Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Minden képzeletet felülmúlóan nagy

A legjobb úton haladunk, hogy közmunka nagyhatalom legyünk… Tegnap Szíjjártó vadította nagy szavakkal az Este műsorvezetőjét és a nézőket:
 
"Málta mellett az unióban Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta, ezt nyilvánvalóan emelni kell, először az uniós átlag 65%-ára, majd 75%-ra. Ehhez munkahelyeket kell teremteni akár úgy, hogy piaci szereplőket erre ösztönzünk, akár úgy, hogy támogatjuk őket, vagy ha ez nem megy, akkor közmunkaprogramokkal. Nagyszabású, minden eddiginél nagyobb és minden képzeletet felülmúlóan nagy közmunkaprogramokat fogunk indítani. Nyilvánvalóan nem az a cél, hogy valaki élete végéig közmunkát végezzen, ugyanakkor vannak olyan beruházások, vannak olyan dolgok, amiket minél előbb el kell végezni, meg kell valósítani, és ha ez nem megy másként, akkor közmunkában. A kormány célja, hogy a közmunkában szerzett tapasztalattal bizonyos idő után mindenki a piacon el tudjon helyezkedni."

"Málta mellett az unióban Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta" – Ez így is van, és ez majdnem minden baj forrása. Kevés ember dolgozik, ezért kevés ember fizet adót és járulékot, de 3 millió nyugdíjat és 10 millió ember orvosi ellátást fizetni kell(ene) …

Ezért, nagyon helyesen, a kormány a munkahelyteremtést tűzte ki prioritásnak, mégpedig 400 ezer új munkahely 2014-ig.

Szijjártó korrektül mondta, hogy az állam munkahelyet nem tud teremteni, csak segítheti, ösztönözheti, támogathatja a magánszférát ebben. A támogatásra a legutolsó példa az Audinak és az Opelnak juttatott milliárdok, tiszta biznisz : x milliárd állami támogatás – y ezer új munkahely. 

Sajnos akárhogy is segíthet, ösztönözhet a kormány, ha nincs fizetőképes kereslet az adott cég termékeire / szolgáltatására, akkor nem fognak új munkahelyeket létrehozni.

Azt is látni kell, hogy segítés/ösztönzés/támogatás nagy része pénzbe kerül, abból pedig most nincs sok, és nincs azonnali, kézzelfogható eredménye mondjuk egy munkáltatói járulékcsökkentésnek … mert lehet ebből lesznek új munkahelyek, de az is lehet, hogy csak a vállalatok veszteségeiket csökkentik, és igyekeznek túlélni.

Viszont a közmunkaprogram. Az valami zseniális. Ott vannak a közmunkások, a fényvisszaverő mellényben, kézzelfoghatóak, a társadalom is maximálisan támogatja, hiszen a "büdös naplopó segílyes ne otthon maunikósózzon a digitévén".

Csakhogy ez is pénzbe kerül, és igazából nem old meg semmit.

Nem fog több ember dolgozni, nem fog több ember adót és járulékot fizetni, nem nő a foglalkoztatás … zsákutca, hiszen ugyanúgy az államtól kapják a pénzt, mint a segélyt, vagy munkanélküli járadékot.

Idáig 110 ezer ember "dolgozott" a közmunkaprogramban, ami az államnak 150 milliárd forintjába került. Ami kb. azt jelentette, hogy 110 ezer ember "dolgozott" napi 8 órában, egy minimálbér nagyságú összegért.

A "dolgozott" azért van időzőjelben, mivel az "Út a munkába" program már évek óta megy, és 110 ezer embernek fényesre kellett volna nyalni az egész országot, ha "értelmes" munkát végeztetnének velük. De a munka megszervezése, ellenőrzése, irányítása megint pénzbe kerül, és kellenek hozzá emberek is …

A Fidesz nem sokat szarozott, hogy valami értelmesebb megoldást találjon: Megduplázza a közmunka programban részt vevők számát, mégpedig úgy, hogy csak napi 4 órát kell dolgozniuk, és így csak fele annyi pénzt kapnak (33 ezret). 

A variációk száma végtelen: lehetne akár napi 2 óra negyed pénzért, vagy napi 1 óra nyolcad pénzért …

És ehhez adjuk hozzá, hogy az álláskeresési járadék csak 3 hónapig fog járni, hogy a 650 ezer regisztrált munkanélkülihez még hozzá akarnak adni 100-150 ezer felülvizsgált rokkantnyugdíjast, hogy a 400 ezer új munkahely helyett 150 ezerrel kevesebb van.

"A tizenegy évvel ezelőtti bevezetés utáni hatásvizsgálat azt mutatta, hogy az elhelyezkedési arány elhanyagolható mértékben nőtt. Nem véletlen, hogy Európában sehol sincs ilyen elterjedtségű segélyért közmunka program. Ahol egyáltalán van, így a skandináv országokban vagy Nagy-Britanniában, ott alapvetően a fiatalokat foglalkoztatják, képzéssel kombinálva, hogy megkönnyítsék az átlépést az iskolából a munka világába. A mienkhez hasonló rendszer három országban működik: Indiában, Dél-Afrikában és Argentínában." – mondta Köllő János, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

A félreértések elkerülése végett: az EU nem ad egy eurócentet sem közmunkaprogramra, így ezt teljes egészében az államnak kell finanszíroznia.

A másik probléma, hogy papíron jól hangzik, hogy "200 ezer közmunkás", de ezt meg is kell valósítani. Milyen munkát fognak végezni? Ki adja, szervezi és ellenőrzi a munkát?

A szakképzetlen munkaerőt sem könnyű használni, lehet őket autópálya építéseknél vagy gátépítéseknél alkalmazni. Mert remélem nem szeretnék, hogy a 200 ezer közmunkás minden nap füvet vágjon és utcát seperjen a településeken? Autópálya jelenleg nem nagyon épül, gátakat kellene építeni, de ugye az is pénzbe kerül, másrészt pedig oda utaztatni kell a közmunkásokat, és a baranyai megyei közmunkások azzal nem lesznek kisegítve, hogy új gát épül a Bódva mentén …

Például miért nem lehet a mezőgazdaságban foglalkoztatni közmunkásokat, legalább tavasztól őszig? Még vannak állami gazdaságok, ültetéshez, gondozáshoz, betakarításhoz tényleg semmilyen végzettség sem kell. 

Szóval nem egyszerű ez, és még mindg csak a semmit mondó közhelyeket pufogtatja a kormány, konkrétumok nélkül.

Illetve egy konkrétum azért akad:
"Erre az elvre is épül a magyar program, amely szerint a következő négy évben négyszázezer új munkahely létrehozását vállalta a kormányzat, és azt mondtuk, ennek a negyede jusson a romáknak. Ezeket a helyeket azonban fel is kell tölteni. Ezért is kötünk megállapodást az Országos Roma Önkormányzattal, ő biztosítja majd a szükséges, adott esetben megfelelően képzett humán erőforrást a cigányság részéről. A romák között nyolcvanöt százalékos a munkanélküliség, ettől kezdve van egyfajta felültervezése a dolognak. Hiszen náluk arányosan több munkahelyre van szükség. Ezért gondoltuk azt, mint már korábban említettem, hogy minden leendő munkahely negyede jusson a romáknak" – Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár

Ne értem, mire gondol Balog Zoltán, bele akarnak szólni a magánszféra dolgába, hogy romákat vegyenek fel? Különben mi lesz? Bünti? Jön az újabb kommandó?

Emlékszünk még a "200 roma diplomás a közigazgatásban" projektre? Mivel nem ellenőrizhették, hogy ki roma és ki nem, végül a 200 felvett diplomás nagy része nem roma lett …

Megosztás