Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Egy érdekházasság stációi

Gaskó István és Orbán Viktor.
Egyiküket sem kell bemutatni. Régi barátságuk a Gyurcsány elleni harcban teljesedett ki, az emlékezetes gördülő sztrájk idején.

Egyáltalán nem vagyok annak a híve, hogy hintsük be sóval a MÁV helyét – inkább rendbe kéne rakni, mint normális országokban – , de a legnagyobb szakszervezete roppant viszketőssé teszi az ember tenyerét. A cégtől milliós fizetést kapó Gaskó, amint a dolgozók érdekeit képviseli, hááát nem túl hiteles, de azért jópáran bedőlnek neki, és ugranak/ugrottak az első füttyszavára, ezzel pedig saját magukat megutáltatva asszisztáltak egy politikai játszmához. Persze tudom, ez csak egy régi komcsibolsi összeesküvéselmélet…..

Mindenesetre tény, hogy a Fidesz ellenzékből támogatta a vasutassztrájkot, illetve az annak alapjául szolgáló követeléseket, melyek közül a legfőbb, hogy a Gaskó által vezetett VDSZSZ a MÁV Cargo eladásából befolyó bevételből minden vasutasnak 250ezer forintot, és 10 százalék béremelést a kiszervezett MÁV-cégek – a Start, a Trakció, illetve a Gépészeti Zrt. – dolgozóinak. A 250 ezer forintot arra alapozva, hogy a privatizáció után mindenki, aki az áruszállításban dolgozott, 700 ezer forintot kapott a MÁV-tól, és Kóka egy tárgyaláson állítólag a többieknek is megígérte. Őszintén szólva én ezt simán kinézem Janiból, hiába mondta, hogy "szerint bizarrnak tűnik, hogy egy "füstös kocsma mélyén" odaígért volna 30 milliárd forintot a semmiért." Bizarr? Tőle? Ugyan! Gaskót sem kell félteni, de azért Kóka magasabb súlycsoport…. No mindegy, lényeg, hogy ez volt a kiindulási pont.

Emlékeztetőül a Gaskó-Fidesz jóbarátság állomásai:

– Gaskó 2007 végén, az EÜ-privatizálás elleni akciója előtt személyesen is egyeztetett Orbánnal, aki a későbbi demonstrációkat is bátorította.

Szijjártó Péter akkori pártszóvivő 2008 végén az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes képviselők által kezdeményezett rendkívüli ülésével összefüggő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy a kormány semmibe veszi a sztrájkolók követeléseit és nem hajlandó érdemben tárgyalni a szakszervezetekkel. A kormánynak ez a magatartása a magyar emberek békés és nyugodt karácsonyát is veszélyezteti", illetve "Világossá vált, hogy az esztendő végére a kormány elvesztette a kontrollt az országban zajló folyamatok felett", valamint "leszögezte, hogy a sztrájk alkotmányos jog, és nyilván senki nem feltételezi, hogy az alkalmazottak "jókedvükben sztrájkolnának".".

– a Népszava szerint 2008 decemberében videoüzenetben szólt a sztrájkra készülő vasutasokhoz Orbán Viktor is, aki a "ma harcosainak" nevezte őket, és előtte is nyíltan kiállt a sztrájkok mellett, mondván: politikai fordulatra csak munkabeszüntetésekkel lehet rávenni a kormányt. (a videót sajnos nem találtam meg, tényleg igaz?)

2008 februárjában, a gördülősztrájk bejelentésekor a vasutasokat Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának elnöke biztosította pártja szolidaritásáról: "A Fidesz a kisemberek, a munkások, a vasutasok oldalán áll; elég volt abból, hogy a hatalom semmibe veszi az embereket. Szolidaritásunkról biztosítjuk mindazokat, akik demokrácia adta alkotmányos jogaikkal élve próbálják elérni a munkások, az alkalmazottak és családjaik sorsának jobbra fordulását" – mondta a politikus. Kontur Pál hangsúlyozta: olyan mértékben nőttek a megélhetési költségek, hogy egyáltalán nem elrugaszkodott a vasutasok bérfejlesztési igénye. Kérdésre válaszolva hozzátette: az is teljesen jogos követelés, hogy ha sikeres privatizáció ment végbe, akkor abból a vasutasok is részesüljenek."

Aztán jött 2010.

Kormányváltás, szembesülés a látszatnál is szarabb helyzettel, gazdasági és egyéb akciótervek. Gaskó viszont úgy érezte, most hogy a barátai vannak pozícióban, eljött a Kánaán, és ideje benyújtani a számlát sokéves gyurcsányfúrásáért. Bár a jóslatokkal ellentétben szerencsére nem lett közlekedési miniszter, már május elején "finoman célozgatott" rá, hogy ideje lenne egyeztetni az ígéretek beváltásáról.

Válaszlépés? Július elején Selmeczi Gabika vezetésével nagyító alá tették a szakszervezeti vezetők túl magasnak talált bérét, amiket hogy-hogynem a Magyar Nemzet szellőztetett meg, megadva az irányt a párthíveknek….

Majd jött decemberben az igazán komoly támadás: a korábban szolidaritásról nyilatkozó Kontur Pál Kara Ákos párttársával karöltve benyújtotta a sztrájktörvény-módosítást, amitől az összes szakszervezetis véreset köpött, Gaskó pedig éles logikával felismerte, hogy ezt a papírt bizony miatta, a VDSZSZ miatt írta a Fidesz. Csalódottan nyilatkozta, hogy "A Fideszt ellenzékben nem, csak kormányon érdekli az, hogy egy esetleges sztrájk esetén elégséges szolgáltatás nélkül maradhat-e az utazóközönség. Ezt nem tartja túl korrektnek". Hát bizony, tényleg elég köcsög dolog, és régi bolsi szokás kinyírni a korábbi partnerünket, de azt hittem Pista edzettebb, nemegykönnyenmeglepődős típus….

Aztán jöttek a különböző ügyek, hírek, intézkedések, és a tavasz beköszöntével az ezek által kiváltott tüntetések, így a VDSZSZ-kormány civakodás nem kapott nagy publicitást. Aztán mire feleszméltünk, már csak azt láttuk, hogy Orbán Miniszterelnök Úr személyesen ment el (nem fordítva!) a LIGA szakszervezeti tömörülés székházába tárgyalni, és ott a két régi jóbarát megbeszélte a problémákat.


(képek forrása: Orbán Viktor FB-oldala, az album alcíme:"Gaskó Istvánnál voltam, a Ligánál. Van, amiben egyetértünk, van amiben nem. Folytatjuk a tárgyalásokat.")
 

Most, három héttel később pedig mit olvashatunk? A kormány jogosnak és reálisnak tartja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) követeléseit, amelyek teljesítéséről egyeztetések kezdődnek. Ezt Fónagy János államtitkár mondta a államtitkár a VDSZSZ Szolidaritás VIII. küldöttgyűlésén.

 

 

Mivel szerencsére Gaskóék tavaly az árvíz miatt a 250ezer fejenkénti juttatás helyett már csak 150 ezerre tartanak igényt, "csak" annak, illetve a 10 %-os béremelés 2007. júliusáig visszamenőleges kifizetésével kell számolnia a költségvetésnek. Pár tízmilliárdból biztos kijön, és talán az államkasszában parkoltatott manyupos reálhozamok kamatbevételei fedezik is….

Hogy szerintünk mi történt? Egyszerű:

 

Jobb a békesség, hát Orbán megvette. Épp elég a rendőrökkel, tűzoltókkal, orvosokkal bajlódni, ne kelljen még a vasutasokkal is, mert az óriási öngól lenne, Gyurcsány meg röhögőgörcsöt kapna. 

Megosztás