Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nem kell 200 millió

A kormány a 2011. évi költségvetésben – szakítva az elmúlt évek gyakorlatával – ismét nagy összegű, összesen 1,2 milliárd forintos keretet hagyott jóvá az "egyházi kulturális örökség értékeinek rekonstrukciója és egyéb beruházások" céljára. A Magyarországi Református Egyház elnöksége április végén úgy döntött, hogy a felekezeti arányok figyelembevételével ráeső, körülbelül 200 millió forintos támogatásról lemond, vagyis nem igényel támogatást az erre a célra elkülönített keretből.

Azt szerették volna, ha ez az összeg a Rédly Elemér katolikus plébános kezdeményezésére létrejött Államadósság-csökkentő Alapba kerül, így ők is hozzájárulnak ahhoz.

A hírről még a KDNP-s miniszterelnök-helyettes honlapja is beszámolt, a fejléc mosolygó Semjén fotójával azt az illúziót keltve, hogy boldogan.

Pedig nem is.

Bölcskei Gusztáv református püspök a tatai Csillagpont református ifjúsági találkozón tartott kerekasztal-beszélgetésen számolt be erről.

"Az MRE Elnöksége a napokban kapott egy levelet Semjén Zsolttól, amelyben a miniszterelnök-helyettes közölte, a kormánynak nem áll módjában elfogadni ezt a felajánlást. Született erre egy válasz, majd kaptunk egy újabb levelet, amelyben a miniszterelnök-helyettes megerősítette a döntést."

Bölcskei Gusztáv kijelentette, az MRE erkölcsi döntésére politikai válasz született. Az egyházvezető leszögezte, ezzel a kérdést a maga részéről lezártnak tekinti.

A híres-hírhedt református nyakasság ugye….. Igazuk van.

Semjén Zsolt, a kormányfő kereszténydemokrata helyettese erre úgy reagált: a kormány Szászfalvi László egyházügyi államtitkár javaslatára tárgyalt ülésén a felajánlásról, és arra jutottak, hogy erre ebben a formában nincs mód. A felajánlott állami keretet nem lehet átcsoportosítani, az a költségvetésben címzett támogatásként szerepel ugyanis. Ezt a kormány nem is tehetné meg, országgyűlési határozat kellene hozzá, és módosítani kellene a büdzsét – jegyezte meg.

Tisztelettel jelezték ezért a püspök felé, hogy köszönettel veszik, ha gyűjtésből, vagy megtakarításból járul hozzá a református egyház az államadósság csökkentéséhez – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Mu-ha-ha!

"A felajánlott állami keretet nem lehet átcsoportosítani, az a költségvetésben címzett támogatásként szerepel ugyanis. Ezt a kormány nem is tehetné meg, országgyűlési határozat kellene hozzá, és módosítani kellene a büdzsét"

Eddig valahogy nem tűnt fel, hogy a költségvetés módosítása gondot okoz. Egy kétharmadnak?! Ez piti ügy kéne, hogy legyen nekik, hisz több olyan tehetséges képviselőjük is van, aki percek, de max. pár óra alatt összedob és bead egy javaslatot.

Vagy "szaros" 200 millióért lusták beindítani a törvénygyárat?

De a reformátusok gyűjtsenek és/vagy utalják át megtakarításaikat, az jöhet.
Azt természetesen szívesen fogadja a kormány.  

Megosztás