Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Egyenesen Strasbourg-ba mentünk a kokiért

Félévente egy rendes adok-kapok, már nagyon vártuk!

A januári Orbán – Cohn-Bendit verbális párbaj második menete ma zajlott le ez Európai Parlamentbe. A szópárbaj részletei itt. Mindez elég kellemetlen, mivel a hivatalos program a magyar uniós elnökség értékelése lett volna: januárban az elnökség átvételekor a médiatörvény & Orbán, most, az elnökség értékelésekor az alkotmány & Orbán volt a téma.

Az Európa Tanács jogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság vizsgálta meg az új Alkotmány tartalmát és megírásának folyamatát. A jelentés több észrevételt is megfogalmaz, melyre csak annyi válasz érkezett, hogy "csak a dicséret jogos", Szájer szerint a jogászokból, alkotmánybírókból álló szakértői testület "sajnos nem tudta kivonni magát a magyar alkotmánnyal szemben az elmúlt időszakban kibontakozott ideológiai célzatú támadások hatása alól."

Csakhogy.
AZ EP szocialista, zöld, liberális és baloldali frakciója fogta a Velencei Bizottság jelentését, és egy EP-határozattervezetet készített belőle.

Szerintem nem is kell elárulni, hogy mit kifogásolnak konkrétan a tervezetben, a kormánynak bőven elég lesz válaszként, hogy tessék megnézni, kik készítették: szocialisták! Zöldek! Baloldaliak! Li-be-rá-lis-ok!

A határozattervezet főbb pontjai:
– a sarkalatos törvényeknek nem szabad ilyen átfogóan lefedniük jogalkotási területeket
– az adó- és nyugdíjügyi jogszabályokat csak egyszerű többséget igénylő törvényekben szabad rendezni, hogy azokat a későbbi kormányok is könnyen módosítani tudják
– módosítsák az az alkotmány preambulumát: próbáljon meg egységes védelmet nyújtani a magyar állampolgároknak vallásra, szexuális beállítottságra és származásra tekintet nélkül, és szögezzék le az állam és az egyház szétválasztását.
– az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését (Alkotmánybíróság, bírók nyugdíjazása)
– ne csökkenjen az állampolgári, az adatvédelmi, a kisebbségi jogi garanciaszint (maradjon a jelenlegi ombudsmani rendszer)

AZ EP pedig ma megszavazta a határozatot, 331 igen, 274 nem, 54-en pedig tartózkodtak. Az EP határozatnak nincs semmiféle következménye Magyarországra nézve, viszont két szempontból mindenképpen kínos:
1. A Médiatörvény után az Alkotmányt sem sikerült úgy megírni, hogy ne találjanak benne kritikus pontokat. És a kritikákra pedig csak egy "leszarjuk, oszt’ csókolom" volt a válasz.
2. Kétszer ítélték el az aktuális elnököt adó országot, pedig csak 6 hónap az Elnökség.

Még mielőtt a masszív két táborra osztható kommentezők (a l egymásnak esnének ("mit ugatnak bele Strasbourg-ból" vs. "ez már az orbáni diktatúra"), annyit hadd jegyezzek meg: bármilyen vélt vagy valós, jogos vagy jogtalan észrevételre az nem válasz, hogy csak a dicséret jogos, a bírálat pedig nem.

Orbán első reakciója a határozat megszavazása után: "semmilyen jelentősége nincs annak, hogy az Európai Parlament (EP) képviselői milyen határozatot fogadnak el a magyar alaptörvényről, ez egy jottányit sem befolyásolja a magyar parlamenti képviselők munkáját."
 
Szájer József máris értékelte a mai napot a blogján:

"Sajnálatos, hogy a magyar soros elnökség sikerét az elmúlt fél évben és a mai vita során az egyes baloldali képviselők igyekeztek politikai indíttatású alaptalan rágalmakkal beárnyékolni. Ezek az erők az elmúlt időszakban mindent elkövettek Európa legerősebb jobbközép kormányának lejáratása és a magyar soros elnökség munkájának megnehezítése érdekében. Lejárató akcióik azonban rendre kudarcba fulladtak, a magyar soros elnökség pedig sikerre vitte programját. Halkuló hangjukra Európa egyre kevésbé figyel."

Szájer blogbejegyzéséből az is kiderül, hogy természetesen minden a gaz MSZP-s EP képviselők aknamunkája. A szemetek, hát nem volt elég az elmúltnyolcév?! Gyurcsány a hibás, és amúgy is, monnyon le!

Megosztás