Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Új Alkotmány, független kinevezettek

No, az álomfő ellopta a Húsvétot, a kölnit alig találtam meg a reggeli gyomorgörcs közepette, a mondókák kihullottak a fejemből, állandóan az órára sandítottam, hogy mikor írja már alá … és minden feles után felnéztem az ég felé, hogy "add Uram, hogy ne bakizzon már megint …"

Délben aztán lecsapott a Nemzet Tolla, így pont került eme csodálatos történet végére. Talán most már lesz idő olyan, apró dolgokkal foglalkozni, hogy Pintér Sanyi megint kapott egy pofont (most az egri bíróságon), vagy hogy a kormány éppen azon dolgozik, hogy "védje meg" azt a szerencsétlen 3 millió bérből és fizetésből élő dolgozót, akik ezt az egész kócerájt tartják a hátukon, meg fizetik a számlát.
 
Az új Alkotmányt sok kritika érte, a húsvét hétfő legviccesebb pillanata kétségkívül az volt, amikor Mesterházy Attila kinevezte magát a Demokratikus Ellenzék Vezetőjévé és a Magyar Köztársaság Megmentőjévé, a fő céljának kitűzte "az új alaptörvény megváltoztatása" … kétharmadról álmodozik Atis, hát nem édes?

A kritikák egyik része a választott vezetők bebetonozására vonatkozik, szerencsére Szájer "Ipad" József segít tisztázni eme félreértést, szó sincs fideszes emberek bebetonozásáráról …

 … Divatos ezt úgy értelmezni, hogy a Fidesz be akarja betonozni a saját politikusait ezekbe a funkciókba, pedig bizonyos garanciális jelentőségű intézményeknek igenis túl kell nyúlniuk ciklusokon, nem szabad kitenni őket a mindennapi pártpolitikai csatáknak.

– Függetlenségről beszél, de van ennek egy olyan olvasata, hogy most, a kétharmaddal rendelkező fideszes többség megválaszt egy tisztségviselőt kilenc évre, aki 2020-ban is ott fog ülni, pedig ki tudja, hogy milyen politikai viszonyok lesznek akkor.

De az az ember még nem feltétlenül fideszes attól, hogy a Fidesz választja meg. Az az ember onnantól kezdve független lesz. 2020-ban is tudja majd érvényesíteni az alkotmányos szempontokat, amelyek neki fontosak, és nyilvánvalóan nem a Fidesz 2011-es politikáját fogja képviselni. Független vezető lesz, aki nincs kiszolgáltatva a napi politikának. Akármelyik alkotmányjogi tankönyvet kinyitja, azt olvashatja, hogy minél hosszabb egy mandátum, annál inkább garantálható a függetlensége.

Szalai Annamária, Polt Péter, Schmitt Pál, Domokos László, Stumpf István, csupa-csupa – már – független ember. És még jön az AB elnökének, az AB 5 új tagjának, a Kúria elnökének a Magyar Nemzeti Bank elnökének a kinevezése …

Szájer önkritikusan elismerte, hogy "mint minden szöveg, ez a nagy vállalkozás is biztosan tele lehet hibával. Biztosan vannak olyan hibák, amelyek korrigálandók akár már rövid távon is."

Kolláth György szerint
máris lenne mit javítani, szerinte az új Alkotmányból kifelejtették, hogy a jelenlegi alkotmányt hatályon kívül helyezik az új Alkotmány 2012. január elsejei hatályba lépésével egy időben, és így formailag két alkotmány lenne hatályban januárban.

De ezt máris cáfolták, Kolláth úr "megalapozatlan" és "zavarba ejtő" … ezzel el leszünk még egy darabig, és Lázár János már be is dobta az újabb gumicsontot: szavazati jog a határon túli magyaroknak.
 

Megosztás