Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Megtehetik: aktív képviselőből alkotmánybíró

Stumpf Pistánál már erősen rezgett a léc, de ha ő átment, a jó Balsai Pista miért bukna el?

A 2012. január 1-én hatályba lépő új Alkotmányban az szerepel, hogy az Alkotmánybíróság létszámát 11-ről 15 főre kell növelni. Az új Alkotmányt húsvét napján az államfő aláírta.

Csakhogy … május 6-án az AB megint elmeszelte a 98%-os különadóról szóló törvényt, rá egy héttel, május 13-én pedig Lázár János és Balsai István már be is nyújtottak egy alkotmánymódosítást, mely szerint a létszámnövelést előre kell hozni négy hónappal, és az új tagokat július 31-ig a Parlamentnek Fidesznek meg kell választanai.

A tervek szerint ősszel dönt az AB arról a közel 240 beadványról, ami mind kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság megszüntetéséről szóló törvény ellen nyújtottak be. Míg a 98%-os különadóról szóló törvény "csak" 1 milliárd forintról szól, de a Fidesznél teljesen kiverte a biztosítékot az AB határozata, addig a manyup pénzek 3000 milliárd forintot kóstálnak, így nem mindegy, hogy mi lesz a sorsa.
 
A Fidesz tegnap megnevezte, hogy kik a jelöltjei, és mivel a kétharmad megvan, a szavazás csak puszta formalitás: Balsai István, Pokol Béla, Szalay Péter, Szívós Mária és a KDNP-nek leadott helyre Dienes-Oehm Egon.

Csak pár feltételnek kell megfelelnie annak, akiből Alkotmánybíró lesz:
1. Kiemelkedő elméleti tudású, vagy legalább húszéves szakmai gyakorlattal rendelkező jogász legyen.
2. Az Alkotmánybíróság tagja nem lehet parlamenti képviselő, önkormányzati testület tagja, érdekképviseleti szerv vezetője és politikai párt tagja; tudományos, oktató, irodalmi és művészeti tevékenység kivételével más kereső foglalkozást nem folytathat.

Gratulálunk Balsai Istvánnak, aki mind a két ponton elbukott.

1972-ben diplomázott a jogon, 74 és 90 között ügyvédként dolgozott, majd 1990 óta parlamenti képviselő.  Tagja a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, a Piarista Diákszövetségnek, a Páneurópai Unió Egyesületnek, a Szent György Lovagrendnek és a Budai Polgári Casinónak. Ennyi.    
 
Az még csak hagyján, hogy jelenleg aktív fideszes képviselő, de ő az elnöke az alkotmánybírókat jelölő bizottságnak, amiről tegnap, a jelöltek bejelentése után kegyesen le méltóztatott mondani…

"Balsai előterjesztett egy alkotmánymódosítási javaslatot, mely szerint 15-re emelnék az Alkotmánybíróság létszámát. Ezt követően Balsai megszavazta Balsai előterjesztését. Ezután Balsait jelölik a Balsai kezdeményezésére keletkezett helyek egyikére. Nem kell jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy ki merjem mondani: el fog jönni az a nap, amikor Balsai meg fogja szavazni, hogy Balsai legyen a Balsai jóvoltából létrehozott alkotmánybírói státusz egyik betöltője." – írta egy kommentelő remekül összefoglalva a NOL.hu-n.
 
Sőt, még ezt tudjuk fokozni: AZ AB előtt van olyan törvény, melynek szerzője Balsai István, és aggályos alkotmányos volta … de ősszel már Balsai alkotmánybíró is dönthet hogy vajon alkotmányosak-e Balsai fideszes képviselő által írt törvények. Agyrém!

Vajon mit szólt volna a Fidesz, ha 2006-ban Gyurcsány Újhelyi Istvánt vagy Botka Lászlót jelöli alkotmánybírónak? (Mindketten a jogon végeztek és pont annyira kiemelkedő az elméleti tudásuk, mint Balsainak.)

Balsai búcsúajándékként még összerakott egy remek törvénymódosítást, melyet váratlanul előhúzott tegnap a cilinderéből. E szerint a kiemelt ügyek közé kerülne a hivatali visszaélés, a közélet tisztasága elleni bűncselekmények, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, a pénzmosás, vagy a nagy értékű adócsalás. Ezekben a kiemelt ügyekben lehetővé tennék poligráf alkalmazását is,  72 óráról 120 órára növekedne az őrizetbe vétel lehetséges időtartama, a vádlott az első 48 órában nem is találkozhatna a védőjével, így ha ebben az időszakban hallgatják ki, ügyvédje nem lehet jelen a kihallgatáson. A nyomozás lezárultával pedig megváltoznának az illetékességi szabályok, és az ügyész maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat… A Házbizottság ülésén állítólag Balsai azt is elárulta, hogy a javaslatot az ügyészség dolgozta ki. Elég kemény, de már meg sem lepődünk … köszönjük, hogy nem egyből hoznak ítéletet, meg hogy megengedi, hogy legyen ügyvéded.

Semmi kivetnivalót nem találok, egy alkotmánybíró-jelölt csak tudja mi alkotmányos és mi nem …

Megosztás