Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Miért rögzít hangot egy térfigyelő kamera?

Még mindig a "híres-hírhedt" gyöngyöspatai felvétel … már a nyilvánosságra hozatala után többen megkérdezték, hogy egy térfigyelő kamera hogyhogy hangot is rögzít, ráadásul ilyen jó minőségben? Számtalan térfigyelő kamera által rögzített felvételt mutatott már be a rendőrség különböző bűncselekmények kapcsán, de hangja bizony egyiknek sem volt. Itt viszont olyan jó minőségben rögzítette a hangot, hogy a több házzal messzebb elhangzott szavak is tisztán érthetőek voltak … hogy is van ez pontosan, tisztelt rendőrség?

Ma a TASZ hivatalosan is az adatvédelmi biztoshoz fordult:

"A gyöngyöspatai térfigyelő kamera kiszivárogtatott felvételből kiderül, hogy a rendőrség hangfelvételt is készít, holott erre nincsen törvényi felhatalmazása.

1. Országszerte több ezer kamera pásztázza a közterületeket. A kamerás térfigyelés a személyes adatok védelméhez fűződő jogunkat, a magánszféránkat korlátozó bűnmegelőzési és bűnüldözési eszköz, amely kizárólag törvényi felhatalmazás alapján lehetséges. A rendőrségi törvény kizárólag képfelvétel készítését engedélyezi a térfigyelő kamerák használatakor, hangfelvétel készítése kirívóan súlyos jogszabálysértés.

2. A személyes adatok védelme nem korlátozhatatlan jog, azonban az alkotmányos jogkorlátozás feltétele, hogy az elérni kívánt cél és a jogkorlátozás súlya összhangban legyen egymással. A bűnmegelőzés és hatékony bűnüldözés legitim jogalkotói célok, de ezekhez képest nem arányos a mindenkire megkülönböztetés nélkül kiterjedő hangrögzítés.

3. A Gyöngyöspatán készült felvétel azért ad különösen okot az aggodalomra, mert a távolról rögzített képi anyaghoz képest a hangrögzítés nagyon jó minőségű, tisztán kivehetőek azok a részek is, amikor nem kiabálnak. Amennyiben a sűrűn bekamerázott területeken ilyen színvonalú technikai eszközökkel figyelnek meg bennünket, akkor teljes magánéletünket – amely nem csak a lakásunkban zajlik – nyomon követheti a rendőrség.

4. Nem mellékes szála az ügynek, hogy a képfelvétel is jogellenesen került ki a rendőrségtől, a nyilvánosságra hozatal személyiségi jogokat sért. Joggal merül fel a kérdés, hogy a térfigyelő kamerákkal készített felvételek biztonságát milyen hatékonysággal szavatolja a rendőrség, hány esetben továbbítanak ehhez hasonló képi anyagot illetéktelen személyek részére. A felvételek kizárólag a bűncselekmények eredményes felderítését szolgálhatják, a büntetőeljárásról való tájékoztatás során sem lehetséges a felvételeket nyilvánosságra hozni.

 „Az utcán zajló beszélgetéseink rögzítése a magánszféra és a megfigyeléstől mentes cselekvési szabadság drasztikus korlátozását jelenti. A TASZ az Adatvédelmi Biztoshoz fordul, és kérjük, hogy folytasson le vizsgálatot az ügyben.” – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelem és információszabadság programvezetője.

Kíváncsian várjuk a vizsgálat eredményét … azt tudjuk, hogy a biztos úr keresztülhúzta a Google tervét, hogy végigfotózza Budapest utcáit … vajon ehhez mit fog szólni?

Megosztás