Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Új vizeken a magyar külpolitika

Egy még lehet véletlen.
Kettő már egy picit gyanús.
Na de 11?!


Mindez a tegnapi Magyar Közlönyből.

Nem más ez amúgy, mint Ausztrália és Óceánia apraja. Wiki-táblázat:

A fenti adatok mellé egy kis plusz infó. Még március közepén olvastam Tuvaluról a Greenfo cikkét:

"A csendes-óceáni Tuvalu szigetvilága egyre zsugorodik a tenger hódítása miatt. A klímaváltozás miatt már nem tudják megtermelni az élelmiszereket a tuvaluiak.

A másik gond az, hogy az egykor csodálatos sziget szennyezettsége miatt egyre kevesebb halat lehet fogni a környező vizekben, így az ott élőket az éhezés fenyegeti. Korábban a sziget lagúnáiban hemzsegtek a halak, ám az egyre magasabb tengerszint miatt a lagúnák víze sós lett és melegebb, az ember miatt pedig piszkos, így a halak elhagyták a régi élőhelyeiket.

A csendes óceáni szigetek egyre szemetesebbek is, mivel nem kezelik a felgyülemlett hulladékot és a szennyvizet. Az óceánba ömlő szenny szép lassan kikezdte a sziget part menti növény- és állatvilágát, így az óceán felől érkező viharok és hurrikánok az eddigieknél is nagyobb pusztítást képesek végezni. Egyre súlyosabbak az áradások is, mert megnyúltak a csapadékos időszakok, ez pedig a környező halállományra is hatással van.

A kilenc szigetből álló Tuvalu legnagyobb szigete Funafuti, ahol a férfiak mindegyike halászatból próbálja ellátni családját, a hal ugyanis ingyen van és elkészítése is olcsó. A tuvalui emberek naponta fél kilogramm halat fogyasztanak el fejenként, így nem is csoda, hogy hal van reggelire, ebédre és vacsorára is. Bár a nagyobb kereskedelmi céllal halászó hajók tonhalat is fognak a nyílt vizeken, addig a legtöbb családfő csak a környező lagúnákban halászgat. A klímaváltozás miatt azonban felmelegedett a lagúnákban a víz, és a halaknak otthont adó korallok is pusztulnak, így nem csoda, hogy a halak is megritkultak. A másik gond, hogy a szigetről a szennyvíz a lagúnákba folyik és az is öli a kisebb halakat, amelyek a nagyobb ragadozóhalak zsákmányai lennének. A tápláléklánc úgy tűnik szép lassan felborult.

A halászok manapság arra panaszkodnak, hogy alig képesek kifogni a család haladagját és annak érdekében, hogy sikerrel járjanak még messzebbre kell merészkedniük a lagúnákban, sokkal tovább halásznak és a halak is manapság kisebbek mint régen. A legnagyobb szigeten a problémák akkor kezdődtek, amikor egyre több ember akart letelepedni Funafutin. Az 1,4 négyzetkilométeres szigeten csaknem 5 ezren élnek és a kerteket, papaja- és banánültetvényeket felváltották a házak és a boltok. A régi megmaradt ültetvények sincsenek túlságosan jó állapotban, mivel azokat a talajban egyre nagyobb mértékben jelentkező só teszi tönkre. A szigeten ma már a legtöbben felhagytak a banántermeléssel és a kertészkedéssel és az élelmiszer 80 százalékát ma már importálják Fidzsiről, Új-Zélandról és Ausztráliából. Az élelmiszer árak is nagyon magasak: egy liter tejért csaknem 500 forintot, egy tucat tojásért 900 forintot fizetnek a tuvauiak, akiknek az átlagos fizetése 90 ezer forint alatt van."

TK barátnőm így kommentálta ezt annak idején: "Ezek valami cigányokkal rokon nép?"

Nos, a képek alapján igen…

Most már tényleg érdekel, hogy miért olyan fontosak ők és a többiek Viktoréknak?

 

Megosztás