Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ennyire féltik az egészségünket

Egy hónap kellett hozzá, hogy az NGM naiv, háromlépcsős dohánydrágító javaslata hamvába haljon.

Kedvenc alkotmánybíró-jelöltünk, Balsai édes óvatlansággal (vagy magabiztos nemtörődömséggel?) kikotyogta, hogy egészséges, és bizony rendszeres edzésben lévő gyanakvásunk most sem vezetett félre. Természetesen nem véletlenül nem emelik mégsem már nyártól, aztán januártól és jövő júliustól megint a cigaretta és a dohánytermékek jövedéki adóját, és megvolt az oka annak, hogy a pénzügyi törvénycsomag hétfő esti zárószavazása előtt órákkal ő személyesen benyújtotta az erről szóló zárószavazás előtti módosítót, amiről egyébként roppant vicces módon senki (még ő sem!!!) nem tudja ki és miért írta.

A hivatalos indoklás a szokásos rizsa:

"A dohányfogyasztás mutatószámainak változása alapján a dohánytermékek adóztatásának szerkezeti átalakításában hosszú távú stratégia kialakítása szükséges. Cél, hogy az azonosan káros termékek azonos mértékben adózzanak. Ennek a gondolatnak a mentén a cigaretta és a fogyasztási dohány vegyes adójának értékarányos részét csökkenteni, mennyiségi alapú összetevőjét növelni, egyben adóterhelésüket közelíteni szükséges. Ezért szükséges a stratégiai célokkal ellentétes hatást kiváltó törvényjavaslat visszavonása. (Összefügg a 13 . ponttal)"

 

Balsai Indexnek adott válasza sokkal őszintébben hangzik:

"A dohánylobbi erősebb volt"

Ennyi.
Vagyis mennyi vajon?

Kicsit azért cikinek érzem, hogy az Orbán miniszterelnök úr által vezetett fülkeforradalmi kétharmados kormány nagyhangon "kipaterolja" az IMF-et, heves "kokikat és sallereket oszt" Brüsszelben, aztán szép csendben lefekszik a dohányiparnak…

Megosztás