Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Melyik tetszene a magyar képviselőknek?

"A párt EP-frakcióvezetőjét a … munkatársai keresték meg tavaly egy ajánlattal. Százezer eurót, első osztályra szóló repülőjegyeket és egy cég felügyelőbizottságában tagságot ajánlottak neki, ha benyújt egy nekik kedvező jogszabály-tervezetet.

S. tagadja, hogy bármi törvénytelent tett volna. Azt állítja, kezdettől sejtette, hogy nem lobbistákról van szó. Ki akarta deríteni, ki áll mögöttük, ezért nem utasította vissza az ajánlatot. Kollégáitól ugyanakkor olyan e-mailekben kért segítséget a beterjesztéssel kapcsolatban, amelyekben nem tért ki gyanújára.

A napilap szerdai cikke szerint S. pártbeli kollégájától, K.-tól a kezdeményezés tartalmi véleményezését kérte. S. szóvivője szerint ez a levél azt bizonyítja, hogy csak ellenőrizni akarta az állítólagos lobbistákat. Egy későbbi levélben viszont az illetékes bizottság, az illetékes "árnyék-jelentéstevők" és a határidő után is érdeklődött S. Egy másik politikustársának, R.-nek is küldött érdeklődő leveleket. 

S. azt állítja, azért nem avatta be kollégáit kételyeibe, mert arra gyanakodott, hogy a titkosszolgálat áll a háttérben. Hogy kiderítse az igazságot, és miután a világhálón nem talált nyomravezető információt, bécsi tanácsadó cégének címét is megadta az állobbistáknak és saját költségén Londonba utazott. Mint mondta, feljelentést azért nem tett, mert nem volt elég információja az állítólagos lobbistákról.

Végül sem K., sem R. nem foglalkozott S. kérésével. K. szerint S. hibázott, amikor nem tájékoztatta őt teljes körűen az ügyben és amikor továbbította a kérést. K. bocsánatkérésre szólította fel kollégáját. A pártelnök kijelentette: semmi oka megkérdőjelezni S. nyilatkozatát, sem K.-ét. "Amennyiben új vádak merülnek fel, meg kell vizsgálni azokat" – tette hozzá."

Az utóbbi idők egy legviccesebb sztorija…. de nem magyar politikus a főszereplő, hanem az osztrák Ernst Strasser! Már ennek is tudok örülni.

Nálunk most "csak" 13-an buktak le egy kis pofátlan pénzfelvéttel. A duplán felvett költségtérítések után most a havi 115.950 forintos lakhatási támogatás van soron. A Blikk átnyálazta a vagyonnyilatkozatokat, amikből kiszúrta, hogy felveszi a támogatást, fővárosi ingatlanról is beszámol 7 fideszes, 3 MSZP-s és 1-1 jobbikos, LMP-s, illetve KDNP-s politikus.

Magyarázatból természetesen most sincs hiány:

"– Valóban szerepel a vagyonnyilatkozatomban fővárosi ingatlan, de azt a családom használja, én Balatonfüreden élek – mondta Mandur László (MSZP). Szerinte a lakhatási költségtérítés esetében az számít: életvitelszerűen a fővárosban él-e, avagy sem."

Csöbör Katalin (Fidesz) szerint ő sem jogtalanul kapja a támogatást.
– Az számít, hogy a képviselőnek van-e budapesti ingatlan a tulajdonában. Nekem nincs, abban a fiam lakik – mondta. Vagyonnyilatkozata szerint Csöbörnek két háza van Alsózsolcán, s a fővárosi otthon haszonélvezeti joga az övé.

Balczó Zoltánnak (Jobbik) szerepel ugyan fővárosi és egy ahhoz közeli ingatlan is a nevén, mégis lakást kell bérelnie Budán.
"– A XI. kerületi ingatlannak csak harmadrésze az enyém – állította. – Azt a testvérem gyermekei használták. Budajenőn van házam, de télen sokszor járhatatlanok az utak, parlamenti alelnökként pedig biztosan be kell érnem."

Balczó valószínűleg még életében nem hallott a budapesti agglomerációról, és ingázó emberekről, akik Kistarcsáról Budaörsre, vagy Biatorbágyról Fótra járnak dolgozni. Nekik is be kell érniük mindennap, van akinek busszal, vonattal. Vajon hogy csinálják?

Csöbör alapvetően logikusan gondolkodik, de simán leváltanám azért, hogy fogalma sincs a rá vonatkozó jogszabályról.

Ugyanis bármennyire meglepő, de az első olvasatra cinikus hülyeségnek tűnő Mandur-féle magyarázat a helyes megfejtés. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényben ez szerepel:

"4. § (1) A nyilatkozata szerint Budapesten lakóhellyel nem rendelkező képviselő a havi alapdíj 50%-ával megegyező összegű lakhatási támogatásra jogosult.

(2) Az a képviselő, akinek lakóhelye nyilatkozata szerint nem egyéni választókerületében vagy abban a megyében van, ahol területi listán megválasztották, ugyancsak jogosult az (1) bekezdés szerinti mértékű lakhatási támogatásra."

 

Vagyis lakcím alapján megy, és talán még a kis kártyát sem kell megmutatni, elég, ha bediktálják, hol a lakhelyük….. Tulajdonképpen örülhetünk, hogy nem veszik fel mindannyian, mert könnyen megtehetnék.

Szerencsére Lázár Jánost annyira szíven érintette az autóügy, hogy már a Blikk előtt észlelte ezt a visszaélésre alkalmas helyzetet, és be is nyújtott egy módosító javaslatot, miszerint nem jogosult lakhatási támogatásra az a képviselő, akinek tulajdonában Budapesten, egyéni választókerületében, vagy abban a megyében, ahol területi listán megválasztották "az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott" ingatlan van.

Az indoklás szerint:

"A hatékony, a polgárok bizalmára építő, valós érdekeiket szolgáló jó és tiszta állam megteremtésének követelménye megkívánja az Országgyűléstől olyan képviselői javadalmazási rendszer kialakítását, amely lehetővé teszi a közpénzek igazságos, átlátható, transzparens felhasználását, s kizárja az elmúlt két évtizedben gyakran előforduló visszaélések lehetőségét."

 

Jaj, még a könnyem is kijött a meghatottságtól.

Lehet, hogy mégiscsak bevezetik a svéd-modellt?
Az északi országban ugyanis -írja a 168óra– "parlamenti képviselőnek számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok.
Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagy értékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár. Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy). Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége. Svédországban az ajándék 400 kr értékig adómentes. Ez mindenkire egyformán vonatkozik. A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek kivételek.

A parlamenti képviselők munkája és a költségei is nyilvánosak. (Mint mindenki más esetében is). A képviselő alapjuttatása bruttó 55 ezer korona. (A parlament elnökét és a miniszterelnököt egyaránt 135 ezer korona illeti meg.) Ezenkívül kapnak egy szolgálati irodát (a képviselők házában, a parlament szomszédságában), laptopot, printert, mobilt és egy vezetékes telefont otthonra. Ezen eszközök szolgálati célú használatának (előfizetési díj, kártyadíj, internet) költségeit is megtérítik nekik (részletes telefon stb. számlával igazolandók a költségek).
Szolgálati autó tulajdonképpen nincs, egyértelműen csak a miniszterelnöknek jár.
A miniszterek, frakcióvezetők időnként, indokolt esetben kapnak.Taxiköltséget csak indokolt esetben számolhatnak el, például, ha a célállomás kollektív közlekedési eszközzel nem érhető el. Ha saját autót használnak, benzinpénzt kapnak (mint bárki más): 265 kr/100 km, amiből 185 kr adómentes. Külföldre a képviselők többnyire bizottsági vagy frakciótársaikkal utaznak, kollektív elszámolással; ha indokolt esetben egyedül mennek, akkor összesen 50 ezer korona áll a teljes 4 évnyi mandátuma idején a rendelkezésére. Az ilyen repülőutakat a parlament elnökhelyettesével kell előzetesen jóváhagyatniuk.
A szolgálati úton eltöltött időnek, szállodai tartózkodásnak, a visszaút időpontjának arányban kell állnia az utazás céljával, minden többletköltség a képviselő pénztárcáját terheli. Az utazás módjáról maga az érintett dönt, de elvárják tőle, hogy olcsó és környezetkímélő megoldást válasszon, az időtényező figyelembe vételével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy inkább utazzon vonattal, egy nappal korábban, s aludjon hotelben, mint repülőgéppel aznap. A vidéki képviselők díjmentesen vehetik igénybe a parlament 250 garzonlakásának egyikét. Ha van sajátjuk, havonta legfeljebb 7000 kr (egy kisebb belvárosi lakás átlagos bére) bérhozzájárulás illeti meg őket. Az utazásokkal kapcsolatos számlákat is rendkívül aprólékosan ellenőrzik; ha aránytalanság gyanúja merül fel, rákérdeznek, majd a számlával együtt archiválják az e-mailek szövegét is.
A képviselők napidíja annyi, amennyi bárki másnak is jár, ha a lakóhelytől – amely a szolgálati lakásuk is – 50 km-nél távolabb utaznak, s ott is éjszakáznak. Napi 350 kr jár, ebből 210 kr adómentes. Ha valahol díjmentes étkezésben részesül, levonandó a napidíjból. A képviselők országon belüli utazását éves vonatbérlettel segíti a parlament, ha a távolság nagyon nagy, szóba jöhet ennek repülőgépes megfelelője is. Ezek szigorúan csak szolgálati utakra használhatók. Ha a képviselők szolgálati kreditkártyájukkal egyenlítik ki a számlájukat, azokat csak akkor fizetik ki, ha utazási elszámolást is csatoltak a számláik mellé."

 

Ezzel szemben Olaszországban teljes gőzzel megy a pocsékolás, tömik a politikusokat pénzzel, akárcsak nálunk. Teljesen véletlenül egyik ország gazdasága sincs a csúcson finoman szólva….

Szóval Berlusconiéknál "a képviselők havi tizenötezer eurót tesznek zsebre -szedte össze a NOL-, a szenátorok tizenhármat, a miniszterek tizenhetet. A pénzügyi tárca tízszázalékos bércsökkentéssel fenyegeti őket, de fizetésükön túl a római parlament közel ezer tagja fejenként hétezer euró kiegészítést is kap, amelyet az olaszul „táskahordozóknak” nevezett munkatársakra költhet. További havi négyezer euróval segítik a vidékről Rómába járó képviselőket, és még négyezer eurót adnak személyes kiadásokra. Szenátorok és képviselők nem fizetnek semmiért: ingyen utaznak az autósztrádától a nemzeti repülőjáratokig, havi ezereurós térítést kapnak, ha a repülőtér és a parlament között autóznak (sofőrrel), évi háromezer eurót telefonszámlára. Jelképesen, hiszen a hivatali telefon ingyenes, a mobil pedig szuperkedvezményes. Képviselőknek még a mozijegyért sem kell fizetniük. Az európai kollégák bére tényleg semmiség ahhoz képest, hogy a római parlament borbélya évi 133 ezer eurót keres. Eközben az olasz átlagfizetés nem éri el a havi másfél ezret."

 

Nem tudom eldönteni, hogy a magyar politikusok vajon melyik rendszert szoknák meg gyorsabban és zökkenőmentesebben?
Az ilyen Nyakó, Szijjártó meg Balczó típusú megszólalásokból ti mire következtettek?

 

Megosztás