Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Diplomáciai benyalás

Gondolom mindenki hallott a pécsi püspökség tavaly ősszel  nyilvánosságra került  botrányos ügyeiről. Negyven rendbeli feljelentést tett egy magánszemély a Nemzeti Nyomozó Irodánál és a megyei főügyészségnél Mayer Mihály püspök, és az egyházmegye tulajdonába tartózó Fény Kft. ügyvezetője, Wolf Gyula ellen, gazdasági és szexuális bűncselekmények miatt.

Komoly adósságok, egyedi rendszámos autó, szép rezidencia  stb. A nyomozás a döcögős beindulása után még persze tart, de január közepén Mayer Mihály az Egyházi Törvénykönyv 401. kánon 2. paragrafusára ("betegség más súlyos ok") hivatkozva lemondott tisztségéről, XVI. Benedek pápa pedig elfogadta a döntését.

Két héttel később, február 10-én a pápa Szlovénia nunciusává és Koszovó apostoli delegátusává nevezte ki Juliusz Janusz érseket,Magyarország apostoli nunciusát. A váratlan áthelyezés az egyházi körökben jártasokat is meglepte, felmerült a hirtelen távozás és a pécsi ügyek kapcsolata. És tényleg. Juliusz Janusz, akinek jelmondata az "Amor omnia sustinet – A szeretet mindent elvisel", a hírek szerint segített eltussolni Mayerék ügyeit.

Az Index információi szerint Mayer Mihály által kezdeményezett rágalmazási perben néhány hete kiderült, hogy a Vatikán ekkorra már két éve tudott a pécsi püspök viselt dolgairól, sőt vizsgálatot is kezdeményezett, a próbálkozás azonban a budapesti nunciatúrán elhalt. Egy magánszemély 2009 februárjában négyoldalas bejelentést küldött Tarcisio Bertone kardinálisnak, a Vatikán államtitkárának a magyar katolikus egyház több prominensét, köztük Mayer Mihályt érintő homoszexuális vádakról. A feladó azután postázta a katolikus egyház római központjába a fénykép- és hangfelvétel-melléklettel kiegészített levelet, hogy a magyarországi egyházvezetés válaszra sem méltatta.

Bertone kardinális a Vatikánból diplomáciai úton megküldte a több magyar püspök és pap számára kellemetlen dokumentumot a budapesti nunciatúrának, hogy ott az egyházjogi kánonnak megfelelően szigorú titoktartás mellett vizsgálják ki a bennük szereplő állításokat.

Juliusz Janusz 2009 májusában bizalmas, csak a címzettek kezébe adható levélben értesítette a bejelentés szereplőit az ellenük felhozott vádakról, és elárulta a bejelentő nevét. A bírósági eljárás anyagában található levél szövegéből arra lehet következtetni, hogy minden érintett külön-külön megkapta a rá vonatkozó rész kiollózott másolatát. Mayer püspök a nunciustól érkezett információk alapján 2009 júniusában, anélkül, hogy az ellene felhozott vádak ügyében bármilyen érdemi nyomozás történt volna, rágalmazásért feljelentette a magánszemélyt.

Ezután 2009 augusztusában a nuncius az akkor már perbe fogott magánszemélynek is írt egy levelet, amelyben értesítette, hogy megérkezett a Vatikánból Bertone bíboros levele. Juliusz Janusz közölte a címzettel, hogy újabb bizonyítékokat ne küldjön neki, mert a nunciatúra nem bíróság, viszont tudomása van arról, hogy a vatikáni levél érintettjei világi bíróságon kezdeményeztek pert ellene, ezért a nuncius megvárja azoknak az eljárásoknak az eredményét. (A nunciushoz hasonlóan járt el a pécsi püspökség ügyében Ternyák Csaba, jelenlegi egri érsek is.)

Igazi erkölcsös példamutatás. Nem fordultak a nyomozó hatóságokhoz, nem folytattak le belső vizsgálatot, hanem visszatámadtak rágalmazást kiabálva. A kétarcú római isten nevét viselő (nagyon  találóan) nunciust pedig felelősségre vonás helyett áthelyezi a Vatikán, és kész. Nagyjából ezért olyan az egyház megítélése olyan, amilyen. A bibliai tanításoktól nagymértékben elfordult intézmény a külső csicsára helyezi a hangsúlyt, miközben a belseje rohad, de presztízsokokból  csak tussolnak és tussolnak. Pedig a megújuláshoz tisztítótűz kéne.

Ami az egész ügy legkeserűbb mozzanata, az a politikai visszhang.

Hogy még ilyenkor is fontosabb a diplomáciai benyalás, mint a jóérzés.

Március végén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes magyar állami kitüntetést adott át a távozó nunciusnak:

 

Schmitt Pál köztársasági elnök pedig búcsúlátogatáson fogadta Januszt:

 

És még mosolyognak is közben, döbbenet…….

 

Megosztás