Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Így mentik meg a devizahiteleseket

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára múlt héten került fel az Otthonteremtési Stratégia címet viselő "Szakmai vitairat", amelynek egyik melléklete tartalmazza a kormány terveit a devizahitelesek megmentésére. Az mfor.hu szép alaposan átrágta magát ezen, szombaton viszont a Magyar Hírlap "megszerezte" a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodás végleges tervezetét, a fidesz.hu pedig főoldalon reklámozta ezt a cikket, szóval valószínűleg tényleg ez lesz a utolsó verzió.

Nézzük pontról-pontra, mit eszeltek ki végül. Sajnos elég szűkszavú írás, de majd később biztos jönnek a részletek:

1, Árfolyambefagyasztás
2015. június 30-ig természetes személyek részére, 30 milliós értékhatárig (? lakás- vagy hitelérték?) a törlesztési árfolyamok a következőképp alakulnak majd: 1 CHF = 190 forint, 1 EUR = 265 forint, 100 JPY = 199 forint. Japán jen alapú hiteleket a lap szerint csak az OTP folyósított.

2, Nemzeti Eszközkezelő Társaság
Már tavaly nyáron-ősszel szóbakerült, mint a devizahitelesek megmentője. Persze a kezdeti nagy terveket felülírta a realitás, nem lesz óriási állami lakásvásárlás. Az alap a jelzáloggal terhelt ingatlant Budapesten és a megyei jogú városokban a forgalmi érték 55 százalékáért, városokban ötven százalékáért, községekben és nagyközségekben pedig 35 százalékáért vásárolná meg.

3, Kilakoltatási moratórium után/helyett kvóta
A kilakoltatási moratórium megszűnésével egyidejűleg kvótarendszer lép majd életbe. Ennek lényege, hogy az állam tulajdonképpen korlátozná az ingatlanok árverezését – a túlkínálat elkerülése érdekében a bebukott ingatlanoknak csak az öt százalékát lehetne piacra dobni. (? negyedévente? félévente? évente?)

4, A hazai kis- és közepes vállalkozói szektor hitelezésének élénkítése
A Bankszövetség kötelezi magát a hitelezés felgyorsítására azon cégek esetében, amelyek éves forgalma maximum ötvenmillió euró, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió euró, és a dolgozói létszám felső határa 250 fő. A pénzintézetek által kihelyezett hitelek öt százaléka leírható lesz a bankadóból.

5, A lakáscélú hitelezés élénkítése
Az így folyósított kölcsönök öt százaléka ugyancsak levonható lesz majd a bankadóból.

 

Ezzel az utolsó két ponttal nagyon odavágtak….. Bár a mostani bajokat is a felpörgetett, meggondolatlan hitelezés/hitelfelvétel okozta, és tavaly július 1-vel Matolcsy be is tiltotta a devizaalapú jelzáloghitelezést, most mégis élénkíteni akarják a bankok pénzkihelyezését. Mivel az eredetileg csak néhány hónapra bevezetett, ám azóta állandósult bankadó megszüntetéséről nem sok szó esik, viszont abból levonható lesz a folyósított kölcsönök 5 %-a, és ugye nagyobb összegnek nagyobb az öt százaléka is, viszonylag könnyen megjósolható, hogy a pénzintézetek megint fűnek-fának adnak majd hitelt….. Mármint azoknak, akik nem tanultak az elmúlt évekből semmit, és még    bemennek igényelni.

Bár a Magyar Hírlap cikkét Szijjártó és a Bankszövetség is cáfolta, de ettől még bőven igaz lehet, sőt.

Egyvalamit hiányolok csak belőle:


 

Megosztás