Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Aki nincs velünk, az ellenünk

Csak a szokásos: nemes szándék, pocsék kivitelezés, sértődöttség, szánalmas magyarázkodás.

Balsai alkotmánybírójelölt-fideszesképviselő csodálatos törvényjavaslatáról van szó, amely nyomokban alkotmányellenes részeket tartalmazhat.

Az elgondolás nagyon is helyes: jó lenne, ha nem húzódnának évekig a bírósági ügyek. De erre nem hinném, hogy az a megoldás, hogy a gyanúsítottat az ügyvédje nélkül hallgassák ki…

A Helsinki Bizottság, a Magyar Ügyvédi Kamara és a bírók is konkrét pontokat kritizáltak, amelyek szerintük mind a jelenlegi, mind a az új Alkotmányt sértik, erre azonban nem az volt a válasz, hogy igen, hát nem sikerült valami fényesen, átnézzük, egyeztetünk, átdolgozzuk, hanem a szokásos Fideszes sértődöttség, majd ellentámadás.

Senki nem kergette bele e Fideszt abba a kellemetlen szituációba, hogy a hétfőn bejelentett alkotmánybíró jelöltről kedden kiderül, hogy nem ismeri és/vagy magasról szarik az Alkotmányra.

"A javaslat célja a törvényes rend fenntartása és erősítése, valamint a bürokratikus, lassú eljárási rend felgyorsítása. Nem beszélhetünk a közélet tisztaságáról mindeddig, amíg százmilliós vagy milliárdos közvagyonsértések esetében akár 5-10 éves eljárások mögé lehet bújni." – Cser-Palkovicsnak osztották ki a hálatlan feladatot, a magyarázkodást.

Nem merek abba belegondolni, hogy esetleg Cser-Palkovics nem nézte meg a bírósági statisztikákat a sajtótájékoztatója előtt.

2010-ben 17 025 gazdasági ügyben fejeződött be a bírósági eljárás. Ezek közül 315 kezdődött 2007 előtt. Ami 1,8%.

Múlt hónapban voltam éltemben először bíróságon, beidéztek tanúnak. Pesti Központi Kerületi Bíróság, Markó utca. A vicc az egészben, hogy 3 évvel ezelőtt, 2008-ban ellopták a telefonomat, de a tettest még a helyszínen elkapták, a telefonomat is egyből visszaadták a rendőrök. Ennél egyszerűbb ügy a világon nincs, mégis, három év alatt jutott el az a bíróhoz. Mondjuk nem is csodálkozok, mert a Markó utca egy bíróság-gyár, embertömeg és rengeteg bírósági ügy.

Na, de vissza Cser-Palkovicshoz:
"Senkitől sem várható el, hogy visszanyerje az igazságszolgáltatásba vetett hitét mindaddig, míg nem érzékeli azt, hogy ezek az eljárások felgyorsulnak. Minden magyar állampolgár jogos elvárása, hogy a kiemelt ügyekben az eljárások gyorsan folyjanak le, és gyorsan szülessenek meg a bírói ítéletek."

Ez az, majdnem kimondta, hogy a fülkeforradalomban arra adtak felhatalmazást a Zemberek, hogy villámgyors ítéletek legyenek!

"Aki nem támogatja ezt a javaslatot, annak az eljárások szándékos lassítása a célja, és hogy azok ne vezessenek eredményre."
 
Ezzel gyönyörűen összefoglalta: aki nem támogatja, az a bűnözők pártján van, mert ha minden marad így, ahogy van, akkor azzal szándékosan lassítják a bírósági ügymenetet.

Én úgy gondolom, hogy ez megint egy nagy kirakós egy kis darabkája, nem lehet átlátni, hogy mit miért csinálnak.

Én arra gondolok, hogy az elszámoltatás, a Fidesz kevés ígérete közül az egyik legfontosabb kurvára döglődik, nagy halakat még nem sikerült kihalászni, Budai Gyula már pár milliósan összegeken rugózik. Nem véletlenül kerültek a kiemelt ügyek közé gazdasági ügyek, míg az emberölés nem … eredmény, eredmények kellenek, de sürgősen.

"A védőtől való elzárás szükséges. Ha nincsenek ilyen korlátozó szabályok, az első pillanattól az eljárás lassítása lesz a cél.
A 48 órás korlátozás nem hétköznapi emberekre vonatkozna, hanem a kiemelt ügyek terheltjeire, például közéleti emberekre, pénzmosókra kell gondolni.
" – mondta Balsai.

A Balsai-féle törvényjavaslat utolsó pontját pólóra kellene nyomtatni, olyan szépen mutatja be a Fidesz gondolkodásmódját. A legszebb, hogy egy olyan ember írta, aki saját magáról azt mondta, hogy "amikor személyét jelölte a Fidesz–KDNP frakciószövetség alkotmánybírónak, arról is állást foglalt, hogy alkalmas alkotmánybírónak."

Tényleg tervezni kellene valami fasza pólót 🙂

 

 

Megosztás