Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Alkotmányba foglalt barátság

A Magyar Tudományos Akadémia 1992-ben alapította meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát (SzIMA), amely az MTA társult intézménye, de külön alapszabállyal rendelkező, önálló szervezet. Elnöke Jancsó Miklós, híresebb alapítói Esterházy Péter, Jókai Anna, Nádas Péter, Tandori Dezső és Závada Pál írók, illetve Juhász Ferenc költő.

Kicsit körülményes volt a megalakulásuk, és még pepecseltek, mikor "1992 januárjában 22 jeles magyar művész megalakította" a másik oldalt, a Magyar Művészeti Akadémiát (MMA), melynek örökös elnöke Makovecz Imre építész. Tisztségviselője például Finta József építész, Jankovics Marcell és Sára Sándor filmrendezők, pártoló tagja pedig Demján Sándor, és egyik nagy mostani kedvencünk, Gubcsi Lajos.

A két akadémiánál olvasható nevekből egyértelműen kiderül, hogy klasszikus bal-jobb szembenállásról van szó, így tulajdonképp nem is furcsák a történések.

Az MMA az alapítás óta állítólag már 160-nál is több tagot számlál, és azt írják honlapjukon, hogy


"
A ma még társadalmi szervezetként működő, de a köztestületi státus elnyeréséért tevékenykedő Akadémia célja, hogy tagjai személyes megbecsülésén túl a magyar kultúra értékőrző, mértékadó közösségévé váljon."

 

Nos, az álmok beteljesülni látszanak, mégpedig rohamtempóval, egy óriási jobblábas lépéssel.

Egyrészt szinte észrevétlenül (és az MTA-hoz tartozó SZIMA-val ellentétben) bekerültek az Alkotmány-tervezetbe. Szabadság és felelősség, IX.cikkely:

 

Tudott a kormány alkotmánytervezetéről Makovecz Imre, az Index kérdezte erről. "Nem túl sok megbeszélés előzte meg a döntést" – mondta szűkszavúan az elnök, aki üdvözlendőnek tartotta a Fidesz-KDNP előterjesztését. "Ez a szervezet a rendszerváltás óta létezik, és soha egy rohadt fillér támogatást nem kapott. A legkiválóbb művészek voltak itt összegyűjtve, de senki nem törődött velünk. Ez most szerencsére megváltozik."

Makovecz azt is elmondta: azt követően, hogy bekerülnek az alkotmányba, és az állandó állami apanázsnak köszönhetően biztossá válik anyagi hátterük, változásokat terveznek a MMA működésében. A változások lényegéről azonban még nem tudott konkrétumokat.

Megkeresték Kováts Flórián irodavezetőt is, aki viszont tőlük hallott először a tervről. "Még nem láttuk a szöveget. Nagy meglepetés, ha ilyen van benne. Ha kiérlelt formában kapjuk majd meg a dokumentumot, átgondoljuk, hogy mit jelent ez." – mondta az irodavezető, miután nyilvánosságra került a tervezet.

Szegény Kováts nem tudja, hogy amit a Fidesz eltervezett, az úgy is lesz mindenképp, bárki bármit mond. Bár a tölgyfaleveles pecsét is még csak a tervezetben (amit elvileg ugye még tárgyalnak, és még változhat) szerepel, Orbán Viktor miniszterelnök úr mégis már minimum december 22. óta használja.

Szóval Makoveczék állami felkarolása is eldöntött tény. A tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg, hogy 100 millió forintot kap a kormánytól.

 

Oké, hogy Makovecz jóban van Orbánnal, és ő tervezte a Viktor által alapított felcsúti fociakadémia épületét.

Rendben, hogy az ő csapata készítette az épülő devecseri lakópark terveit is.

Értem, hogy ő az egyik legigazabb, legelkötelezettebb fideszes művész, aki még a Magyar Nemzetet is elküldi a picsába, ha kell, de nem túlzás egy icipicit ennyire meghálálni a hűségét?

 

Megosztás