Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Kormányzati divatdiktátum

Találós kérdés: Kinek mi jut eszébe a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumról (KIM)? Mivel foglalkozik vajon?

Közigazgatás és igazságügy ami így elsőre beugrik, nem?

Ezen belül pedig ………rengeteg dolog.

Hihetetlen, de mivel ők az "országmárka alakításáért felelős tárca", még öltözéktervezési pályázat is van a repertoárjukban.

Februárban hirdették meg a a Design Terminál Nonprofit Kft.-vel és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen, "Gombold újra – Divat a magyar" néven.

"A pályázat célja a tradicionális magyar öltözék- és divattörténeti értékek és hagyományok modern szemléletű feldolgozása, beemelése a hazai és nemzetközi divatszakmába. Valamint a figyelem ráirányítására a fiatal magyar tervezőkre.

A versenyzőknek ruházati és kiegészítő kollekciókat kell készíteniük tradicionális öltözködési formák, ruhadarabok és kiegészítők, alapanyagok, színvilág, díszítések és motívumok, technikák felhasználásával. Mindezt olyan formában, hogy az a mai kortárs divatba illeszthető és értelmezhető legyen.

A tervezők három kategóriában nevezhetnek: látványruha, hordható/hétköznapi ruházat, kiegészítők. A részletes pályázati kiírásban olvasható az is, hogy különösen támogatott, ha a tervező kisebbségi motívumokat, hagyományokat jelenít meg vagy az esélyegyenlőségi szempontokat is figyelembe veszi. Netán tradicionális technológiákat használ fel.

A zsűri öt kategóriában hirdet győztest, amelyeket 200 ezertől 450 ezer forintig jutalmaznak. A pályázat lezárásaként egy nagyszabású divat show-n kerülnek bemutatásra a kollekciók május 8-án az Európa Nap programjának keretében. A kreációk leadási határideje március 17.

A pályázati anyagokat a Kiíró által felkért neves szakértők és közéleti személyiségekből álló zsűri értékeli."

 

Van honlap és Facebook-oldal is, ahol követhetjük az eseményeket. Bár engem nem túlzottan érdekel, mert egyrészt a barátnőm különb táskákat varr, mint a tisztelt tervezők, másrészt meg nagyon unom már ezt a hagyományőrzésbe csomagolt szavazótáborszélesítést/altatást, majdnemvármegyéstől, kúriástól, reptérátnevezéssel, hangzatos jelszavakkal együtt. Ne akarják rámtukmálni az ízlésüket, ne legyen kötelezően elvárt, és cukormázzal bevont a múltbanézés, és pláne ne a KIM szervezzen divatpályázatot, mert ez valami óriási mélypont… Mi lesz a következő, darutollröptető verseny Matolcsy szervezésében, élő tévéközvetítéssel?


(fotó: Hornyák Dániel)

Az egészben egyébként Nagy Anna a legdurvább, valami nagyon erős anyagot tolhat a szövegírója. Április 28.:

"Nagy Anna kormányszóvivő a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pályázattal a komoly gazdasági és innovatív tartalékokkal rendelkező iparágra, és annak a kiemelkedő tehetségű, fiatal hazai művelőire kívánják felhívni a figyelmet. „Amikor a magyar termékek, a magyar vállalkozások támogatásának és életképességének fontosságáról beszélünk, akkor soha ne feledjük, hogy köztük több száz magyar fiatal tehetséges vállalkozóról beszélünk. Köztük például hazai divattervezőkről, akik startra készen, állnak, hogy a magyar emberek számára elérhető áron, kreatív, szép, hordható magyar ruhákat tervezzenek. Ez nemcsak gazdaságilag jó, hanem, valljuk be jó érzés is lehet. Ez csak rajtunk fogyasztókon múlik” – fogalmazott a szóvivő."

 

Múltkor Orbán a fogászati turizmust emlegette, mint a gazdaság egyik húzóerejét.
Pontosan hét nappal később Nagy a fiatal divattervezőket.
Most csütörtökön vajon kit hoznak fel példaként?
 

Megosztás