Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nagy mókamester ez a Farkas Flórián

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, a Magyar Köztársaság kormányának romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztosa, fideszes országgyűlési képviselő tegnapi nyilatkozata során "elejtett" egy olyan mondatot, ami nem kicsit kavarta fel az amúgy sem békés kedélyeket:

"Saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást."

Én nem szoktam érteni a vicceket, meg nem is szeretem, így lehet, hogy nekem nem jött át, hogy Farkas Flórián csak megviccelte az újságírót … mert ha komolyan mondta, akkor az nem piskóta!

Mivel nem egy huszadrangú politikusról van szó, így annak, amit mond, nyilatkozik, súlya van. A kormány azonban elég világosan cáfolta Farkas ez irányú terveit, de hozzátették, hogy a kormány elé viheti az elképzeléseit …

Farkas Flórián azonban ma reggel cáfolta a kormány cáfolatát: "az alanyi jogon történő lakáshoz juttatás nem került bele szó szerint a szövegbe, de a keretmegállapodásnak része lesz.  (…) amennyiben egy család bebizonyítja, hogy gyermekeit járatja óvodába és iskolába, illetve képes a munkájából fenntartani magát és a lakást, akkor „saját jogán juthat lakáshoz”, amihez elképzelhető, hogy egy nagyobb, vissza nem térítendő támogatást is kaphat majd. Ehhez azonban hozzátette azt is, hogy „ingyen, csak úgy, senki nem kap semmit”, vagyis a támogatásért komoly eredményeket kellene felmutatni."

Ezután nem meglepetés, de Farkas Flórián cáfolta a kormány cáfolatára kiadott cáfolatát is: 

"Téves az a hír, mely szerint a hátrányos helyzetű, elsősorban roma családok alanyi jogon jutnának lakáshoz. 

A Miniszterelnök és az ORÖ elnöke között létrejött keret-megállapodás alapján arra lesz lehetőség, hogy a családok közmunka keretében újíthatják fel, tehetik lakhatóvá akár saját tulajdonú, akár bérelt otthonaikat, abban az esetben, ha az integrációs program keretében vállalják a munkát, az elsődleges munkaerőpiacra történő felkészítést (szükség esetén tanulást), gyermekeik iskolába járatását, melyek az elsődleges kitörési pontok a jelenlegi halmozottan hátrányos helyzetükből való kilábalásra."

Mivel sem a magyar, hát még a roma politikusok agymenéseit elég nehéz megfejteni, annyit máris sikerült Farkasnak elérnie, hogy a legbékésebb emberekben is felment a pumpa a hír hallatán, ami egész nap szépen főoldalas hír volt. A legkulturáltabb komment még talán az volt, hogy "a romáknak az anyakönyv mellé adjanak mindjárt slusszkulcsot is", vagyis ez a roppant szerencsétlen mondat sokat nem segített a roma integráción, amin éppen dolgozna.

Farkas 53 éves, rutinos róka, nem gondolt bele, hogy a dolgozók, a devizahitelesek, a több műszakban gürizők, a több gyermeket tisztességesen nevelő magyarok hogy fognak reagálni, ha meghallják, hogy egyeseket megjutalmaznának olyan dolgokért, ami nekik a szürke hétköznapok része, mint a munka vagy a gyerek iskolába járatása?

Nem gondolt bele, hogy hány ember nyögi szótlanul a hiteleket, vállalva annyi munkát, amennyit csak bír, hogy megmaradjon a lakásuk, hogy tudják fizetni a hiteleket?

Nem gondolt bele, hogy rengeteg magyar ember van, aki járatja a gyerekét iskolába, dolgoznak, és nem sírnak, nem követelnek lakást alanyi jogon, hanem csendben kivesznek egy albérletet ha lakásra van szükségük, és megpróbálnak egyről a kettőre jutni?
 
Ha nem gondolt bele ezekbe a dolgokba, akkor biztos, hogy ő a legmegfelelőbb erre a kormánybiztosi pozícióra?
Mert fideszes képviselő egy hatökör is lehet, az igen-nem-tartózkodom gomb megnyomására bármilyen emlős állat megtanítható, a romák is olyan vezetőt választanak maguknak, amilyet megérdemelnek (Kolompár Orbán után), de mint kormánybiztosként minden szavának súlya van. Miért kell ilyen mondatokkal a romák alá adni a lovat? Hogy elkezdjenek lakást követelni alanyi jogon?

Nagyon szép Farkas Flórián hivatalos életrajza a fidesz.hu-n, pár "apróság" véletlenül kimaradt belőle.

Például, hogy 1975 és 1982 között háromszor ítélték el, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre egyaránt.
Ezzel 3:2 arányban vezet az előző roma vezetővel, Kolompár Orbánnal szemben, mivel őt  még csak kétszer ítélték el (orvhalászatért és garázdaságért), igaz, Kolompárnak több ügye is "fut" jelenleg is a bíróságon, még simán fordíthat.

Arról sem tesz említést Farkas úr az önéletrajzában, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök 1998. február 26-án, közvetlenül a választások előtt elnöki kegyelemben részesítette, mégpedig az igen ritka eljárási kegyelemben. Az "eljárási kegyelem" azt jelenti, hogy még a jogerős ítélet előtt szüntetik meg az eljárást az érintett ellen.

"Az ügyészség akkoriban a Lungo Drom által létrehozott alapítvány ügyében folytatott vizsgálatokat. Ezek közül az Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány és a Hosszú Út Alapítvány ügye jutott el a vádemelésig, amelyben Farkas Flóriánt hűtlen kezeléssel és számviteli fegyelem megsértésével vádolták meg. Azonban a tárgyalás elmaradt, hiszen Farkas Flórián a miniszteri ajánlásra eljárási kegyelemet kapott Göncz Árpádtól.

A további érdekesség, hogy az ügy részleteit, például a miniszter indoklását, 30 évre titkosították. Emellett a Köztársasági Elnöki Hivatal kegyelmi ügyekben illetékes munkatársa és az akkori Igazságügyi Minisztériumának kegyelmi főosztályának vezetője egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett az üggyel kapcsolatosan. Egy szóbeszéd szerint Horn Gyula járt közbe Göncz Árpádnál, hiszen az akkori politikai érdek még az MSZP-hez kötötte Farkas Flóriánt. S mivel az ügy a választások környékén volt az MSZP
mindenképpen igényelte volna a cigányság támogatását, amit Farkas Flóriánon keresztül szerezhetett, tarthatott meg." – írják a "Köztársasági elnök és a kegyelmi jog" című tanulmányban.

Harminc évre (!) titkosított kegyelmi dokumentum … hát nem nagy kópé ez a Farkas? (A teljes sztorit még 1998-ban megírta a Magyar Narancs.)

Szintén a Farkas Flórián féle humor megnyilvánulása volt az a 12 perces hangfelvétel, mely szerint Farkas kerek-perec megmondta, hogy minden pénzt ő kezel: "Én irányítom. Ebben én fogok dönteni. Én rakom be oda azokat az embereket, akik majd meghozzák a javaslataikat, mert nincs értelme, hogy alapítványokba toljuk be a pénz, miközben nincsenek programok"

Ezek után milyen hitele van annak, hogy Farkas Flórián meg az Országos Roma Önkormányzat megállapodik Orbán Viktorral (csodálatos kép!), hogy 2015-ig százezer roma kap munkát, húszezer roma fiatal 50 szakmunkásképző iskola keretében piacképes szakmát fog szerezni, tízezer roma érettségit, ötezer roma meg diplomát fog szerezni. Részletek persze nincsenek, szerintük az érettségi meg a diploma a fán terem, csak le kell szüretelni? A munkahelyekről meg nem is beszélek, vicc az egész, 12%-os a munkanélküliség, diplomások emberek könyörögnek bármilyen munkáért, hogy akarnak munkát adni ennyi romának? Rákényszerítik a cégeket, hogy származás szerint válasszanak? Jön a következő Monitoring Bizottság?

Tudjátok mit írt az Amardrom roma lap még 1999-ben?
"A rendszerváltozás óta velünk, hétköz­napi gályásokkal megetették, hogy műkö­dik a demokrácia Magyarországon a ci­gány embereknek is. Pedig a hivatalos ci­gány politikában, ha egyáltalán létezik ilyen, 10-20 éve ugyanazok az arcok garázdálkodnak, más-más név vagy szerve­ződés mögé bújtatva. Eddig minden kor­mányzatnak csak ezekre a sakkban tartott, megvásárolt, a lelküket is eladó emberek­re volt szüksége, és most a Fidesznek is ők kellettek.
Állítólag a magyar politika elsődleges célja az EU csatlakozás. Emiatt rendezni kell a kisebbségek helyzetét, elsősorban a cigányokét. Ehhez a „jól bevált", a min­denkori hatalomhoz lojális Lungo Drom a legkényelmesebb tárgyalópartner, OCKÖ-s és FRKC-s szinten egyaránt. Hiszen ők pénzért, hatalomért azt fogják ismételgetni, amire éppen szüksége van a kormánynak."

Nem mondom, hogy megrázott a hír, miszerint  Kolompár Orbán (zsák a foltját) azzal vádolta meg utódját, Farkas Flóriánt, hogy úgy csaltak ki 30 milliót a kormánytól, hogy szándékosan megrongálták a Dohány utcai székházukat.

Kolompár vs. Farkas, csodálatos meccs, két igazán példamutató becsületes roma politikussal.

Megosztás