Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Hajdúhadházra gördült a cirkusz

Gyöngyöspata után Hajdúhadházra gördült a cirkusz, 2 hétig most meglesz mindenkinek a téma.
Két hét után pedig minden visszatér a régi kerékvágásba, a maga az alapprobléma nem lesz megoldva, és lehet, hogy nem is lehet megoldani.

1. A településen a betörések, lopások, szabálysértések szép lassan tönkreteszik a lakosok életét. Az "egy körzeti megbízott 3 falura" módszer a rendőrség részéről semmit sem ér.

2. A bűncselekmények mellé olyan incidensek is társulnak, amikkel a rendőrség már végképp nem tud mit tenni: leköpik, inzultálják, beszólnak az embereknek, magyarul egyes emberek "cigánykodnak".

3. Mivel a rendőrségnek nincs se embere, se pénze arra, hogy éjjel-nappal járőrözzenek az adott településen, az emberek a polgármesterhez fordulnak, hogy tegyen már valamit.

4. A polgármesternek elég kevés eszköze van, de támogatja egy polgárőrség felállítását.

5. A polgárőrség megkezdi a "munkáját", a "világ vicce" kategória pocakos nyugdíjas rendőr vezetésével, akit még a cigánygyerekek is hangosan kiröhögnek. A polgárőrség haszna csekély.

04:00-tól, remek jelenet, a polgárőrbácsi és cigánygyerekek, akik nincsenek iskolába, de majd úgyis mennek börtönbe.

6. A lakosságnak tele lesz a töke a rendőrséggel és a helyi polgárőrséggel, mivel semmilyen változás nem történik az ő biztonságuk javítására.

7. "Jöjjön bárki, akárki, csak legyen már végre közbiztonság" – mondják, és megjelenik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Hívatlanul vagy a helyi lakosok által meghívva.

8. A lakosok nagy része örömmel fogadja őket, javul a közbiztonság. Tegnap, az első nap négy betörőt fogtak el Szebb Jövős polgárőrök.

9. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület után menetrend szerint megérkezik emelt létszámmal a Készenléti Rendőrség, úgymond fenntartani a közbiztonságot, ami számukra azt jelenti, hogy a polgárőröket figyelik. Azonban közbiztonság éppen korábban nem volt, de akkor nem vonultak ki.

10. A lakosság kisebbik része óriási jajveszékelést csap. A kisebbségi önkormányzati vezető szavait issza a média, hiszen ők most "rettegnek". No igen, 200 polgárőr meg a polgárőrök miatt kiérkező Készenléti Rendőrség mellett nehéz éjszaka elindulni tyúkot meg fát lopni, uzsorát behajtani.

11. A kézzel fogható bűncselekmények (betörések, lopások) áldozatai immár senkit nem érdekelnek, őket nem kérdezik meg, de a helyszínre, a rettegő romákhoz megérkezik a TASZ, az LMP, Ungár Klára és a szokásos csapat, akik soha, egyszer sem mennek ki magyar lakosok, áldozatok panaszait meghallgatni, esetleg segíteni nekik. Ugyanis "a bűncselekmények megoldása a rendőrség hatásköre".
A TASZ, az LMP, Ungár Klára és a szokásos csapat, soha, egyszer sem mondja a romáknak, hogy ne lopjanak, hogy takarítsák ki a házakat és az udvarokat, hogy járassák rendesen oviba és iskolába a gyerekeket.
A TASZ, az LMP, Ungár Klára és a szokásos csapat, soha, egyszer sem mondja a romáknak, hogy ne vágják ki és ne tüzeljék el a gyümölcsfákat, hogy inkább ültessenek krumplit, zöldséget, és próbáljanak meg gazdálkodni.
Járóka Líviától Pintér Sándorig mindenki nyilatkozik, hogy "ami folyik megengedhetetlen, tűrhetetlen, a rendfenntartás állami monopólium", bla-bla-bla, de más nem történik.

Egy Hajdúhadház környéki gyümölcsös. Joggal hiányolhatóak a képről maguk a gyümölcsfák. A kép a Napló helyszíni riportjából van:

12. Egy kis időre fordul a kocka, magyar lakosok kapnak pár hét nyugalmat és közbiztonságot, a romák egy része pedig minden nap elmondja, hogy ők mennyire rettegnek, félnek, stb.

13. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesült elhagyja a települést.

14. Ugrás vissza az 1-es pontra, és minden kezdődik előröl.

Mi lenne a megoldás?
Az alapközhely, amit ilyenkor ellőnek, hogyha lenne munka, akkor dolgoznának és nem lopnának.
Nos, rengeteg munkanélküli magyar ember van, de nem mennek éjjelente tyúkot lopni. Orbán nagy ívű programot hirdetett (100 ezer közmunkás), ennek viszont elég nagy a költsége (szorozzuk fel a 100 ezer embert a minimálbérrel), és aki nem akar elmenni, az nem fog elmenni dolgozni. Kényszeríteni ugye senkit sem lehet, csak felkínálni a lehetőséget. Lopni csak kényelmesebb, mint 60-70 ezerért a tűző napon ásni a gátat.

A másik "megoldás", amin jelenleg is dolgozik a kormány, hogy ún. kríziscsoportot küldenének a helyszínre: "Kormánydelegáltakból, önkormányzati politikusokból és helyi kisebbségi vezetőkből álló válságmegelőző csoportokat állítana fel a kormány a gyöngyöspataihoz hasonló társadalmi feszültségek megelőzésére."
Most képzeljük el, hogy a kríziscsoport megérkezik a helyszínre és … megkéri a romákat, hogy ne lopjanak és viselkedjenek rendesen? Mert ez így vicces jelenetnek tűnik, remélem megy majd velük egy tévéstáb …

Viszont, ha polgárőrök járőröznek éjjel-nappal, akkor az mindenképpen visszatartó erő. Ha a mi utcánkban több betörés is előfordulna, érdekelne, hogy ki vállalja azt, hogy a saját szabadidejében (!) a saját pénzén (!) járőrözik? Felőlem a Bantu Négerek Önvédelmi Csoportja is lehetne, csak senki ne lopjon el a kertemből semmit.

Csak hogy a Gödörben ördögbotozó LMP-s is megértse, aki már a Nagykörúton kívül is rosszul érzi magát: vannak olyan emberek, akik csak az elrettentő erőből értenek. Igen, ez a rendőrség dolga lenne, de ők kurvára nem rettentenek el senkit. Úgy elég nehéz, hogy a szomszédos városban alszik a körzeti megbízott.

Pofonegyszerű: melyik településre mennél betörni?
Ahol tudod, hogy 3 falura jut 1 körzeti megbízott és nincs polgárőrség, vagy oda, ahol tudod, hogy folyamatosan járőröznek a polgárőrök?

Az egyik gyöngyöspatai lakos szépen összefoglalta és megírta egy nyílt levélben:

"Szeretnénk világossá tenni, hogy a sajtó jelentős részében gyerekcsínynek és apróbb lopásnak titulált „ügyek" valójában mit is takarnak. A folyamatos fenyegetettség és félelem, valamint megalázottság lett része számos, főleg idős ember mindennapjainak, főként a falunak azon a részén, ami az említett, társadalmi normákat megszegő családok közelében található. Kialakult a félelemkeltésnek és bűnözésnek egy fojtogató hálója: a deviáns csoportba tartozó gyerekek, tinédzserek nappal, a miséről vagy éppen a boltból hazatérő idős embereket nyíltan szidalmazzák, sok esetben le is köpik, táskájukat rángatják, őket kővel dobálják. Majd éjszaka bemennek a kertjükbe, fészerükbe, ahonnan ellopnak kisebb és nagyobb javakat.

Lehet ezeket „apróbb lopásnak" is nevezni, de a tevékenység olyan gyakori és módszeres, hogy a végeredmény tragikus: sok létminimum közelében élő idős ember kerül lehetetlen helyzetbe, amikor éppen ellopják tűzifáját, vagy annyira fosztogatják a kertjét, hogy föl kell hagynia a termeléssel. De a legfájóbb a pszichés hatás: a folyamatos rettegés miatt a megérdemelt nyugodt öregkor helyett mindennapi félelem és létbizonytalanság lett osztályrésze sok-sok embernek.

Föl szeretnénk arra is hívni a figyelmet, hogy a pusztítás akkor is pusztítás, ha nagyon sok apró mozdulat következménye. Az említett közösségromboló csoport miatt tizenöt év alatt eltűnt, romhalmazzá és pusztasággá vált a Kecske-kő harminc hektárnyi oldala, ami előtte Gyöngyöspata „nyaralónegyede" volt hobbikertekkel, pincékkel, gyümölcsösökkel. A karókat, oszlopokat tűzifának hordták el, a pincéket föltörték, számos esetben a cserép mellett még a tetőgerendákat is elvitték, a gyümölcslopás módszerét sokszor a faágak letörése és elvonszolása jelentette. Most úgy néz ki a terület, mintha bombatalálat érte volna. A termelés leállása miatti anyagi kár is hatalmas, szerény becslések mellett is körülbelül harmincmillió forint évente, de legalább ennyire fájó veszteség, hogy Gyöngyöspata egyik legfontosabb közösségi színterét veszítette el, vészesen rövid idő alatt.

A faluban két hétig tartózkodó Szebb Jövőért Polgárőrség tevékenysége országos szintű felháborodást váltott ki, de az éremnek másik oldala is van: a falu lakóinak nagy része úgy érzékelte, hogy összességében (nyilván ebben a jelen lévő rendőri erőknek is szerepe volt) két évtizede nem érzett nyugalom és biztonságérzet volt tapasztalható. A faluközpont hídján megszűnt a gyerekbandák vámszedése (szó szerint értendő!), az idősek nyugodtan el tudtak menni misére, a postára vagy a boltba, nem kellett feléjük repülő kődaraboktól, köpésektől, szidalmaktól tartaniuk, és éjszaka is nyugodtan alhattak."

Néhány fotó a gyöngyöspatai pincékről, gyümölcsösökről.

Lehet, hogy azt a két pofont a köpködő, vámszedő suhancoknak kellene kiosztani, Pintér úr!

Folytatás …

Megosztás