Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Népegészségügyi termékdíj a népnek, a népért

A jobbikosok mellett a kormány is egészségünkért dolgozik: Nagy Anna kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy az aznapi kormányülésen döntöttek a népegészségügyi termékadóról, amit az egészségtelen élelmiszerekre vet ki a kabinet szeptembertől.

Nézzük csak, hova jutottunk a kezdeti hamburgeradótól:

"Nem elég az adópolitikai ösztönző, a sportra, népegészségügyi felvilágosításra, a tudatos életmód népszerűsítésére is nagyon sok energiát kell fordítani – húzta alá a kormányszóvivő.

A fokozott egészségügyi kockázatokkal járó élelmiszerek fogyasztására kivetett termékdíj egyértelmű jelzés arra, hogy az állam nem szeretné tétlenül végignézni azt, hogy egészséges emberek hogyan lesznek beteggé azért, mert nem egészségesen élnek. Ez nem csak magánügy, hiszen ha több tíz vagy százezer ember gyógyszereit, kezelését, ápolását kell fizetni, akkor már társadalmi szintű problémáról beszélünk – fogalmazott a kormányszóvivő.

Amennyiben az Országgyűlés is megszavazza, szeptember elsejétől adót kell fizetni a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után. Adókötelessé válnak a magas cukor, só, szénhidrát vagy koffein tartalmú ételek és italok, mint például az energiaitalok, chipsek, előregyártott és csomagolt sütemények, sós snack-ek és levesporok. Nagy Anna hangsúlyozta, hogy ez még nem végleges lista, hanem egy előzetes javaslat, az egyeztetések és a parlamenti vita során még változhat.

Az adót a termék gyártójának, importáru esetén az első forgalomba hozó személynek kell fizetnie. Az új adónem teljes bevétele népegészségügyi célokat szolgál – tájékoztatott."

Ugye egyrészt a hamburgernek híre-nyoma sincs benne, mivel Lázár frakcióvezető úr külön törvényben regulázza meg a gyorséttermeket, és talán egyszer majd a mintegy 1,6 millió óvodás+diák napi többszöri étkezését biztosító menzákra, és a dolgozóknak 500-1.000,-Ft közti összegért ebédmenüt kínáló kifőzdék jobb minőségére is gondot fordítanak majd.

Másrészt a képmutatás iskolapéldája, hogy az egészségtelen termékek forgalmának csökkenését remélik a termékdíj bevezetésétől, de kiadást alapoznak az abból tervezett nem kevés bevételre. (Anno Veres Jani írta így a költségvetéseket, ugye emlékszünk.) A Világgazdaság információ szerint 20-30 milliárd bevételt várnak a termékdíjból, és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár már két hete elkottyantotta a Hírszerzőnek, hogy részben ebből fedeznék az orvosok béremelését. (Vajon mit találnak ki, ha nem lesz meg a 30 milliárd adóbevétel? Akkor mi lesz az orvosok béremelésével?)

Sajnos az Annácska kezében lévő papírok nem nyilvánosak, de azért már egy ideje kiszivárogtak a részletek, és azok megegyeznek a szóvivő által elmondottakkal.

Az adó mértéke az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) információi szerint így fog kinézni:

"– üdítőital esetében 10 forint/liter, 2012. január 1-jétől 15 forint/liter, ha cukortartalma meghaladja az 5g cukor/100 ml mennyiséget,
– energiaital esetében 300 forint/liter, ha koffeintartalma meghaladja a 20 mg koffein/100 ml mennyiséget,
– csomagolt édességek esetében 200 forint/kilogramm, 2012. január 1-jétől 250 forint/kilogramm, ha a
hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládé, csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszeripari készítmény, keksz, cukorkaáru, lekvár, kandírozott gyümölcs, vagy zöldség, cukrászati termék cukortartalma meghaladja a 25 g cukor/100 g mennyiséget,
– jégkrémek esetében 100 forint/kilogramm, ha cukortartalma meghaladja az 5 g cukor/100 g mennyiséget,
– sós snackek esetében 400 forint/kilogramm, ha a gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült, sütött vagy pörkölt, ízesített termék sótartalma meghaladja az 1g só/100g mennyiséget,
– étkezési porok esetében 500 forint/kilogramm, ha a levesek, mártások, ételalapok készítésére szolgál, sótartalma pedig meghaladja az 5 g só/100g termék határértéket."

Zero osztott-szorzott, leugrott a boltba körülnézni, majd csinált egy szép kis táblázatot. Népegészségügyi termékdíj vs. jövedéki adó.

 

Igen, egy doboz sörnél egy Bomba, egy olcsóbb csoki, és egy mogyoró után is több adót kell majd fizetni. 🙂

Az is elég szembetűnő, hogy mivel az adó kilóra, literre vonatkozik, az olcsóbb termékek nagyobb mértékben fognak drágulni. 100 forinthoz képest a 25 már komoly tétel, míg 300 Ft-nál szinte elenyésző. Vagyis elvileg ezzel is a kispénzűek szívják meg.

A gyakorlatban viszont sokkal valószínűbb, hogy felfut a bevásárlóturizmus, a határ mellett élők szépen átjárnak majd a szomszédos országokba vásárolni, és persze a csempészet is szépen beindul.

Az aktuális osztrák Spar kínálatából. A magyar 444 forintos ár (369+75) biztos nagyon versenyképes lesz az osztrák 0,99 eurós árral. Red Bull csempészek, tietek a jövő!

De ettől majd biztos egészségesebbek leszünk! A sportpálya- és uszodaépítés, céges sportbérlet állami támogatással, 5%-os élelmiszeráfa csak a csúnyakapitalistanyugati világ fatális tévedése, mi magyarok nem dőlünk be ilyen kamumódszereknek! Nekünk népegészségügyi termékdíjunk lesz, a népért! Előre!

Vagyis ismét az Abszurdisztánban megszokott ügymenetet láthatjuk: jó szándék, elcseszett kivitelezés.

De a jó hír, hogy a Fidesz ezt a törvényt nem visszamenőleges hatállyal hozta! 🙂

Megosztás