Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Magyar Munka Terv: munkahelyteremtés = közmunka

Két hónapos csúszással a minisztérium kiizzadta magából a Magyar Munka Tervet, ezt a 86 oldalas csodát (pdf vagy word). Nem kevesebbet vártunk a doksitól, mint azt, hogy kiderül belőle, hogyan is lesz 10 év alatt 1 millió új munkahely … (spoiler: nem derül ki).

Mivel a problémák nagy részének az oka az alacsony foglalkoztatottság (kevés munkahely, kevés adóbevétel, több eltartott), így lehet, hogy ez lesz a kormány legfontosabb programja.

Röviden összefoglalva, mindenféle számítások alapján kijött- milyen csoda!-, hogy 300 ezer munkahely lesz itt kérem szépen 2014-ig. Kicsit persze elbizonytalanít, hogy ugyanez a csapat nem tudta kiszámolni a 16%-os adókulcs hatását, illetve a költségvetést sem sikerült rendesen kiszámolni, pedig csak 6 hónap telt el …

Magyarul a Fidesz úgy számol, hogy 2011-2014 között 76 ezer új munkahely jön létre a versenyszférában. A többi pedig mind közmunka lesz. Ennyi a magic, a nagy Fidesz-trükk. Erre kellette 13 hónapot várni.

A Fidesz szerint nem elég rugalmas a munkaerőpiac és nem elég versenyképes a munkaerő, így a jelenleg dolgozó 3,7 millió ember kap egy új Munka Törvénykönyvet (44-53. oldal a tervben): sok szép dolog vár a dolgos magyar népre, például "egyszerűsíteni kell a bérpótlékok rendszerét, az éjszakai pótlék és a rendkívüli munkavégzés ellenértékeként megállapított pótlékokon kívül egyéb pótlékokat jogszabályban megállapítani nem indokolt."
A délutáni és a vasárnapi pótlék máris ugrott … a fene sem gondolta volna, hogy a bérpótlék miatt nem vagyunk versenyképesek.

Az is nagyon tetszik, hogy nem szaroznak, ha az elbocsájtásról van szó: "a munkaviszony a munkáltatói felmondás szerinti időpontban megszűnik és a munkavállalót a munkáltató által bizonytalan ideig fizetendő elmaradt munkabér helyett a törvényben meghatározott mértékű (átalány)kártérítés illeti meg. E megoldás egyúttal az eddigieknél hatékonyabban ösztönzi a munkavállalót a munkaerő-piacra való visszatérésre. (…) Munkáltatói rendes felmondás esetén indokolatlan a végkielégítés megfizetése, ha a felmondás indoka a munkavállaló magatartásával függ össze."

A közmunkaprogram nagyjából ugyanaz, mint amit kedden összegyűjtöttünk.
"A „megújuló Magyarország” program részeként olyan közfoglalkoztatási programok megvalósítására van szükség, amelyek értéket teremtenek, kézenfekvők, folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé, az ország minden területén megvalósíthatók és több célcsoportot is elérnek."

Az is kiderül, hogy valóban megcsinálják a közmunkaerő-kölcsönzést:
"Megteremtjük annak lehetőségét a közfoglalkoztatottakat közhasznú kölcsönzők munkavégzésére kikölcsönözzék.
Közhasznú kölcsönző lehet és nyilvántartásba vetethetik magát: civil szervezet, egyház, helyi vagy kisebbségi önkormányzat, illetve ezek társulása által alapított alapítvány, közalapítvány, nonprofit gazdasági társaság, valamint közhasznú szervezet. A közhasznú kölcsönzésnél a piaci alapú munkaerő kölcsönzésnél szigorúbb feltételek érvényesülnek. A közhasznú kölcsönzőnek vállalnia kell a munkaügyi központ által kiközvetített álláskeresők foglalkoztatását saját közcélú feladataikban, emellett képzést és mentori szolgáltatást is biztosítanak. Ehhez támogatást igényelhetnek a közfoglalkoztatási minimálbér arányában. A közhasznú kölcsönzőknek lehetőségük van piaci vállalkozásoknak kölcsönbe adni a közfoglalkoztatottat."

Vagyis a helyi vagy kisebbségi önkormányzat kölcsönöz az államtól közmunkásokat. Őket "közcélú" feladatokra használják, majd ha végeztek, akkor a polgármester vagy kisebbségi vezető a haveri cégnek továbbkölcsönzi a közmunkásokat. A közfoglalkoztatottsági minimálbér jóval a normál minimálbér alatt lesz, így egy mozdulattal csináltak több százezer jóárasított munkaerőt.

A minisztérium egy másik dokumentumban végigveszi az európai országokat, hogy hol milyen közmunkaprogramok vannak.

– Svédország: közérdekű munkára csak a bíróság által bűncselekmény miatt elítélt személyeket kötelezhetnek kisebb súlyú bűncselekmények elkövetése miatt. A közmunka/közfoglalkoztatás Magyarországon ismert formája nem létezik Svédországban
– Dániában munkabértámogatási rendszer van, a munkáltatók támogatott módon alkalmazhatnak munkakeresőket, azaz olcsóbb munkaerőhöz jutnak. A min. fizetés hetente 3114 dán korona, vagyis 113 ezer forint. Hetente.
– Norvégia: A norvég munkaügyi és szociális szervek nem szerveznek közmunka programokat
– Finnországban nincs olyan fajta közmunka rendszer, amelyet Magyarországon alkalmaznak.
– Belgium: A közmunka programokban résztvevő cégek elsősorban továbbképzési központként működnek .
– Franciaország: A közmunkaprogram a kisebb súlyú bűncselekményekért rövid időtartamú elzárással sújtott köztörvényes elítéltek börtönbüntetésének kiváltása.
– Írország: Heti előírt munkaidő 19,5 óra, az állami támogatás havi 832 euró, 1 eltartott gyermeknél havi 951 euró.
– Hollandiában jelenleg nem létezik a központi kormányzat által támogatott közmunka program.

Végigfutva Európán, a kormány saját maga bizonyítja be, hogy sehol sincs olyan közmunkaprogram, amit ők terveznek, ahol mégis van közmunkaprogram, ott is javarészt az elítéltek számára, ahol pedig munkanélkülieknek van, ott azt meg is fizetik.

Sehol sem viszik el az embereket stadiont építeni barakkfalvára, rendőri felügyelet alatt.

Na, majd a magyar modell odabasz, egész Európát elkápráztatjuk, hogy miket lehet felépíteni állami közmunkaprogram keretében havi 125 euró közmunkabér ellenében.

Ha már minden fideszes város focicsapata megkapta az új stadiont, én csak annyit kérek, hogy merjünk nagyot álmodni!
300 ezer dolgos kézpár hegyeket tud elmozgatni!

Megosztás