Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Vonalkódok viharában

A csodálatos, névvel, lakcímmel, és vonalkóddal ellátott szociális kérdőív ügye egy picit továbbgyűrűzött.

Olyan mostaniasan.

Ugye az adatvédelmi ombudsman szinte azonnal vizsgálatot indított ezzel kapcsolatban, hisz az teljesen egyértelmű, hogy a visszaküldött válaszok, az azok alapján készülő "statisztika" szempontjából teljesen irreleváns, hogy melyik papírt KI KÜLDTE be. Ez egyedül a választópolgárok kategorizálására használható: jó válaszok, rossz válaszok, hát ez tök hülye, vissza se küldte a köcsög.

Bár Szijjártó próbálta valahogy….másképp… zavarosan megmagyarázni:

"Szijjártó Péter, a miniszterelnök személyes szóvivője a Népszabadság megkeresésére viszont elmondta, hogy a konzultációs kérdőív két vonalkódot tartalmaz: az egyik a borítékolást segíti és a Magyar Posta kérésére került rá, mint oly sok más átlagos posta küldeményre. Ez személyes adatot nem tartalmaz. A kérdőíven szereplő vonalkód pedig egy, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) által "véletlenszerűen generált és a kiküldött kérdőívre érkező válaszok feldolgozását segítő azonosító szám".

Szijjártó tájékoztatása szerint ez utóbbi vonalkód az adminisztrációs feladatok ellátását segíti, a visszaérkező küldemények érkeztetését és pontos nyomon követését.

"A vonalkód a kérdőívet egyedivé teszi, és lehetőséget ad a visszaélések megakadályozására. Segítségével megakadályozható, hogy az állampolgár nevében valaki más töltse ki a kérdőívet, és küldje vissza illetéktelenül" – fogalmazott. Arra, hogy a rendszer pontosan miért és hogyan küszöböli ki a visszaélést és egyáltalán miért fontos, hogy egy véleményfelmérésben adott válaszokat adott személyekhez kötni is lehessen, nem tért ki."

 

Viszont Jóri tegnap kimondta az ítéletet: törvénysértő a szociális kérdőív.

"A biztos felszólította a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát a személyes adatok kezelésének megszüntetésére, egyúttal felhívta az adatkezelő és az adatfeldolgozó figyelmét arra, hogy a kérdőívek kizárólag olyan formában rögzíthetők, amely nem tartalmazza a nevet, lakcímet, vonalkódokat, az aláírás rovatot és e-mail cím rovatot. A visszaérkezett kérdőíveket, tehát a szociális konzultáció keretében kezelt összes személyes adatot ezt követően haladéktalanul meg kell semmisíteni.

Ha a biztos felszólításában foglaltaknak a hivatal nem tesz eleget, határozatban rendeli el a jogosulatlanul kezelt adatok törlését." – olvashatjuk a közleményben.

 

Mivel rengeteg jogász dolgozik a kormánynak, és kötve hiszem, hogy mindegyik csak ilyen Répássy-kaliberű lenne, egyértelmű, hogy nem nem tudtak egy minden szempontból törvényes kérdőívet összehozni (mint eddig), hanem egész egyszerűen ÍGY akarták megcsinálni, ilyen adatbázis-kompatibilisre. Ennek az útjába pedig nem állhat egy csóró kis ombudsman holmi törvényekkel.

Egyrészt Petike tartott Jóri döntésével kapcsolatban egy csodálatos sajtótájékoztatót, több remek mondattal:

"Szijjártó Péter kedden újságírók előtt kifejtette: a szociális konzultáció megkezdése előtt a kormány által kijelölt Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) felvette a kapcsolatot az adatvédelmi biztos hivatalával, és a KEK KH vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival. Ezek során egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban – közölte.

Ezek után sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan a személyes karrierjét illetően – mondta a szóvivő.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy amikor a kabinet által kijelölt kormányzati intézmény megkérte a nyilvántartásba vételét mint személyes adatok kezelője, akkor ezt meg is kapta az adatvédelmi biztos hivatalától. Arra, hogy eleget tesznek-e Jóri András azon kérésének, miszerint a személyes adatokat letakarva rögzítsék a kérdőíveket, a kormányfő szóvivője azt közölte: az ombudsman levelére harminc napon belül kell reagálnia a KEK KH-nak, így a levél kézhezvétele után majd a szakemberek megválaszolják ezt a kérdést.

Arra a kérdésre, nem gondolja-e, hogy mégiscsak aggályos lehet, hogy a kérdőív jobb felső sarkában szerepel az állampolgár neve és címe, azt mondta: "én azt tartom rendkívül aggályosnak, hogy az adatvédelmi biztos a személyes ambícióinak és karrierjének bizonytalansága alapján ír levelet egy ilyen fontos ügyben, mint a szociális konzultáció; annak ellenére, hogy az előzetes megbeszéléseken semmifajta kifogást nem fogalmazott meg"."

 

Másrészt teljesen véletlenül, szép csendben megjelent az alábbi jogszabálytervezet a KIM honlapján:

A kormány új hatóságot – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot – kíván felállítani, ami átvehetné az adatvédelmi ombudsman feladatát. Az indoklás szerint ugyanis "Az ombudsmani hatáskör és eszköztár nem nyújt megfelelő mozgásteret és lehetőséget a jogsértések kivizsgálására és szankcionálására, emellett az információtechnológia elterjedése, az ennek nyomán változó társadalmi szokások és a globalizáció által teremtett új helyzetben a hatóság jóval hatékonyabban fel tud lépni."

Ennyi Jóri, viszlát!
Seggberúgtad a Google-t, beintettél a BKV-nak, de a NER ellen te sem győzhetsz!

Friss:
Jóri közleménye szerint "A KEK KH vezetőjével a levelek kiküldése előtt egyetlen alkalommal, május 5-én találkozott. A KEK KH vezetőjének tájékoztatása alapján, a kérdőíven ekkor már nem volt mód semmilyen változtatásra, ennek ellenére azt a biztosnak nem mutatták meg. Május 10-én Jóri arról értesítette a hivatalt, hogy a Szociális Konzultáció 2011-et adatvédelmi nyilvántartásba vette, illetve ugyanebben a levélben arról is tájékoztatta, hogy vizsgálatot indít az adatkezelés jogszerűségét illetően."

 

Megosztás