Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Leszámolt a reakciós sasfészekkel a kormány

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mellett dolgozik a Földrajzinév-bizottság, immár 1989 óta. Feladata, hogy szakmai véleményt adjon a földrajzi neveket érintő döntés előtt.
21 tagját a különböző minisztériumok delegálják, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, a KSH, a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke, az MTI és a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság.

A Bizottság a beterjesztett neveket ez alapján vizsgálja meg:

"A hivatalos földrajzi nevek megállapításakor figyelemmel kell lenni a helyi lakosság élő névhasználatára, a települési és a helyi kisebbségi önkormányzat, az egyéb szervezetek véleményére, továbbá a természet- és társadalomtudományok eredményeire, a történelmi hagyományokra, különösen a helytörténeti kutatásokra, az elpusztult települések nevére, ezen kívül a földrajzi környezetre, a mező- és erdőgazdasági művelési szerkezetre, a nemzetiségi viszonyokra, a nyelvi és nyelvhelyességi követelményekre. A nyelvhelyességi követelmények magukba foglalják a mindenkori akadémiai helyesírás követését és az arra épülő szabályok betartását."

 
Az elmúlt 21 évben elég unalmasan teltek a bizottsági ülés, a legutolsó internetre feltett jegyzőkönyv szerint például olyan ügyekben szavaztak, hogy a "magyar térképészeti kiadványokban az eddig kizárólagosan használt Japán-tenger megnevezés mellett zárójelben, névváltozatként a Keleti-tenger nevet is feltüntessék a következő alakban: Japán (Keleti)-tenger" vagy hogy egy új szegedi lakóparknak mi legyen a neve, Új-Béketelep vagy Öthalom lakópark? Végül "a Bizottság azt javasolta, hogy a lakópark elnevezése az utótag nélküli, történelmi eredetű Öthalom legyen".

 

A minisztérium a szokásos eljárást betartva a Ferihegyi reptér új nevét ("Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér") beterjesztették a bizottság elé, aki mi mást csinálhattak volna, mint elvégezték a munkájukat, vagyis megvizsgálták és véleményezték a nevet, majd javaslatot tettek.
A Bizottság 20:1 arányban NEM támogatta ezt a nevet, hanem helyette a "Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest–Ferihegy" nevet JAVASOLTA.

A SZAKMAI véleményük szerint ugyanis a "Ferihegy védendő földrajzi név,  aminek az elhagyása nem lenne szerencsés",  és a kormány által beterjesztett név "első három szava tulajdonnév-torlódás, így nem hangzik jól, kicsi az esélye, hogy ebben a formában elterjedjen."

Az egész huzavona a név körül azért is vicces, ugyanis a repülőtér a német Hochtief AirPort GmbH tulajdonában van. (Cities blog megnézte Európa 100 legforgalmasabb repülőterének a neveit, érdekes …)
 
A szavazás eredmény azonban nem várt következményekkel járt. Az egyetlen ellenszavazó amúgy Marasztó Zoltán volt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési infrastruktúra főosztály volt, ő azt az utasítást kapta, hogy támogassa a kormány javaslatát.

A Bizottság elnöke, Dutkó András elmondta, hogy a 03.07-i szavazás másnapján telefonon felhívták, hogy felmentik a bizottság elnöki posztjáról, 03.09-én pedig meg is érkezett a hivatalos levél Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől. Dutkó 2001 óta volt tagja a Bizottságnak, melynek 2004-től volt az elnöke.

Duttkó Andrásnál rosszabbul járt a Bizottság két másik tagja, Pokoly Béla (Vidékfejlesztési Minisztérium) és a Mikesy Gábor (Földmérési és Távérzékelési Intézet), mivel a köztisztviselői jogviszonyukat megszüntették, vagyis nem csak a bizottságból rúgták ki őket, hanem az állásukból is. A tavaly módosított törvény alapján ugyanis már indoklás nélkül lehet kirúgni a köztisztviselőket.
 
Értesülések szerint amúgy a Bizottság mind a 20 tagjának megszűnt a megbízatása.

Ez annyira pitiáner geciség, hogy tényleg szavakat sem lehet találni. Biztos vagyok benne, hogy már dolgoznak a hivatalos sajtóközleményen, melyben megmagyarázzák, hogy a Bizottság nem tette magává a Zemberek tavalyi döntését az alkotmányos forradalomról,
vagy csak szimplán reakciós ellenállók voltak … akik ráadásul nem is tehetnek semmiről, hiszen nem mondták meg nekik fentről, hogy kell szavazni, csak egy ember kapta meg az ukázt, ő be is tartotta.

Nem lennék most a Magyar Repüléstörténeti Társaság tagja, akik arra kérték a minisztériumot, hogy "vegye figyelembe, hogy Liszt Ferencről zeneakadémiát és teret is neveztek már el Budapesten, valamint, hogy a zeneszerző munkássága és életútja nem kapcsolódik a repüléshez." Velük mit csinálnak? Apeh-ellenőrzés? Razzia és testüregi motozás?

Friss:
A parlamentben is téma volt.
"Ángyán József államtitkár szerint a 25 fős bizottság többségét minisztériumok delegálják, és azt a hibát követték el, hogy nem kérték ki a szervezetek véleményét a kérdésről. Egy kormánytisztviselőnek a bizottságban legalább egyeztetnie kell a véleményét az őt delegálóval – mondta. Indoklás nélkül is fel lehet menteni a kormánytisztviselőket, így jogilag a történtek nem kifogásolhatóak."

Nem kifogásolható. Na, ennyi …

Friss:
Valóban felloszlatták a bizottságot.

Megosztás