felejteni, hiszen így kevesebb kérdezőbiztosra, és még kevesebb humán adatinputálókra lesz szükség … Hát hogy vezessünk minél több embert vissza a munka világába, ha közvetlenül az adatbázisba vihetik be az emberek a saját adataikat?! Az az érzésem, nem lett ez végiggondolva rendesen ….

Az NFÜ is meg fogja kapni a magáét, hogy engedhették, hogy ez a 177 méter hosszú, 692 tonnás gépszörny végezze a teljes vágányfelújítást a Tárnok és Martonvásár között?

Hány ember közmunkáját vették el? Megmondták, vagy nem mondták meg, hogy nem lehet 21. századi technológiát használni? Szemetek!

Megosztás