Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Lobbi, Lázár, kétszer

1, Dohányadó

Az emlékezetes dohányadó-majdnememelés után nyilatkozta kedvenc alkotmánybírónk, hogy "A dohánylobbi erősebb volt.".

A később természetesen többször tagadott mondat a törlést javasló "anonim" módosítóval együtt örökre a memóriánkba égett, mint az abszurdisztáni parlament munkájának gyönyörű metaforáiként.

És még nincs vége.

Kiderült, hogy az eredeti törvényjavaslathoz június 15-én megérkezett Hörcsik Richárd képviselő módosító javaslata, mely a jövőre tervezett két adóemelési lépcsőt jelentősen csökkentette volna.. A külügyekkel foglalkozó lelkész képviselő sem adó-, sem egészségügyi kérdésekben nem mutatott korábban semmiféle aktivitást, viszont ő Sátoraljaújhely egyéni képviselője. Itt működik a Continental Dohányipari Zrt. gyára.

Június 20-i felszólalásában Hörcsik úgy fogalmazott, bár egyetért a fogyasztási dohány adómértékének növelésével, attól tart, a feketepiac előretöréséhez vezetne a jelentős mértékű emelés. Az alacsony keresetűekért való aggódás mellett kiemelte a hazai gyártók érdekeit is.

"Információim szerint a magyar fogyasztásidohány-piacon hat cég osztozik. A piac 60 százalékát valóban a multicégek uralják, de ezekből a legnagyobb piaci részesedéssel, 40 százalékkal bíró Imperial Tobacco, hasonlóan a hazai gyártókhoz – például a Continental Sátoraljaújhely 17-18 százalék – a kiegyensúlyozott adóemelést támogatja (…) Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy az 500 főt foglalkoztató hazai Continental Dohányipari Csoport léte foroghat kockán a fogyasztási dohányok magyarországi eladásának esetleges ellehetetlenítésével."

 

Hörcsik nem titkolta: választókerületi képviselőként a helyi cégekkel, így a Continentallal is többször egyeztetett, hiszen ez feladata is. A Continentaltól kapott számításokat is arra vonatkozóan, szerintük milyen hatása lenne az adóemelésnek.

Bár a Continental gyára Sátoraljaújhelyen van, az anyacég, a termeléstől a forgalmazásig a dohányipar teljes vertikumát lefedő csoport központja és a tulajdonosok Hódmezővásárhelyhez és Szegedhez kötődnek. Kérdésünkre Hörcsik képviselő nem cáfolta, hogy a módosítása bírta a hódmezővásárhelyi frakcióvezető, Lázár János támogatását, "aki egyéni képviselőként nyilván szintén egyeztet választókerülete cégeivel".

Idén április 28-án Hódmezővásárhelyen ünnepelte 15 éves fennállását a Continental Dohányipari Csoport, a vendégeket videoüzenetben köszöntötte a város polgármestere, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője. Lázár János először megköszönte a Continental alapítóinak munkáját, majd a város és a kormány támogatásáról biztosította a cégcsoportot.

"A magyar cég vásárhelyi vezetőit személyesen ismerem, ahogy egyébként a dohánymultik hazai vezetőit is. A dohánylobbi a világon mindenütt erős, de mi nem szívesen engednénk sem hazai cégek, sem multik érdekeinek." – mondta az Indexnek Lázár János.

A frakcióvezető szerint az egész kérdés lényegesen összetettebb, figyelembe kell venni munkahelyvédelmi szempontokat is (jókor jut eszükbe!), de a frakciónak számos egyéb javaslata van, például a dohánytermékek forgalmazásával is: felmerült ötletként, hogy korlátozzák az áruházakat, és kizárólag trafikokban engedélyezzék a cigarettaárusítást.

A Continentalban felügyelőbizottsági tag egyébként Dancsó József fideszes képviselő, aki a Hírszerző kérdésére, miszerint olyan módosítóról szavazott, amely azt a céget is érinti, ahol ő felügyelőbizottsági tag – azt mondta, "gyakorlatilag az a feladata az egyéni képviselőnek, hogy lobbizzon".

"Hörcsik úr a körzetéért dolgozik, ebben az értelemben akkor én is lobbizom azért, hogy Orosházára több beruházás érkezzen." – mondta.
"Ha valódi lobbiérdek működött volna, akkor adócsökkentésről lett volna szó. Nem lobbiztam sem a cég mellett, sem ellene, nincs érdekeltségem a Continental Dohányipari Zrt-ben, tíz éve felügyelőbizottsági tag vagyok. Elfogadtam Hörcsik úr érvelését, azaz, hogy ne erősödjön a feketepiac." – magyarázta Dancsó, miért szavazta meg a költségvetési bizottsági ülésen frakciótársa javaslatát.

 

A Hírszerző Dancsó Józseffel kapcsolatos kérdéseire Lázár János Fidesz frakcióvezető azt mondta, "könnyen elképzelhető", hogy frakciótársa felügyelőbizottsági tagként is dolgozik. "A törvény egyértelműen szabályozza az összeférhetetlenséget, lehet, hogy dolgozik felügyelőbizottsági tagként is, de nem vagyok ezzel pontosan tisztában. Az azonban biztos, semmilyen kapcsolat nem fogja megakadályozni azt, hogy keményen meg legyenek adóztatva a dohányipari termékek" – mondta a frakcióvezető.

Balsai dohánylobbit emlegető bejegyzésére reagálva Lázár azt mondta, az nem volt erősebb, ugyanis "keményen meg lesznek adóztatva". A visszavonással kapcsolatban a frakcióvezető elmondta, a minisztérium ötlete volt a tervezet lefújása. "Nincs ebben semmi titok. Miután a tárca látta, hogy több vitás pont is van, úgy vélekedett, gondoljuk újra a szabályozást" – mondta a frakcióvezető.

2, Hamburgeradó

Hipp-hopp átalakult chips- és csokiadóvá, de megígérte a frakcióvezető úr, hogy a gyorséttermeket majd egy külön rendelkezésben szabályozzák meg. Mivel Lázár János egy szavahihető ember, ez természetesen így is lesz.

Csak egy csöpp eltérés van a mostani és a kezdeti fellángolás szülte tervek között.

Egy egészen picike.

Csupán egy szó…

"A hamburgeresek szoktak örülni, hogy megúszták" – ezzel a mondattal vezette be hétfőn Lázár János, újabb ötletét. A Fidesz frakcióvezetője ugyanis akkor azt mondta, még a héten az Országgyűlés elé terjeszti a gyorséttermi hálózatok élelmiszer-kereskedésére, valamint étel-előállítási és -árusítási körülményeire vonatkozó javaslatát.

A Fidesz frakcióvezetője kedden találkozott a gyorséttermi láncok képviselőivel.

Lázár János a Hírszerzőnek azt mondta, rövidesen beterjeszti törvényjavaslatát, amelyet várhatóan szeptemberben tárgyal a parlament.
"A javaslatnak nem lesz hatása a költségvetésre, nem lesz adóvonzata."

Megosztás