Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Minden rendben”: az utólag aláírt szerződés

Végre minden tisztázódott a március 15-i ünnepségen az Orbán Viktort körül álló 500 fiatal ügyében.
Az Origo szúrta ki március 15-én a sorban álló fiatalokat (videó), akik elárulták, hogy 1500-2000 forintot kapnak a "munkáért".

Mint utólag kiderült, a szervező cég ( Hungarofest Kft.) 1,25 millió forintot fizettek a statisztaszervező cégnek az ötszáz szereplő biztosítására, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság pedig azt közölte, hogy "március 15-i ünnepség nem pártrendezvény volt, hanem végre valódi nemzeti ünnep, amelyet párthovatartozás nélkül ünnepeltek emberek százezrei. a szervezők ezért tudatosan nem pártszimpatizánsokat kértek fel arra, hogy legyenek részei az ünnepi műsor látványának, hanem civileket. Ezt természetesen senki nem kérte tőlük ingyen,éppen az lett volna kivetnivaló, ha kizárólag válogatott kormánypárti szimpatizánsokkal töltötték volna fel” a rendezvényt."

A probléma viszont ott volt, hogy a diákok szerint nem írtak alá semmilyen papírt, szerződést.

Szerencsére ma kiderül, hogy mi a magyarázat erre.
Még egyszer: állami ünnepen, állami pénzen, aláírt papír nélkül 500 fiatal.

Rácz Péter, a Starcast Ügynökség tulajdonosa és vezetője:
"Minden a jogszabályoknak és az előírásoknak megfelelően történt. Az embereket a megbízás alapján életkor szerint válogattuk és nem politikai hovatartozás alapján. A HungaroFest kért tőlünk az ünnepségekre ötszáz fős tömeget, arról eredetileg szó sem volt, hogy politikai rendezvényre kellenek. Starcastnak az állami ünnepséget szervező céggel van szerződése, de minden egyes statisztával is megállapodást kötöttek. A félreértés ott lehetett, hogy az Origo.hu hírportál videósai még a rendezvény előtt szólaltatták meg a fiatal statisztákat, s miután velük a szerződést csak az esemény végén kötötték meg, így hihették azt, hogy „feketén” dolgoznak.
Futtában történt aznap sok minden, mire regisztráltuk a statisztákat, a szervezők már vitték is őket húszas-harmincas csoportokban a múzeum lépcsőjére. Ezért tudtuk csak később aláíratni velük a papírt. De minden rendben, jogszabályszerűen zajlott."

Jelentkezés -> statisztálás -> pénzkifizetés -> szerződéskötés.
És ez szabályos, jogszerű 🙂

És ha ez egyik fiatal mellélép a lépcsőnek és kitöri a lábát? Munkahelyi baleset? Ha nincs az Origo riport, akkor is lett volna aláírt papíros?
Micsoda rohammunka lehetett az ünnep után a cégnél, mire legyártották az 500 szerződést meg elérték az 500 fiatalt …

Amúgy ún. megbízási szerződést kellett volna kötni.
"A megbízási szerződés: Ennek alapján a megbízott köteles a rábízott ügyet ellátni, a megbízást pedig a megbízó utasításai szerint és érdekének megfelelően teljesíteni. Ebben az esetben tehát egy meghatározott ügyre irányul a kötelezettségvállalás, a munkát ennek érdekében fejti ki a megbízott. Egyértelműen megbízásról beszélhetünk, ha rövidebb időn át, nem meghatározott munkahelyen és munkaeszközzel, nem adott időbeosztásban kell végezni a feladatot, a megbízó nem ad részletekbe menő utasítást, és a feladat elvégzésekor egy összegben díjazza a munkát."

Megosztás