Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Mindenki egyenlő, kivéve

Az Alkotmánybíróság pénteken megint elmeszelte a végkielégítésekre kivetett különadót. (A határozat teljes szövege itt.)

Ezt rendesen elkúrta a Fidesz, mivel a törvényük nem csak a "pofátlan" "Szalainés" 90 millió végkielégítésekre vonatkozott, hanem minden végkielégítésre 2 millió forintos határ felett, ráadásul visszamenőleges hatállyal 2005-től 2010-ig. És ebbe már beletartoztak azok a "nem pofátlan" köztisztviselők, akiknek a hatályos törvények alapján, 20-25-30 év munkaviszony után a végkielégítésük meghaladta a 2 millió forintot.

A "pofátlan" végkielégítések azonban "pofátlan" menedzseri szerződéseken alapulnak, és ezek ellen rendőrségi nyomozások és/vagy bírósági tárgyalások vannak folyamatban.

AZ AB döntése teljesen korrekt, ezzel ezzel ez erővel akár visszamenőleges hatállyal ki lehet vetni különadót mondjuk az állami szférában kifizetett a 13. havi bérekre, a 100 ezer forint feletti részekre, 2005-től. Vagy 2006-tól. Vagy 2004-től…. hogy miért pont 2005-től gondolta a Fidesz, nem is értem.

Mellesleg az az egész cirkusz kb. 450 embert érint, ennyien fizettek be a NAV-nak 1,08 milliárd forint különadót eddig.

Pénteken Lázár és Harrach is reagált, Harrach nyerte versenyt: 

"Az aránytalanul magas végkielégítések okkal sértették a társadalom igazságérzetét, és a parlamenti törvényalkotással ezt a szempontot kívánták érvényesíteni. Az Ab viszont jogi szempontok alapján hozza döntéseit, amelyek nem mindig esnek egybe a társadalmi igazságosság követelményeivel. A parlament nem tehet mást, mint újragondolja a problémát."

Aztakurva, az AB jogi szempontok alapján hoz döntést, és nem mondjuk a horoszkóp alapján, teljesen el-ké-pesz-tő, Harrach úr!
 
Mivel az adóbevallás határideje május 20, így a 2010-es évre még lehet különadót kivetni, így Lázár ma reggel be is nyújtotta a friss változatot (Különadó 3.0):

"A 98 százalékos különadó a 2010. január 1-jén vagy azt követően a jogszabályban meghatározott jogcímen (végkielégítés, titoktartási pénz, illetve vezetők esetében szabadságmegváltás) megszerzett jövedelmeket sújtja. A 2005 és 2009 közötti időszakra vonatkozóan korábban befizetett különadó összegét az állami adóhatóság visszatéríti a törvény hatályba lépését követő 30 napon belül"

Lázár beletett egy új bekezdést is, miszerint most már az országgyűlési és európai parlamenti képviselőket, polgármestereket és alpolgármestereket, illetve megyei közgyűlési elnököket és alelnököket is érinti a 98 százalékos különadó.

Az indoklás:
"A különadóval kapcsolatos rendelkezések végrehajtása során felmerült olyan értelmezés, hogy" a törvény nem vonatkozik a politikai elit képviselőire. A társadalom igazságérzete megköveteli, hogy ők is fizessenek."

De …

De nekik azonban nem a 2010-es, még aktuális adóévben, hanem csak a 2011. január 1-jét követően megszerzett jövedelmek után kell különadót fizetniük.

Hány országgyűlési képviselő, európai parlamenti képviselő, polgármester, alpolgármester és megyei közgyűlési elnökök vagy alelnökök kapott végkielégítést 2010-ben? Mivel országgyűlési és önkormányzati választások voltak elég nagy "mozgással", elég sokan.

Közülük hányan fognak kapni végkielégítést 2011-ben? Senki sem? Talán majd 2014-ben és 2015-ben.

Gratulálok, szép munka!

Friss:
Rogán délután módosító törvényjavaslatot nyújtott be a Lázár reggeli törvényjavaslatához, hogy mégis 2010. január 1-től különadózzanak a politikusok is.

Megosztás