Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Minden napra egy lebukás és még ma +12

Nagyon örülök, hogy végre oly módon sikerült rendezni a képviselők juttatásit, hogy azóta minimum háromszor annyi ügy lát napvilágot. Köszönjük szépen! 🙂

Pedig nem egy bonyolult szabálynak kellene megfelelni, csak annak, hogy ha ha valaki önkormányzati pozíciója után is kap költségtérítést, annak az összegét le kell vonni parlamenti pótlékából, vagyis nem kaphat két helyről költségtérítést. Ez így szerepel az OGY képviselők javadalmazásáról szóló törvényben, vagyis aki ezt megszegi, a törvényt szegi meg.
Ennek ellenére az "ügyek" csak a Fidesz etikai bizottsága elé kerülnek, ahol kiszabják a büntetést: írásbeli figyelmeztetés (=osztályfőnöki intő, mu-ha-ha) 200 ezer forint bírság (=1 heti  zsebpénz megvonás, hűha) a vétkesnek, oszt’ csókolom.

Elsőként Zsiga Marcell és Papcsák Ferenc bukott le. Látszik, hogy mennyire foglalkoztatja ez az ügy a Fideszt (nem úgy mint a közvéleményt), mert azóta nincs olyan nap vagy hét, hogy ne bukna le egy-egy újabb képviselő.

Mit kellett volna a Fidesznek csinálna? A párt vezetésének az is a dolga lenne, hogy megelőzzék az újabb botrányokat, vagyis átnézni annak a 70 képviselőnek a papírjait, akiknek van önkormányzati tisztségük is. De ha erre lusták voltak, akkor egyék meg a mindennapi botrányok keserű kenyerét, jó étvágyat kívánok hozzá!

A legszebb az egészben nem is az, hogy sorban buknak le, hanem hogy mindegyik képviselőnek van valami teljesen egyedi magyarázata.

Lehet, hogy olyan sok helyről olyan sok pénzt kapnak, hogy a banki értesítőn meg a folyószámlán fel tűnik az a havi 200 ezres tétel? Teljesen hihetőnek tűnik a számomra …

Földi László, Cegléd polgármestere 2010 májusában bejutott az Országgyűlésbe is, és mind a két helyről megkapta a pénzt.

Magyarázat:
"Nem akartam törvényt sérteni, nem volt szándékos, ami történt. Képviselővé választásom után nagyon sok munkám volt. Nyáron árvíz volt nálunk, dolgozni kellett, és sajnos erre a dologra nem fordítottunk elég figyelmet. Aztán a helyi jegyző december elején jelezte nekem, hogy törvénytelen teljes összegű költségtérítést felvennie az Országgyűléstől, ha az önkormányzattól is kapok pénzt, ekkor mondtam le a ceglédi járandóságáról a közgyűlés előtt. Sajnálom, ami történt, és vissza fogom fizetni a jogtalanul felvett összeget."

Csodálatos magyarázatot dobott ki neki a magyarázat-generátor, akár mehetnénk is tovább, de a szerencsétlen hülye Földi László képes volt még egyszer beleszaladni a pofonba, mikor 3 nap múlva újra nyilatkozott:

"– Földi: Én nyilatkoztam még májusban arról a parlament bérszámfejtési osztályának, hogy kapok a ceglédi önkormányzattól is költségtérítést, így annak összegét a parlamenti pénzemből levonták, azaz minden törvényesen történt.
– Blikk: Ha minden szabályszerűen történt, akkor lapunk múlt pénteki megkeresésére miért ismerte el a törvénytelenséget, és miért kért bocsánatot az el sem követett jogszabálysértés miatt?
– Földi: Rosszul emlékeztem. Tudja, nem szoktam foglalkozni ezekkel a dolgokkal, a képviselő tiszteletdíj is több részből áll össze, és nem emlékeztem pontosan, hogy mit vonnak le, és mit nem.
"

Nem emlékszik, nem foglalkozik ilyennel …de azért ez az árvizes magyarázat olyan szépre sikerült, mennyit törhette rajta a buksiját, amíg kitalálta …

A székesfehérvári polgármester, a fiatal Cser-Palkovics is megfogta a jószerencséjét:
-képviselői költségtérítés: 224 820 forint
-önkormányzati költségtérítés: 192 ezer forintot
-képviselői fizu: 568 155 forint
-polgármesteri fizu: 609 707 forint

Cser-Palkovics ezt észlelte és bejelentette január 25-én (októberben lett polgármester) az Országgyűlés Hivatalának, és februárban a jogtalanul kifizetett összegeket levonták. Cser-Palkovics "a hibájáért vállalja a felelősséget és ezúton is elnézést kérve megköveti a választópolgárokat."

Rónaszékiné Keresztes Mónika erzsébetvárosi alpolgármester és képviselő is belefutott a dupla költségtérítés csapdájába, szegényke azzal magyarázta ezt, hogy "az új képviselők rengeteg papírt kapnak, sok a fogadóóra a választókerületben, az emberek minden gondja ránk szakad.

Ezt már még Lázár Janinak is sok volt, elvégre ő frakcióvezető:

"Ez egy óriási dilemma és lelkiismereti kérdés is. Azt tervezem, hogy képviselőtársaimmal együtt megpróbáljuk az egész rendszert megváltoztatni. Ez nagyon nehéz. A bulvársajtó intenzív közreműködése okán a legtöbben úgy gondolják, hogy a képviselők dőzsölnek, nem csinálnak semmit, ráadásul sokat is keresnek. Pedig egy képviselőnél az egzisztenciális függetlenség nagyon fontos kérdés. Épp ezért egy olyan parlamenti fizetési-elszámolási rendszerre van szükség, ahol egy képviselőnek nem kell sunnyognia, olyanra ahol átlátható módon keresi meg munkájának díját. A mostani, – 1990-ben létrehozott – álságos rendszerben gyakorlatilag a költségtérítés jelenti a jövedelmet. A politikának azóta sem volt bátorsága változtatni ezen a rendszeren. Azon hogy normális bruttó fizetést kaphassanak a képviselők. Nevetséges, hogy egy parlamenti politikus alapfizetése 230 valahány ezer forint.

Sokan javasolják, keressen egymillió forintot átlátható módon, és kapja meg ugyanazt az 500-600 ezer forintot, amennyit most is hazavisz. Ehhez persze politikai bátorság kell a mai világban – hiszen egész Európában politikusellenes a hangulat, a szociális nehézségek és a szegénység miatt."
 


A gaz bulvársajtó a hibás, ki más is lehetne? Mikor mindegyik képviselő egy szent, éjjal-nappal csak az országért és a választókért güriznek. Lázár Jani úgy beszél, mintha legalább 12 fordulós bonyolult koalíciós tárgyalásokat kellene lefolytatni e témában, pedig 266 képviselő (kétharmad!) vezetője …

És a mai +12:

12 államtitkárnak havi 216 ezerért bérelnek lakást – közpénzből. 10-en parlamenti képviselők, akiknek amúgy "csak" 116 ezer forintos lakhatási támogatás járna.

A 12 államtitkár közül csak 1, Szabó Erika vallotta be a vagyonnyilatkozatában, a többiek hallgattak erről a juttatásról.

Az a fránya 2 milliós bérplafon, a trükkök százait kell bevetni … meg kell mondani, jól csinálják, talán még Veres Jani is csettintett egyet valahol a Nyírségben. 

Megosztás