Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ki volt a hétvége embere?

Sok okosság elhangzott a hétvégén, és ráadásul én mindet egyszerre, vasárnap olvastam….kicsit tömény volt. Nem igazán tudok választani, segítsetek eldönteni:

Ki volt a hétvége embere, melyik hír/nyilatkozat viszi a prímet?

1, Sipos László, a Rovás Alapítvány elnöke
A rovásírásos helységtáblák után, Pünkösdre a Biblia újszövetségi részének rovásírásos változatát is megjelenteti az alapítvány. Sipos László elmondta: a hatalmas vállalkozáshoz méltón a szent könyvet díszkötésben adja ki a szervezet, amely a különleges kötetet ezt követően a világvallások vezetőihez is eljuttatja. Az elnök szerint ezen kívül rövidesen két másik fontos és nagy horderejű célkitűzésük is megvalósulhat. Egyrészt terveik között szerepel egy önálló iroda és tudományos központ kialakítása, mely már a közeljövőben sikerrel zárulhat. A június 13-án Helsinkiben sorra kerülő Unicode konferencián pedig az alapítvány képviselői hivatalosan is benyújtják az illetékes szakembereknek a székely-magyar rovásírás egységes, a nemzetközi szabványnak megfelelő, számítógépes karakterkészletét. Amennyiben a kezdeményezés elnyeri a döntéshozó testület támogatását, ez a lépés lehetővé teszi, hogy belátható időn belül – Sipos László szerint akár már egy év múlva – a világ valamennyi digitális kommunikációs eszközében választható nyelv legyen a rovás.

2, Lovas Szövetség & Hoffmann Rózsa
Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az Új Nemzeti Lovas Stratégia. Fő célja a magyarországi lovassport népszerűsítése és az ifjúság bevonása a lovassportokba. A tervek szerint kötelező lenne lovaglást oktatni az iskolákban. Az oktatási államtitkár szerint a lovas stratégia beépülhet a nemzeti alaptantervbe is. A nemrég elkészült Nemzeti Lovas Stratégia egyik fő célja, hogy a magyar lovassport világhírű és népszerű legyen. Azt is tervezik, hogy az iskolákban kötelezővé tennék a lovaglást. A Lovas szövetség már tárgyalt is erről az oktatási államtitkársággal, ahol támogatják a kezdeményezést. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Híradónak elmondta: ezt fokozatosan lehet megvalósítani, akkor, ha az iskolák a közelükben lévő szövetségi tagokkal, lótenyésztőkkel, vagy lovassporttal foglalkozó egyesületekkel szerződést kötnek és a délutáni testnevelésórák egy részét a lovardában töltik el.

3, Szanyi Tibor
A mínuszos költségvetésű MSZP megújult honlapján az erős idegzetűek megnézhetik videón is, ahogy Szanyikapitány már most elkezdett kampányolni (=ígérni) : "Az MSZP kormányra kerülése esetén mindenki számára biztosítja az ingyenesen elérhető bölcsődei és óvodai ellátást, valamint az általános és középiskolai étkeztetéstjelentette ki. Az ellenzéki politikus emlékeztetett: az MSZP elnöksége és választmánya ezekben a hetekben tárgyalja a párt ifjúsági stratégiáját, amely abból a felismerésből indul ki, hogy a magyar társadalom jövője a fiatalok helyzetének kezelésén múlik. Azt mondta, a témában 2008-ban már elkészítettek egy modern, európai kihívásoknak megfelelő programot, azt azonban az akkor kezdődő gazdasági válság miatt nem tudták megvalósítani."

4,Szászfalvi László
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára megválaszolta a múlt heti kérdést, hogy vajon a fogászati turizmus és a divattervezők után vajon miben lát még a kormány gazdasági fellendülési lehetőséget. Elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságával közösen létrehoztak egy munkacsoportot, amely kifejezetten a vallási turizmus stratégiáját hivatott megalkotni. Az egyeztetések harmadik szereplője a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely az európai uniós és a magyarországi forrásokat felügyeli. Most a forrásokat kell felmérni és ennek az ütemezését kell kialakítani – tette hozzá.
Kitért arra: a kormányzat fontosnak tartja, hogy az egyházak legyenek aktív szereplői a zarándokutak működtetésének. A katolikus kezdeményezések közül az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig tartó Mária-út kiépítését jelölte meg a legfontosabb célnak. Jó ötletnek nevezte, hogy a református és az evangélikus egyház közös, Soprontól Sárospatakig, illetve Debrecenig tartó vallási túraútvonal létrehozását tervezi. Kaptak tervezeteket a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségtől is, ezek a zsidó vallási, kulturális örökség turizmusba való bevonását jelentenék – mutatott rá az államtitkár, aki szerint a következő 5-8 évben reális esély van arra, hogy ezek a zarándokutak megvalósuljanak.
Közlése szerint a beruházások "súlyos milliárdokba kerülhetnek", a végső összegek attól függnek, mely elemekből épülnek majd fel ezek a zarándokutak. A tervek magukban foglalják turistaszállók kiépítését, modernizálását, kulturális értékek, templomok rekonstrukcióját, ezekhez kapcsolódó programok szervezését, gasztronómiai értékek felkutatását is.

5, Makovecz Imre
A Fidesz belefoglalta az Alkotmányba a nevéhez fűződő művészeti egyesületet, ehhez természetesen állami támogatás, és a friss hírek szerint székház is jár. A teljes interjút érdemes elolvasni, de az első bekezdést különösen:

"– Úgy tudom, hogy amikor a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát tervezte, közelebbről is volt alkalmuk megismerkedni Orbán Viktorral. Több hírportál is azt állítja, hogy ennek köszönhetően fogalmazták bele az Alkotmányba az Ön nevével fémjelzett akadémiát. Jó kapcsolatot ápol a miniszterelnök úrral?

 A kérdése kiindulópontja úgy hibás, ahogy van. Tudniillik, a Magyar Művészeti Akadémia használatba vétele nem egy baráti kapcsolat következménye, hanem szükség van rá, ahogyan Hoffmann Rózsákra is szükségünk van, akik keményen és kitartóan dolgoznak. Nálunk is vannak olyan elkötelezett magyar emberek, akik alkalmasak arra, hogy integráns elemként bedolgozzanak a kormány jövőbeli tevékenységébe. Ahhoz pedig, hogy Orbán Viktorral milyen viszonyban vagyok, senkinek semmi köze. És az egyesületünk körül zajló folyamatnak sincsen semmi köze ahhoz, hogy én mit terveztem Felcsúton. Azért kért fel, mert rájött, hogy soha egyetlen reprezentatív megbízást nem adott se nekem, se az én társaságomnak, amely nem egy kicsi csapat"

 

Tehát? Segítsetek eldönteni… 🙂

Megosztás