Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Mindenre odafigyelnek

Tavaly nyáron a pálinkafőzők örülhettek, mert az új kormány az első intézkedési között egyből rájuk gondolt, és visszaadta nekik a pálinkafőzés szabadságát.

A Kormányunk és Pártunk szemét, figyelmét nem kerülheti el semmi, ha úgy látják, ha valahol ebben az országban valami gond van, akkor jönnek, segítenek, interpellálnak, vizsgálódnak, törvényt készítenek elő vagy szavaznak meg.

Mivel a jólét és a rend már kurva nagy, nézzük, mely területeken kapcsol rá a Kormány idén tavasszal.
 
1. Sörfőzés
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete kilobbizta 2 fideszes képviselőnél, Lezsák Sándornál és Horváth Zsoltnál, hogy interpellációt nyújtanak be a nemzetgazdasági miniszterhez, "Fennmaradnak-e a kisüzemi sörfőzdék hazánkban?" címmel. Horváth szerint a magyar sörfőzdéket jelenleg a megszűnés veszélye fenyegeti, Lezsák, a parlament alelnöke pedig az üzemek működésének könnyítését kérte, és adócsökkentést szorgalmazott. A sörfőzők leginkább az adminisztrációra panaszkodnak: "Ha eladok egy hordó sört, még aznap el kell faxolnom az előírt dokumentumokat a vámhivatalnak. Ráadásul még külön könyvvizsgálói jelentést is le kell adnunk, nem elég a könyvelő."
A minisztérium még nem válaszolt, a parlamentben az államtitkár annyit mondott, hogy a kormány támogatja, hogy a kisüzemi sörfőzdék fennmaradjanak Magyarországon.

Látszik, hogy Orbán nem sörös, hanem pálinkás …

2. Vadászok és a késeik
Szeretnénk külön gratulálni a Országos Magyar Vadászati Védegyletnek, akik remek taktikai húzással Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest választották meg tavaly az elnöküknek. Felette ugye csak Orbán áll, de ő ugye focizik, nem vadászik. A vadászok problémái így máris a lista élére repültek, sponsored by Semjén.
Semjén az idei évet azzal kezdte, hogy a fegyvertörvényt abszurdnak nevezte, mivel "a magyar vadászok vegzálására irányul, ugyanakkor teljesen értelmetlen és a magyar vadászokat jelenleg rengeteg méltánytalanság éri".
Semjén nagy vadász, és saját tapasztalatból ismeri, milyen óriási nagy gondjai vannak a vadászoknak:
– ha egy vadász meglévő két fegyvere mellé örököl egy harmadikat, akkor újra végig kell csinálnia az engedélyeztetési eljárást, és a rendőrség akár indoklás nélkül is elutasíthatja a kérelmét. (Szörnyű!)
– ha egy vadászat után a vadász megiszik egy pohár bort, és hazaúton megállítja és megszondáztatja őt a rendőr, akkor bevonják a fegyvertartási engedélyét. (Botrányos!)
– jelenleg nem engedélyezett a tavaszi szalonkavadászat. (Hallatlan!)

A miniszterelnök-helyettes úr még ezt is tudta fokozni: 
"Az a helyzet, hogy ami ma fegyverügyben Magyarországon van, az az 1957 után kitalált rendszerben gyökerezik, ami politikai okból rettegett attól, hogy az állampolgároknál fegyver legyen. Ezen túl kell már lépni, hiszen statisztikai tény, hogy vadászfegyverrel nem követnek el bűncselekményeket."

A roma-gyilkosságokat pont lopott vadászfegyverekkel követték el, de erről Semjén úr biztos még nem értesült. Ezzel az erővel én meg azt szeretném, ha engedélyeznék mondjuk az RPG 18 egylövetű rakétavetőt, hiszen azzal pontosan 0 db bűncselekményt követtek el tavaly. És ez statisztikai tény.

Pintér Sándorék már el is készültek a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló kormányrendelet módosításán, az új szabály szerint a vadászok vihetik magukkal a 8 cm meghaladó szúróhosszúságú vagy vágóélű, szúró vagy vágóeszközöket, magyarul a vadászkéseket.

Csak így tovább, várjuk a tavaszi szalonkavadászat legalizálását is!

3. Hagyományőrzők
"Sajnos" jelenleg nem lehet nálunk az közterületen kard, láncos buzogány vagy íj. Tragédia. Szerencsére már elkészült a fentebb említett törvénymódosítás, amely a vadászok kései mellett ezt is rendezi, miszerint, aki csupán a hagyományok ápolása okán tart magánál közterületen, illetve nyilvános helyen testi sérülés okozására alkalmas eszközt, az nem követ el szabálysértést.

Sőt:

[Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom]

b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport, hagyományőrző tevékenység és a szokásos életvitel körében használt eszközökre, melyeknek közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott lévő járművek belső tereit is –, valamint közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt, feltéve, ha a tényleges munkavégzésen (tevékenységen) vagy az igazolható munkavégzéshez (tevékenységhez) szükséges szállításon kívül a birtoklás (szállítás) rejtve vagy a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben, illetőleg egyéb biztonságos módon történik.

Vagyis, ha hagyományőrzés céljából utazol, akkor nem is kell becsomagolnod a kardot, buzogányt, lóghat az oldaladon, hátadon. Várom az első szamurájkardos csapatot a 7-es buszon, biztos könnyen be lehet bizonyítani, hogy ők éppen hagyományt mennek őrizni.

Nem tudom mennyi hagyományőrző van az országban, nekik mennyi problémát okozott ez a tiltás ideáig, de az biztos, hogy szamurájkard-rajongókból például elég sok van. 

4. Ferihegy
A kormány már tavaly december óta tervezte, hogy átnevezi a repteret, és ezt 3 hónap alatt lenyomta a német tulajdonos torkán is. 200 éve született Liszt Ferenc, Liszt-emlékév van, így tegnap a parlament megszavazta, hogy a Ferihegyi reptér új neve "Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér". Igaz, a Tárcaközi Földrajzinév-bizottság nem támogatta ezt a nevet, de ez nagyon nem érdekelte a kormányt.

Mi köze van Liszt Ferencnek a repülőtérhez? Semmi.
Mi szükség van egy olyan városban, ahol csak egy repülőtér van, átnevezni a repteret? Semmi.
"- Honnan megy a géped?
– A Liszt Ferenc 2B-ről!"

Senki sem fogja ezt mondani, maradunk a jól bevált Ferihegynél.
És ne legyenek illúzióink, külföldön a repteret Franz Liszt-nek fogják hívni, és azt sem tudják, hogy Liszt magyar volt …

Arról már nem is beszélünk, hogy már a szavazás ELŐTT leszerelték a táblát:
(fotó: NOL)

+ 1
Kiharcolt áfacsökkentés

És végül, de nem utolsósorban … a legjobb!

Hosszan lehetne sorolni, hogy milyen területnek kellene /lehetne megadni a kedvezményes ÁFA-kulcsot.
A közösségi jogszabályok már néhány éve lehetővé teszik a tagállamok számára csökkentett adókulcs alkalmazását olyan, a végső fogyasztók felé irányuló, munkaigényes szolgáltatásokra, amelyek esetében a szolgáltatást nyújtók adófizetői fegyelme egyébként is kevéssé valószínű.

Lehetne ezt alkalmazni több területen (pl. ki kapott már bármilyen számlát gáz/villany/vízszerelőtől?), de az áfa-bevétel nagy úr.

Két évvel ezelőtti, a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián több cigányzenész felvetette a rendezvényen részt vevő Orbán Viktornak, hogy az éttermi élőzene presztízsét, elterjedtségét növelni kellene, Orbán pedig jónak tartotta az ötletet.

Tegnap pedig a parlament el is fogadta a T/2564. számú törvényjavaslatot, mely szerint "a vendéglátás keretében, üzletben, a nem nyilvánosan meghirdetett családi esemény, baráti rendezvény keretében, zárt körben, illetve a belépődíj nélkül tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó közösségi rendezvények keretében, előadóművész személyes közreműködésével nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatásoknak az 5%-os ÁFA-kulcs alkalmazása alá sorolásáról rendelkezik."

Magyarul:  a minimális, 5 százalékos áfát számíthatják fel művészek például olyan esetekben, amikor egy étteremben ebéd vagy vacsora alatt zenélnek, vagy ha meghívják őket egy családi esküvőre-lakodalomra, vagy szűkebb körű baráti összejövetelen kell a jó hangulatot biztosítaniuk.

Az indoklás pedig annyi volt, hogy "Magyarországon nagy hagyományai vannak az élőzenei szolgáltatásoknak, a kormány pedig ezt a maga módján támogatni kívánja."

Hát nem csodálatos ország ez?
Európa legmagasabb áfakulcsát (25%) nyögjük, az átlagfizetés ötöde/tizede a nyugatinak, de az árak ugyanakkorák vagy még magasabbak (keleti bérek, nyugati árak), de (eszem-faszom megáll) a prímáslobbi (!) kiharcolja magának az 5%-os áfakulcsot.

400 forintos benzin de csak 5%-os áfa, ha a zenész húzza vacsora alatt.
Jelezném, hogy most már mind a benzin, mind egy vacsora étterembe luxuskategória.

Amúgy a prímások, éttermi zenészek szoktak áfás számlát kiállítani? 🙂

Szívesen megnézném Matolcsy György és a minisztérium számításait, hogy 2010-ben mennyi áfa folyt be erről a területről, és mire számítanak az 5%-os kulcstól? Tömegével beérkező áfás számlákra? Még a Mekiben is prímás fogja húzni? Vagy mire …?
 

Megosztás