Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ajtódísszel több kisbabát

Dr. Kopp Mária ismert szociológus 2009.nyarán hozta létre a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat, mely a Három Királyfi Intézet Nonprofit Kft.-ből, a Népesedési Kerekasztalból, és a Sajtókerekasztalból áll. A Mozgalom célja, "hogy megszülessenek a tervezett gyermekek Magyarországon."

2010-ben havonta megrendezték a Népesedési Kerekasztalt, melynek javaslataival a parlament népesedési bizottsága kiemelten foglalkozik (pl. a családi adózás, családi napközikhez kapcsolódó szabályok egyszerűsödése).

Igazán ismertek tavasszal lettek, mikor meghirdették a Babazászló-pályázatot, melynek "célja, hogy az intézmények, otthonok falán azt is jelezzük zászlóval, ha valahol kisbaba születik, hiszen ez a közösségnek is érték, öröm. Régen hagyomány volt, hogy kisbabás otthonokat a környéken lakók néhány hétig segítették a szülés után, a zászló célja ezt a szokást is újjáéleszteni."

A nagyjából 198 pályamű közül az én kedvenceim:

 

A versenyen végül nem hirdettek eredményt, "A zsűri úgy döntött, hogy nem lesz egy,aki mindent visz, mivel több szép megoldás született és talán úgy a legjobb, ha mindenki olyan zászlóval jelzi babája érkezését, amilyen neki a leginkább tetszik. A lényeg, hogy használjátok és szeressétek ezt az ötletet, terjesszétek ezt a szép új hagyományt!"

A Mozgalom célja és igyekezete teljes mértékben érthető és támogatandó.

KSH gyorsjelentés, 2011.06.22.
"Az előzetes adatok szerint 2011 első négy hónapjában felgyorsult a születésszám csökkenése. A január–februári 7,8 százalékos csökkenést követően márciusban és áprilisban 14,3 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban. A születésszám összességében 11,1 százalékkal csökkent, ez 3434-gyel kevesebb újszülöttet jelentett az előző év azonos időszakához képest."

A kormány is aggódik a drasztikus csökkenés miatt, ezért ………tegnap, a Népesedési Világnap alkalmából a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy döntött, felkarolja a Mozgalom ötletét, némileg átalakítva.

2011.07.11.
Mostantól minden édesanya kézhez kap gyermeke születése után a termékmintákat tartalmazó csomagban egy ajtódíszt is, amelyet otthonuk bejáratára kifüggesztve jelezheti kisbabája érkezését. A szalagon lévő grafikát a  minisztérium felkérésére Simon András grafikusművész  tervezte. Az ajtódísz nagy előnye, hogy azok is használhatják, akik zászlótartó hiányában nem tudtak eddig zászlót kitűzni.

"A szív egésze a szeretetet, a szív két oldala az apát és az anyát ábrázolja, mely körülölelik a gyermeket."mondta el Simon András, a grafika tervezője. A grafikus azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen, éppen ezért "megszakíthatatlan" vonallal megrajzolt embléma "jelképezi a házasság, a gyermek iránti örökkévaló felelősséget".

A mű:

 

És az első szerencsés kismama és kisbaba, aki megkapta az ajtódíszt a miniszter úrtól:

 

"Lehetőleg minél több gyermek vállalására kell biztatnunk az édesanyákat, a családokat. El kell érnünk, hogy ne csak az anyagi támogatás legyen fontos a gyermekvállalásban. Az egyes törvényi szabályozások és anyagi támogatások helyett, az érzelmek, gondolatok és a társadalom támogatása a fontos." – emelte ki Soltész Miklós.

Az is fontos, persze.

Jólesik/jólesne egy kismamának, ha kedvesen rámosolyognak, előreengedik, hellyel kínálják, lesajnáló nézés helyett gratulálnak a pocakjához, a kórházból hazatérve beugrik egy családtag vagy szomszéd párnapi főtt étellel vagy csak kitakarítani, DE a kiszámíthatóság és az anyagi biztonság sokkal fontosabb. Azon nem segít egy darab kartonpapír, hogy a gyerekkel otthon töltött év/ek felérnek egy túlélőtáborral, mivel a család bevétele csökken, a csekkek és élelmiszerárak viszont csak nőnek, a "baba/gyermek" előtagot nevükben viselő termékek ára pedig minimum kétszeres szorzóról indul, és bizony nem mindent lehet használtan megvenni.

Meg ugye a gyerekének az ember a legjobbat akarja. Ebbe beletartozik a normális lakhatás, étkezés, ruházat, piperecuccok, játék, mesekönyv, és bizony olyan luxus, mint  a szülinapi és karácsonyi ajándék, egy-egy kirándulás, strandolás, nyaralás, pár gombóc fagyi.

Arról nem is beszélve, hogy a nehézségek a GYED/GYES letelte után nem érnek véget, sőt. Bölcsi/ovi soha nincs elég, de ha netán bejut a gyerek, az ottani  4-5 hetes nyári szünettel sem könnyű megbirkózni, hisz egyébként sem kapkodnak a munkáltatók a kisgyerekes anyukák után.

Az ajtódísz-célcsoport dolgozó emberek nyilván nem "a törvényi szabályozások és anyagi támogatások" miatt vállalnak gyermeket, de bizony erősen mérlegelnek, ahogy a még gyermektelen Zero kolléga is elmélázott:

"Csodálatos!
Lehet még fokozni a motivációt?

A rekordot döntő 230 forintos frankárfolyam vagy az új Munka Törvénykönyve, esetleg az, hogy abban a pillanatban, ahogy a sperma találkozik a petesejttel, már rohanni kell a bölcsibe, hogy a várólista 145. helyére feliratkozz és akkor talán (!) lesz helye a gyermekednek 2 évvel és 9 hónappal később, és még talán vissza is vesznek a munkahelyedre, ahonnan persze 1 hónap után kicsaphatnak … nem bírom tovább ezt az erős motivációs nyomást … drágám, csinálunk sok-sok gyermeket?"

 

Megosztás