Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nem meglepő, megmondták

Múlt kedden vezető hír volt, hogy "Hurrá, mégsem 3 hónapig jár majd csak a munkanélküli segély álláskeresési járadék".

Azért örült ennek annyira mindenki, mert a március elején bemutatott Széll Kálmán-terv, és az arra épülő, Brüsszelnek leadott konvergenciaprogram is azt tartalmazta, hogy az álláskeresési támogatás jelenlegi 270 napos időszakát mindössze 3 hónapra rövidítik le (és ezzel párhuzamosan beindítják a mkfn közmunkaprogramot), mert ezzel 42,9 milliárd forintot spórol az állam. Persze a csökkentés miatt rengeteg támadást és kritikát kellett elviselnie az ország "sereghajtóból éllovassá" változtatásán munkálkodó meg nem értett szakembereknek…

Aztán a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat mégsem ezt, hanem azt tartalmazta, hogy az ÁJ folyósításának leghosszabb időtartama 180 nap.

A látszólagos ellentmondást természetesen "megmagyarázta" az NGM egy közleményben:

"Az a törvényjavaslat, amely szerint hat hónapban maximalizálná a kormány az álláskeresési járadékot, maximálisan megfelel a Széll Kálmán Tervben elvárt megtakarításnak és teljesíti azt az elvárást is, hogy az álláskeresési járadék időtartama átlagosan 3 hónap alá csökkenjen.

Ennek nem mond ellent – sem költségvetési oldalról, sem az ellátás paraméterei szempontjából – az, hogy azok, akik hosszú ideig, legalább öt évig folyamatosan legálisan dolgoztak, hosszabb ellátási időre legyenek jogosultak, mint azok, akik adott esetben mindössze néhány hónap foglalkoztatás után veszítik el az állásukat. A javaslat ezáltal összességében a munka becsületének visszaállítását, a legális munkavégzésre ösztönzést is szolgálja"

 

Persze kiderült, hogy most is, mint már annyiszor, csak szemfényvesztés történt, és hopp, az utolsó pillanatban mégiscsak megcsinálják, amiről eredetileg beszéltek.

A szokásos módon.

Tegnap Czira Szabolcs képviselő az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagjaként a délutáni ülésen benyújtott egy egyéni módosító javaslatot, miszerint az ÁJ folyósításának leghosszabb időtartama 180 HELYETT 90 nap.

Czira úr egyébként sok más politikushoz hasonlóan hosszú-hosszú évekig keményen dolgozott a magánszférában, mielőtt emberek életéről döntést hozó pozícióba került. Ja nem is, csak hülyéskedtem.

Az indoklása a jobbikosokéval ellentétben neki minden, csak nem vicces.

 

Természetesen bizottságbéli párttársai megszavazták a javaslatot. Köszönjük!

Most már csak a munkahelyek hiányoznak, kérjük azokat is….

 

Megosztás