Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Újraszámolják a modelleket (hogy ki szívjon 2012-ben)

Így jöjjön be az ötösöm a lottón: erősen számolgatja a minisztérium, hogy mi lesz akkor, ha 2012-ben NEM felezik meg a szuperbruttót, ami amúgy szép nettó bérnövelést jelentene a dolgozóknak.

A jelenlegi státusz az, hogy "újraszámolják a modelleket" … no, ezt már ismerjük, tudjuk mi lesz a vége.

"A mai rendszerben a bruttó bért megnövelik a 27 százalékos munkáltatói tb-járulékkal, vagyis a szuperbruttó szorzóval, és ebből a magasabb adóalapból vonják le a 16 százalékos szja-t. Legutóbb a konvergenciaprogramban tett hitet  a kormány amellett, hogy ezt a szorzótényezőt 2012-ben a felére vágja és 2013-tól eltörli."

Emlékszünk Gyurcsány kőbe vésett 4 éves adócsökkentési törvényére, amit fél év után a kukába dobtak?

Valami elképesztő logikával kalkulálnak a minisztériumban – megint: 

"Az adókulcs mellett – ami fix, 16 százalék – három paraméter határozza meg azt, hogy jövőre a munkavállalóknak hogyan változnak a jövedelmi viszonyaik: a szuperbruttó szorzótényező, az adójóváírás és az, hogy mennyivel nő a bruttó bérük. Értesülésünk szerint az NGM stábja azért több változatot is készít attól függően, hogy ez a három paraméter hogyan alakul."

A konvergenciaprogramban azt írják, jövőre 180 milliárd forint pluszbevételhez jut az államkassza az adójóváírás további csökkentésével. Ez nagyjából a jóváírás megfelezését jelenti. A kormány szerint senki nem járhat rosszabbul, az intézkedést kompenzálja majd az úgynevezett szuperbruttó kivezetése. No de ha nem vezetik ki? Akkor mi lesz?

Matolcsy áprilisban azonban még azt mondta, hogy senki sem járhat rosszabbul 2012-ben. Nem hallottuk már ezt a dumát?

"Természetesen mellé kell tenni a minimálbér-emelést, mellé kell tenni a közszférában a bérkompenzációt, és mellé kell tenni a vállalkozói szektorban az ajánlott bérek emelését." – mondta Matolcsy

A három paraméter közül az első kettő (szuperbruttó szorzótényező és az adójóváírás) a kormány hatáskörébe tartozik, míg a harmadik, a fizetésemelés a munkáltató döntésén múlik.

A tervek szerint 2012-től feleznék a szuperbruttót, ami minden dolgozót pozitívan érintene, de csökkentenék az adójóváírást, ami viszont hátrányosan érintené a kb. br. 250 ezer alatt keresőket.  Vagyis megint az történne, mint a 16%-os egykulcsos adó bevezetésekor: a magas keresetűek adókönnyítésének a rosszabbul keresők teremthetik meg a fedezetet. 

(Akinek most 100 ezer forint a havi bruttó fizetése, az a jelenlegi szabályok szerint 8.220 forint személyi jövedelemadót fizet egy hónapban. Jövőre, ha a szuperbruttót, és az adójóváírást is a felére csökkentik, a személyi jövedelemadó 12110 forint lesz. Vagyis csaknem 4 ezer forinttal több, mint idén.)

Ide a bökőt, hogy még egyszer elkövetik ezt az ostobaságot: maradni fog a szuperbruttó ("nagy a baj", "rosszabb helyzetben van az ország mint amire számítottunk", "sokba kerül a szabadságharc az IMF-el", "elmúltnyólcév", "gyurcsányferenc"), csökkentik az adójóváírást (hiszen ezt bevállaltuk a konvergenciaprogramban), de senki sem fog rosszabbul járni, hiszen mindenki fog fizetésemelést kapni …

Vajon megcsinálják másodjára is? 
Bérkommandó mehet tovább 2012-ben is?
Hol élnek ezek az emberek?
400 ezer új munkahely meg mindenkinek fizetésemelés … na persze.


(forrás)

Megosztás