Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Családok és jogok

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott a minap Nagy Anna kormányszóvivő társaságában. Ekkor jelentették be, hogy különböző médiakampányokat, rendezvénysorozatokat, programokat indítanak a családok, a családbarát munkahelyek előretörése, valamint a női-férfi társadalmi egyenjogúság érdekében.

"A riasztó demográfiai adatok miatt is a magyar soros elnökség kiemelt témája közé emelte a családokat." – emlékeztetett Soltész Miklós. Mint mondta, számos olyan programot indítanak el a jövőben, mely a lakosság számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy az erős társadalom alapja a család. A programok költsége megközelítőleg száztíz millió forint, melynek 80 százalékát az Európai Unió finanszírozza a PROGRESS közösségi foglalkoztatási és és társadalmi szolidaritási programja keretében.

A sajtótájékoztató kiemelt témája volt az az általános tudatformáló kampány, mely a média segítségével próbál meg különböző üzeneteket eljuttatni az emberekhez. A médiakampány küldetése, hogy növekedjen a nemek közti szolidaritás és partnerség elsősorban a munka és családi élet tekintetében.

Nagyon várom már a "Mosogasson többet, hogy felesége szívesebben szüljön Önnek!" feliratú óriásplakátokat, de a hülye nemtommilyen reklámot (amiben a nőt hívja a férje/ gyerekei játszani, ide-oda, ő meg nyúzott arccal csak áll a deszka előtt, és világfájdalmas arccal mondja, hogy sehova nem tud menni, mert ott az a sok ráncos gönc) továbbfejlesztve lehet "A vasalás férfias!", esetleg "A főzés jobb, mint a nőzés!" szlogenekben is gondolkodni. Nőknek talán barkácstanfolyamok lesznek két sorozat meg a női magazinok lapjai között, és havi egy doboz fejfájáscsillapító ingyen…..

A kormányszóvivő mindenkit emlékeztetett rá: a kormány sok olyan intézkedést vezetett be, ami a gyermekvállalást és a családok támogatását segíti elő. Kiemelte a nők 40 év munkaviszony utáni lehetőségét a nyugdíjba vonulásra, a családokat támogató adórendszert, illetve a GYES választható, hároméves időtartamát."

Ahogy az államtitkár is mondta: "A gyermekvállalás nem lehet a szegénység vállalása"

Nos, erről meg a családbarát adórendszerről csak a barátnőm jut eszembe, aki szipogva telefonált a minap, hogy a második gyermekét várja, és nem tudja, mit csináljon…. Tisztában van vele ugyanis, hogy a 15 hetes terhesként már igényelhetné (betöltött 92.nap) az adókedvezményt, de babonából nem akar úgymond előre pénzt felvenni a babára, majd inkább születése után egyben, az éves bevallásnál. Viszont mikor a könyvelőjét kérdezte, hogy ugye lehet ezt majd így is, akkor az csak annyit válaszolt, hogy "Persze…amíg meg nem szüntetik az egészet." Hogy mennyire realista a könyvelő, azt jól mutatja, hogy Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a minap "A családi adózással kapcsolatban elmondta, hogy új elvet próbál meghonosítani a Kormány: a könnyen elvehető kedvezmények helyett sarkalatos törvényben, évtizedekre bebetonozva szeretnénk biztosítani a családoknak a gyermeknevelés költségeinek elismerését, kiszámítható és tartós környezetet teremtve a családalapításhoz."

Szóval ezt meglátjuk majd. Egyelőre térjünk vissza a fősodorba.

"A hirdetések nem csupán a férfiak és nők számára fogalmaznak meg üzeneteket, – fogalmazott az államtitkár – hanem a munkaadók számára is: jó otthoni háttérrel hatékonyabb a munkavégzés. Soltész Miklós hangsúlyozta az élet – mára már az Alaptörvényben deklarált –  fontosságát, és felhívta a figyelmet az alternatív lehetőségekre az abortusszal szemben. Hozzátette: számos szülő vár arra, hogy örökbefogadhasson gyermeket, amit – fűzte hozzá – jóval egyszerűbben lehet megtenni, mint korábban, illetve az örökbefogadási GYES intézménye is létezik már."

Már plakát is készült:

 

Az abortuszról lebeszélni igyekvő kampány miatt a számomra eddig teljesen ismeretlen PATENT (Patriarchátust Ellenzők Társasága) Egyesület előbújt és nyilatkozott. Egy igazi vérfeministát.

"A nők jogainak védelmével foglalkozó Patent Egyesület felháborodással fogadja a kormány által beharangozott abortuszellenes kampányt, mely a nők lelkiismeretére hatva, bűntudatkeltéssel agitál az abortuszok ellen. Soltész Miklós államtitkár világossá tette, hogy a kormány e téren Lengyelországot tekinti követendő példának, ahol Európa egyik legszigorúbb szabályozása van életben  – fogalmazza meg a politikai realitásokat Spronz Júlia, a Patent Egyesület vezető jogásza.  Ezzel a kormány szembe helyezkedik a magyar lakosság 71%-ának akaratával, akik nem akarják a jelenlegi szabályozás szigorítását.

Azonban a Patent Egyesület elvi alapon is ellenzi az abortusz szigorítását és a bűntudatkeltő kampányolást. A tervezett kampány az élet fontosságára hívja fel a figyelmet, és az örökbefogadást kínálja az abortusz alternatívájaként a nőnek.  Etikátlannak tartjuk, hogy a magzatot élő személyként bemutató kampánnyal bűntudatot keltsenek a saját testük felett rendelkező nőkben. Minden nőnek – akárcsak a férfiaknak – joga van meghatározni, hogy mi történjen, vagy ne történjen a testével, és e joga gyakorlását nem etikus bűntudatkeltéssel befolyásolni  – szögezi le Spronz Júlia. Nem alternatívája az abortusznak az örökbefogadás, hiszen a terhesség egészségügyi kockázatokkal, testi változássokkal jár, és ezeket a nőnek joga van elkerülni. Ráadásul sok nő a már megszületett gyerekéhez oly módon kötődik, ami érzelmileg teszi lehetetlenné számára az örökbeadást.   Az ilyen elfogult, értékorientált kampányok sértik a nők kiegyensúlyozott információhoz való jogát is.  Élő személyként állítják be a magzatot, holott vitatott, és tudományosan nem eldönthető, hanem egyéni, világnézeti kérdés és személyes döntés függvénye, hogy a biztosan nem személyként viselkedő petesejt és a személyként viselkedő újszülött között ki mikorra teszi a személy kialakulásának kezdetét, és meddig tekinti a nő testrészének a magzatot  – vázolja az abortuszról szóló nézetek sokszínűségét Kuszing Gábor, a Patent Egyesület munkatársa. Mivel vitatott filozófiai kérdés, hogy a magzat személy-e, viszont a nőről mindenki tudja, hogy az, a Patent Egyesület szerint egy, az emberi jogokra kicsit is adó államnak nem szabad a magzat védelmét előnyben részesíteni a nő jogaival szemben.

Lehetne felvilágosító kampányokat folytatni az iskolákban, ingyen óvszert osztogatni a tizenéveseknek, ingyenessé tenni a fogamzásgátló tablettákat  sorolja a pozitív megoldásokat dr. Spronz Júlia.  A férfiak felelős szexuális viselkedését is elő kellene mozdítani, hiszen ma gyakran közelharcot kell vívni a férfiakkal, hogy gumit húzzanak. Sok nem kívánt terhesség hátterében találunk egy olyan férfit, aki nem vállalt felelősséget a védekezésért. Ezért is etikátlan a válsághelyzetben lévő nőt tovább terhelni bűntudatkeltéssel.   Az abortusz szabályainak szigorítása nem megoldás semmire.  Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint az abortuszszigorítás hatására sehol nem csökkent az abortuszt igénybe vevő nők száma, csak a nők egészségét veszélyeztető illegális abortusz és az abortuszturizmus nőtt, és a WHO szerint az abortusz tiltása sehol nem eredményezte a népesség növekedését  – mondta Kuszing Gábor. Ezért a Patent Egyesület felszólítja a kormányt, hogy álljon el attól a szándékától, hogy bűntudatkeltő, hatásvadász eszközökkel kampányoljon az abortusz ellen, s ezzel próbálja a társadalom hozzáállását formálni.   Sajtókapcsolat:  Spronz Júlia +36-70-3913622 www.patent.org.hu "

 

Spronz Júlia legutolsó kiemelt mondatával egyetértek, de a többi…. Hogy a magzat élő személy-e, arra csak ezzel a videóval szeretnék reagálni…

Természetesen az abortusztilalmat én sem tartom jó ötletnek egyáltalán, mert ha azt meglépi a NER, akkor max. majd Ausztriába/Romániába ugranak át majd a lányok-asszonyok angyalcsinálásra, ki-ki pénztárcája szerint….

Ha a gyerek vélhetően sosem élhet teljes életet, az anya igenis dönthessen, elvégre neki kell majd ápolnia/az intézetet fizetnie. Ha a nőt megerőszakolták, igenis dönthessen. Mert bár hallani sztorikat olyan elszánt nőkről, akik nemcsak hogy megszülték, de szerették is erőszakban fogant gyermeküket, azért ez érthető módon ritkább mint a fehér holló.
Ha pedig az összes opciót ötvözve egy 12 éves lányt megerőszakol a apja, és egyértelműen belerokkan lelkileg, egzisztenciálisan, + megviseli testileg is a terhesség, amivel egy félhülye gyereket vár, abszolút nonszensz lenne nemet mondani az abortuszára.

Tehát a tilalom nem jó irány. A felvilágosítókampány jó, de önmagában kevés.

Mindenekelőtt normális gazdasági helyzet kéne. Hogy a gyermeket akaró párok bele merjenek vágni a családalapításba/második gyermekbe, aki meg nem akar, az gond nélkül ki tudja fizetni a fogamzásgátlót.

Megosztás