Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Valóban minden képzeletet felülmúl

Kezdjük a jó hírrel: májusban egyszer biztosan nem hazudott Szíjjártó Péter, mikor megígérte, hogy "nagyszabású, minden eddiginél nagyobb és minden képzeletet felülmúlóan nagy közmunkaprogramokat" indítanak.

Ez idáig a legrémisztőbb fideszes törvényjavaslat, nem is tudom hol kellene elkezdeni.

1. A közmunkaprogramért a Belügyminisztérium lesz felelős.

2. Nem kaphatna szociális segélyt az, aki elutasítja a neki felkínált, és a törvényben előírt feltételeknek megfelelő közmunkát, (jelenleg 182 ezer ember részesül ilyenben).

3. Az álláskeresési járadék (munkanélküli segély) 180 napig jár. A teljes, 180 napos folyósítást igénybe vételéhez közel öt év munkaviszonyra lesz szüksége. (Egy napi járadékhoz az eddigi öt helyett tíznapi munkaviszonyra lesz szükség.)

4. Elvehető lesz az álláskeresési járadék attól, akinek a munkaügyi szerv közmunkát ajánlott fel, de visszautasította azt.

5. A közmunka alól nehéz lesz kibújni, mert létrehoznak egy egységes nyilvántartási rendszert, amelyben minden munkanélküli szerepel, aki valaha kapott valamilyen ellátást.

6. Ha a közmunkás lakhelye és a közmunka végzésének helye között az oda-visszaút több, mint 6 óra, akkor az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve által kiadott engedélynek megfelelő térítésmentes elhelyezést, tisztálkodási és étkezési lehetőséget kell biztosítani. Ha az oda-visszaút meghaladja a 3 órát, akkor csak szállást kell biztosítani. Ha a munkavégzés meghaladja a napi 4 órát, akkor napi egyszeri étkezést kell biztosítani.

7.  A közmunkások jogviszonya az ún. közfoglalkoztatási jogviszony lesz, mely több ponton eltér a Munka Törvénykönyvétől.

8. A közmunkások napi 4 órában dolgoznak majd, a ezért bruttó 46 800 forint lesz. A 6-os pontból következik: ha a 4 órás közmunkáért 3 óránál többet kell utazni, akkor elszállásolják őket, ha kevesebbet, akkor ingázni kell.

9. Magáncéget kölcsönözhetnek közmunkásokat. Ekkor nem a minimálbért kell kifizetni, hanem az ún.  közfoglalkoztatási bért, ami valószínűleg kevesebb lesz a minimálbérnél. A munkaerő-kölcsönzés már most is egy embertelen biznisz, lásd: "Új Élet a munkásoknak, de még milyen."

10. A  kormány felkéri a felügyelete alá tartozó szerveket, hogy a közbeszerzési eljárásoknál teljesítési feltételként vegyék figyelembe a közfoglalkoztatás minél nagyobb arányú megvalósítását. Az állami megbízások elnyerésénél tehát a kormány szándékai szerint előnyt jelentene, ha egy vállalkozó minél nagyobb számban vállalja közmunkások foglalkoztatását.

Hány munkahelyet teremt ezzel a programmal az állam? Nullát.
Hány embernek fog megszűnni az állása, ha a helyére a minimálbérnél kevesebb összegért lehet az államtól közmunkásokat kölcsönözni? Sokaknak.

Orbán Viktor megmondta: "A gátépítés, a csatornatisztítás, a víztározó-építés nem a 21. századi technológiával történik Magyarországon, hanem közmunkában."

A kormányzati filozófiát a Hírszerzőnek remekül foglalta össze egy fideszes forrás:
"A közmunkaprogramokba bevont munkások egy jelentős hányada persze nem fog visszatérni az elsődleges munkaerőpiacra, mert képzetlenek. Hiába próbálták átképezni az utóbbi 8-10 évben uniós támogatásokból őket, a központi elvárások hiányában ez a kormányzati hozzáállás egyértelműen megbukott. Viszont munkára kell fogni őket, mert mentálisan nekik sem jó, hogy a segélyekből és időszaki feketemunkából élnek, ráadásul ez komoly társadalmi feszültségeket gerjeszt. Szakítani kell az korábbi években az SZDSZ fémjelezte ‘hímes tojás’ mentalitással. Persze komoly konfliktusokra számítunk, sokan elégedetlenkednek majd, de Pintér képes lesz ezt kezelni."

Az apró mozaikok lassan összeállnak:
Azért ragaszkodik a 47 ezer rendvédelmi nyugdíjas visszahívásához, mert belőlük lesznek a közmunkások munkafelügyelői. Nélkülük nem lehet elindítani a programot, mivel nem lennének, akik a több százezres közmunkástömeget irányítanák, felügyelnék. Viszont ha nem indul be ez a közmunkaprogram, akkor nem teljesül a Fidesz "sajátságos" munkaprogramja, illetve a kiadáscsökkentés sem fog teljesülni. Olyan ez, mint egy dominósor, és az első bábuk az 57 év alatti nyugdíjas rendvédelmisek.

A "Szolgálat és Becsület" érdekvédelmi mozgalom honlapján konkrét terveket lehet olvasni, túlságosan konkrétak ahhoz, hogy kamunak lehessen minősíteni.

Három nagy területen indulnak el a közmunkák:
1. Stadionépítések
– A Puskás Ferenc Stadion bontását októberben kezdik, közmunkásokkal.
– Az új debreceni stadiont 4000 közmunkás fogja építeni, az Észak-Kelet Magyarországi és  a Központi régiókból. A visszahívott szolgálati nyugdíjas rendőrökből (ugyanebből a régiókból) 1300 fő vesz részt szervezési és közbiztonsági feladatok végrehajtásában. A közmunkásokat konténerekben szállásolnák el, a rendőrök is ott laknának, de ők dupla méretű és jobb felszerelésű lakókonténereket kapnak.

2. Víztározóépítések
– Beregi-víztározó: 8000 közmunkás a Kelet-Magyarországi régióból, 2500 rendőr felügyeli őket.

3. Gátépítés és földmunkás
– Kulcs: A megcsúszott löszfal megerősítése. 2200 közmunkás, 350 rendőr.
– Budapest, Római-part: 1800 közmunkás, 150 rendőr.
– Tisza, a Szolnok-Csongrád közötti 120 km-es szakasz. 6500 közmunkás, 1200 rendőr.
– Főútvonalak felújítása és erdősítés: 5500 közmunkás, 1400 rendőr.

Épül Sztálinváros:
Konténertáborok, közmunkások, rendvédelmi felügyelők … végül is semmi újat nem talált ki a Fidesz, volt már ilyen többször is a történelemben. Igaz, nem szívesen emlékezünk rá, de attól még volt.

Ha jól értem, akkor mondjuk egy pécsi munkanélkülinek felajánlják a debreceni közmunkát. Ha elfogadja, akkor megkapja azt a nettó 33 ezret, ha nem, akkor nem kap egy forint állami pénzt sem.
Mivel Debrecen messzebb van 1,5 órai útnál, ezért elszállásolják egy konténerbe, a többi közmunkás mellé, napi 4 órát dolgoztatják, a többi 20 órában ki tudja mit fog csinálni, és hétvégére hazaviszik. Mindezt a nyugdíjból visszahívott rendvédelmis fogja felügyelni, irányítani, aki ugyanúgy szop, mint a közmunkás, hiszen neki ott kell lakni, ő is csak hétvégére mehet haza. Vajon a napi 4 órás munkájuk után kiengedik őket megnézni Debrecent, vagy a tábort nem hagyhatják el? Lesz vajon kerítés, meg őrtornyok?
Szolnokról viszont csak 1:15 perc Debrecen vonattal, a szolnoki közmunkásokat az állam minden nap elviszi Debrecenbe a 4 órás közmunkára, majd haza. Klasznak hangzik …

Bármelyikünk elveszítheti a munkáját … és akkor jöhet a rabszolgaközmunka. Bele sem merek gondolni, hogy mondjuk a munkavédelmi szabályokat hogyan fogják betartani egy ilyen építkezésen, mindezt a teljesen vegyes és képzetlen közmunkástömeggel. Azonkívül ugye nincs szabadság, nincs túlóra, igazából nincs nekik semmi joguk…

A közmunkaprogram egy kurva nagy zsákutca, ettől nem lesz több embernek munkája. A Fiatal Demokraták szép nagy utat tettek meg 1989-től. Ez olyan rémisztő, hogy nehéz bármit is mondani … remélem senki sem kerül olyan helyzetbe, hogy el kell fogadni a felajánlott közmunkát.

Megosztás