Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Gyere haza – hazahívnak az ifjú kereszténydemokraták

A KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) honlapot és kampányt indított annak érdekében, hogy „szemben a 2002 és 2010 közötti évek fiatalokat elüldöző politikájával- praktikus információval, tanácsokkal és erkölcsi támogatással lássa el azokat a magyar fiatalokat, akik bár jelenleg kinn élnek, de hazatérnének Magyarországra.

Persze a „gyere haza lécci, lécci” elég kevés, nézzük, az IKSZ-nek milyen érvei vannak a hazatérés mellett. (Amúgy a 23 milliós Romániából 2 millió ember vándorolt ki (8,6%), nálunk még pontos számot sem tudnak mondani.)
„Szabad verseny” van az Európai Unióban a fiatal munkavállalók iránt, ahogy a vállalatok között is, ha egy ország „jobb feltételeket” kínál, akkor miért ne menne ki az illető?

Hosszútávon a jó gazdaságpolitika, a munkahelyteremtés, a stabil jövőkép segítheti a fiatalok itthon maradását. Mi, fiatal kereszténydemokraták olyan Magyarországot szeretnénk, ahol fiatalnak lenni jó. Ahonnan nem elvágyódnak a fiatalok, hanem ahol megtalálják számításaikat. Ahol bátran és biztonsággal lehet családot alapítani, gyermekeket vállalni, és ahol a munka a tisztességes megélhetést biztosítja.
(…)A
honlap egyik legfontosabb célja azonban, hogy személyes példákkal, interjúkkal mutassa be azt, hogy milyen próbatételekkel és sikerélményekkel járhat a hazatérés, ezen túl pedig közösségi programot kínáljon a visszatérőknek az akklimatizáció időszakában és azután.
Személyes tapasztalatunk, hogy az „élet nevű játékot”, bár néha kalandos itthon játszani, de végső soron megéri. Hiszünk benne, hogy 2010 májusa óta új szelek fújnak Magyarországon.

A szöveg egyik aláírója Azbej Tristan IKSZ alelnök, az oldal főszerkesztője, aki megosztja velünk egy csodálatos kis szösszenetben, hogy ő miért jött haza. Arról nem ír, hogy IKSZ alelnök is lett …

Ha kint maradtam volna, akkor, most valószínűleg egy álmos külvárosban élnék, egy kellemes családi házban és a kényelmes életmódtól plusz öt kiló lenne rajtam. Kedvenc sportom a baseball lenne és a lányom „daddy”-nek szólítana. Most Budapesten -az egyik legszebb városban- élek, az irodámból látom a Halászbástyát, a lányom „apának” fog szólítani… de ami a legfontosabb az az, hogy nyomot tudok hagyni az engem körbevevő világon. A plusz öt kiló így is megvan, de a sok disznóvágástól…

Nos, a cél nagyon nemes, de ha ez egy normális ország lenne, akkor nem is mennének el külföldre a fiatalok, de abban már nem vagyok biztos, tudnak-e olyat „kínálni” nekik, hogy haza is jönnének.

Mivel szép számmal olvastok bennünket külföldről (elmúlt 24 órában ezekben az országokban olvastak), nyugodtan írjátok el, hogy minek kell annak megváltozni, hogy hazagyertek…

A gyerehaza.org 10 érvet hoz fel Magyarország mellett, lássuk, hogy rátok milyen hatással van, hátha meggyőz valakit.

10. Versenyképes, egykulcsos adó
2011. január 1.-től Magyarországon 16% a személyi jövödelemadó kulcsa. Ez még Európai Uniós viszonylatban is nagyon alacsony adókulcs.

9. A “magyar álom” – szabad pálya az új ötleteknek
Az “amerikai álom” korszaka végetért. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a piacok beteltek, és nagy ritkán, egy-két új cégnek sikerül betörni a nagyok közé. Míg Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni, addig nyugaton nincs más lehetőséged mint multiknál elhelyezkedni.

8. Túró Rudi
Mondj egy másik országot, ahol rájöttek arra, hogy milyen finom a tehéntúró csokoládéborítással…

7. Budapest – multikultibb mint gondolnád
A hazatérők közül többen felfedezték már, hogy a nyugatabbi országok szokásai, ételei (miegymás) kis keresés után mind megtalálhatóak Magyarország fővárosában. Ugyanez nem mondható el fordítva.

6. Aranyat érő nyelvtudás
A magyarok sajnos nem gyakran beszélnek felsőfokon idegen nyelveket. A te külföldön megszerzett nyelvtudásod ezért aranyat érhet, ha el szeretnél helyezkedni.

5. Olcsóbb egészségügyi ellátás
OK, nincs minden kórházban plazmatévé. Viszont az orvosok értik a dolgukat, és egy rendelés nem kerül 80 euróba.

4. Pörkölt nokedlivel, ropogós parasztkenyérrel és csalamádéval.
 …és egy kancsó Egri Bikavérrel.

3. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok
Magyarországot még nem érintette meg a nemeket összemosó filozófiák szele. Egy baráti beszélgetés során is sokkal jobban megértesz valakit, akivel egy kultúrkörből jöttél.

2. Családbarát szociális rendszer
Csak egy példa: Magyarországon 3 év a GYES. Az Egyesült Államokban pár hét…és az idén bevezetett családi adózásról még nem is beszéltünk.

1. Az érzés…
amit akkor érzel, amikor a repülőablakból meglátod a kivilágított Budapestet, amit akkor érzel amikor az olimpián meghallod a magyar himnuszt, amit akkor érzel, amikor a Balaton fölött nézed a tűzijátékot.”

Meggyőztek? Maradsz itthon? Vagy hazajössz? 🙂

Friss:
Éppen erről lesz ma szó a Házon kívülben, 23:20-kor az RTL-en.

Megosztás