Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Alaposan kidolgozatlan bérházépítési program

Már a kormány első évét sem az alaposan megkidolgozott tervek, programok jellemezték, biztos kevés volt a 8 ellenzéki év, de az "1. szülinap" után már a látszatra sem adnak.

A hétfői "Nagy Bejelentés" óta minden napra csepegtetnek még valami ötletkezdeményezést, pénteken például Orbán arról beszélt, hogy Budapest környéki állami földterületeken fognak épülni azok az állami bérlakások, amelyekbe a törleszteni nem tudó családok költözhetnek majd.

"Keresik a választ, hogy az állami lakások építéséhez mekkora arányban tudnak közmunkát alkalmazni, s hamarosan kijelölik azokat a Budapest környéki területeket, ahol indulhat az építkezés. "Családi házban gondolkodunk, előkerttel, hátsó veteményessel, hogy ott dolgozva a családi kasszán is lehessen segíteni" – mondta a lapnak Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ezek a házak amerikai típusú, könnyűszerkezetes házak lesznek: a házaspárok 40, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres házra számíthatnak."

Egyedülállók, élettársak, négy vagy többgyermekes családok, hát Ti nem nyertetek.

Egy ilyen nagyszabású bérlakás-építési program egy kicsit többet kívánna attól, hogy a miniszterelnök elejti a Blikknek, hogy "ezeket a lakásokat most kezdjük felépíteni", mert hogy ez így ebben a formában nem igaz.

Például miért Budapest környékén? És a vidéken lakó devizahitelesek? Költözzön fel Budapest környékére, hagyja ott a munkáját, vegye ki a gyereket az iskolából? Miért jó az, hogy a nulláról kezdve ki kell építeni a közművet, az utakat, a tömegközlekedést? Komolyan nekiállnak felhúzni 1000-2000-3000 családi házat, csakhogy legyen veteményesük?

Vagy úgy gondolja Orbán, ha kiteszik az embereket a panelból, de van veteményesük, akkor máris megvan a megélhetésük, nem fognak éhen halni?

Nem értem, hogy miért kell mindenhol erőltetni a közmunkásokat, úgy gondolják, hogy ezzel pénzt spórolnak, vagy így könnyebben eladható a közvéleménynek?

"Mivel ez a módszer jellegénél fogva magas fokú szakképzettséget és precizitást igényel, teljesen elképzelhetetlen, hogy bármely, magára valamit is adó cég bevállalja, hogy közmunkásokkal végzi el a feladatot. Egyedül az előkészítésben, az építési terület tereprendezésénél jöhet szóba a részvételük" – nyilatkozta az Origonak egy készházépítő vállalkozás.

És mikor értesült erről a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozata? Pénteken, amikor a Blikk megjelent:

"Péntek reggel megkaptuk a felhívást, hogy készítsünk árajánlatot a felépítendő házakra, egyelőre darabszám nélkül. Tizennégy olyan könnyűszerkezetes és készházakat építő cég van Magyarországon, amely rendelkezik a Makész nevű minőségi tanúsítvánnyal, ezek a vállalkozások közösen állítják össze az árajánlatot, többféle műszaki tartalomra."

Előtte való nap, csütörtökön jelent meg az Építészfórumon egy felhívás:

Felhívás javaslattételre építészeti program előkészítéséhez

Beadási határidő : 2011, június 15 – 16:00

Cél az alacsonyjövedelmű, lakással nem rendelkező családok lakhatásának és megélhetésének támogatása egyszerű és gazdaságos módon. A feladat 40-60 m2 alapterületű, alacsony komfortfokozatú (a minimális követelményeknek megfelelő) egyedi vagy más gazdaságos fűtésű, a minimális közművesítési előírásoknak megfelelő környezetbarát lakóépületek tervezése, min. 1000 m2 élelmiszertermelésre, vagy állattartásra alkalmas kerttel, a szükséges tároló és gazdasági helyiségekkel ill. építményekkel.

Beadási határidő: 2011. június 15.

Javaslatokat várnak:

    innovatív megoldásokra az építés és az életforma alakítása területén
    beépítési és épület típusokra, technológiákra és térszervezésre
    gazdaságos és lehetőség szerint természetes anyagú építőanyagokra, épületszerkezetekre, hagyományos és új technológiákra
    minél nagyobb arányú saját munka igénybevételére, esetleg közmunka bevonására a megvalósítás egyes fázisában

A javaslat tartalma:

    vázlatterv a javasolt épületről, együttesről
    műszaki, szükség szerint építési technológia leírás
    főbb munkanemenkénti költségbecslés

Cím:
Nagy Ervin országos főépítész,
Belügyminisztérium Budapest, József Attila u. 2-4.,
tel: 44 11 857, mail: foep/kukac/bm.gov.hu

Néhány komment:
"Egy új típusú tervpályázati forma születésének vagyunk tanúi?"

És a legjobb:

Végül a MÉSZ honlapján találtam meg, hogy mi zajlott a színfalak mögött.

2011. május 30-án, hétfőn 14.00-ra dr. Szaló Péter helyettes államtitkár megbeszélést hívott össze az építész szakmai szervezetek vezetői (MÉK, MÉSZ, MUT, stb.) részére, az új országos Főépítész, Nagy Ervin részvételével. E megbeszélésen átadták a mellékelt kiírást, melyben építészeti javaslatokat várnak, gyors határidővel, a kiírásban szereplő témában. Az elhangzottak alapján a felhívás nem illeszkedik semmilyen pályázati kategóriába, díjazással sem jár.

A javaslattétel egy a BM-nek kiadott komplex feladat része, mely szociális lakásprogram kialakítását célozza. A minisztérium számos lehetőséget, megoldást vizsgál, ezek egyike ez a felhívás, mely új építésű szociális bérlakásokra tesz javaslatot. A beérkező javaslatok alapján június végéig kell a Minisztériumnak előterjesztésben összegeznie a megoldási javaslatcsomagot.  

Mi köze van a Belügyminisztériumnak (!) a szociális bérlakás építési programhoz? Ez vagy szociális vagy gazdasági kérdés, de semmi képen sem belügyminisztériumi.

Nagy Ervin, az új országos főépítész ezzel a "izével" kezdte az új munkáját, az Origonak adott egy nagyobb interjút, megkérdezték erről is:

"Ez tulajdonképpen nem is pályázat, hanem a kormány elképzelése, hogy a rászorulóknak legyen lakása. Mivel rendkívül sürgős téma, néhány óra alatt fogalmaztuk meg a kiírást, amely tulajdonképpen egy pályázatot előkészítő ötletelés."

Ennyi.
Néhány óra alatt összetákolt ötletelés, pénz nem jár érte, jó munkát, kedves építészek!

Ez volt a Pénteki Ötlet, szombaton pihentek, meg amúgy is a Nemzeti Összetartás napja volt, vasárnap pedig minden visszatért a régi kerékvágásba, személyesen Lázár frakcióvezető úr állt el a Vasárnapi Ötlettel: kötelezővé tennék a gyorsétteremláncoknak, hogy sportpályát vagy játszóteret építsenek az éttermeik mellé.
Anyám, borogass … remélem a piacon, Józsi bá’ talponálló hurka-kolbász-lángosos falatozója mellé nem kell neki egy mini atlétikai centrumot felépítenie.
Otthon azért még összedobhatok egy eszméletlen szaftos-csalamádés hamburgert puffancsból, Lázár úr, vagy nyomjak le előtte 30 fekvőtámaszt?

Várjuk, hogy mivel állnak elő hétfőn.

Megosztás