Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A magyar diplomácia újabb sikertörténete

Csodálatos jó hír kaptunk ….

Miközben a polgári kormány a legmagasabb fokozatba kapcsolja az ádáz harcot a gaz táppénzesek ellen, addig a Föld másik felén nagyszerű események történtek.

Nemrég írtunk arról, hogy Semjén min.helyettes úr napokat töltött Paraguayban, az ottani magyarok kettős állampolgárságának ügyében, igaz, Paraguayban nem nagyon vannak magyarok. Mi akkor überpofátlan módon azzal vicceltünk, hogy legközelebb talán a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken kellene szétnézni, mivel volt onnan 1 látogatónk és ki tudja …

Nos, mindössze 6 szigetnyit tévedtem …

Május 9-én, hétfőn Kőrösi Csaba ENSZ nagykövet gyümölcsöző tárgyalásokat folytatott Dr. Denzil Douglas-sal, Saint Kitts és Nevis miniszterelnökével.

A sajtó így írt az eseményről:
"Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesít a Karib-tengeri szigetállammal, a St. Kitts és Nevis Államszövetséggel. Ezt Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ-nagykövete közölte az ENSZ-szel, miután udvariassági telefonhívást folytatott Denzil Douglassal, az államszövetség miniszterelnökével."

St.Kittsen lehet mást jelent az "udvariassági telefonhívás" (eredeti szövegben courtesy call = In diplomacy, a courtesy call is a formal meeting in which a diplomat or representative of a state pays a visit out of courtesy to a head of state or state office holder), mert a 2 faszi itt áll egymás mellett a fényképen:

Kőrösi a Karibi-térség külügyminisztereinek találkozójára érkezett a szigetre, de ha már ott volt, akkor diplomáciai térén is tevékenykedett: felvesszük egymással a diplomáciai kapcsolatokat és lesz tiszteletbeli konzul a szigeten. YES! Kellett, nagyon kellett ez már!

Emellett Kőrösi azt ecsetelte, hogy Magyarország és St. Kittes milyen területeken tudnak együttműködni: a rák és a cukorbetegségek kutatása, az élelmiszerbiztonság és feldolgozás, és az ezeken a területeken zajló képzések. ("Ambassador Korosi then outlined several areas of which St. Kitts and Nevis and Hungary could pursue cooperation. The areas included proposals for cancer and diabetes research to reduce incidents of occurrence of both of the diseases, food security and processing, as well as training in these areas. (…) Climate Change and Renewable Energy were the other areas discussed, in which both parties agreed to pursue cooperation.")

Sajnos ez az esemény nem fért fel a Külügyminisztérium honlapjára, pedig derék magyar állampolgárokat biztosan érdekelné, hogy állunk most St. Kitts-el?

Haveri ország már?

Épül Karib-tengeri Baráti Országainak Szövetsége?

Esetleg indul valami nagyobb magyar delegáció a diplomáciai kapcsolatok elmélyítésére?

Milyen állatokra lehet vadászni a szigeteken? (Semjén úrnak)

Saint Kitts és Nevis-en amúgy 39 ezren laknak, de ezek szerint elég magas lehet az egy főre eső rák és cukorbetegség-kutatók száma. Gyönyörű Karib-tengeri szigetcsoport, remek választás.

Keleten ott lesz a baráti Tonga, nyugaton meg a meseszép Saint Kitts.

Barátok és szövetségesek mindenhol 🙂

(St. Kitts és Nevisről bővebben a Mandineren)

Megosztás