Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ne legyen mindenki közmunkás!

Tiszabura egy nagyjából 3.000 fős község Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Hétvégi hír: "Kikapcsolta a gázt a szolgáltató Tiszabura közintézményeiben az önkormányzat felhalmozódott közüzemi tartozásai miatt, jelenleg az iskolában sem folyhat a tanítás – közölte a polgármester az MTI-vel. Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége – Firosz) a helyszínen elmondta: a helyi általános iskola mintegy 400 diákjának oktatását a polgármesteri hivatalban, a teleházban, a művelődési házban próbálják megoldani, ám csak rövidített órákkal, délelőtti és délutáni műszakban tudják biztosítani az oktatást – tette hozzá. Megjegyezte: ezekben az épületekben sincs gázszolgáltatás, ám az itteni rendszereket korábban átállították vegyes tüzelésűre. A fűtőanyag beszerzésének nagy részét az önkormányzat külterületein található fák kivágásával oldják meg – magyarázta a vezető.

Az általában mintegy 180 kisgyermekről gondoskodó óvodának is csak az egyik épületszárnya üzemel. Ide most az iskolaelőkészítős csoportok járnak, nekik is kizárólag délelőtti foglalkozást tartanak a pedagógusok.
Az éves szinten nettó 400 millió forintból gazdálkodó Tiszabura mára 150 millió forintot megközelítő kifizetetlen számlát halmozott fel a közüzemi szolgáltatókkal, illetve beszállítóival szemben. Ebből 20 millió forint körüli a konyha adóssága, és további 15-15 millió forinttal tartoznak az önkormányzati intézmények is a gáz- és áramszolgáltatónak. Az előbbi már 2010. december közepén kikapcsolta a gázt az intézményekben.

A polgármester véleménye szerint a jelenlegi helyzet az elmúlt 4-5 év energiaár-emeléseire, illetve kormányzati intézkedéseire vezethető vissza. Az ezekből eredő többletkiadásokat ugyanis – felélhető vagyon és helyiadó-bevételek híján – annak ellenére nem tudta kigazdálkodni a település, hogy ez idő alatt az önkormányzati dolgozók közel harmadát elküldték, ezzel szakmailag is a működőképesség szélére sodorva az intézményeket. Ezek fenntartását pillanatnyilag is csak 50-60 százalékban fedezi az állami normatíva – jegyezte meg.

A polgármester elmondása szerint alig 4 millió forint marad az intézményhálózat működtetésére, amely havonta 5 millió forint pluszráfordítással már nullszaldós volna. Így azonban lassan a bérek és a szociális juttatások kifizetése is veszélybe kerül, ezért pillanatnyilag az önhibájukon kívül nehéz gazdasági helyzetbe került települések támogatására szánt állami keret az egyetlen remény – mondta Farkas László."

Szörnyű, de különösebb meglepetést nem okozó hír, köztudott, hogy kisebb-nagyobb mértékben minden önkormányzat eladósodott az országban. A tartozások pontos mértékét egy hónapja még nem tudta pontosan Tállai András BM-államtitkár, mindenesetre egy 31 milliárd forintos alapból "megpróbálják felszámolni a problémát".

A tiszaburai probléma gyökerének feltárásában nagy segítségünkre van az Origo egy tavaly szeptemberi cikke: "Önkormányzati választási riport egy cigány vezetésű faluból"

Nagyon tanulságos minden szava.

"A hónap első napja kifizetési nap az önkormányzatnál: a polgármesteri hivatal folyosóján két asszony vaskos listával és borítékokkal teli kartondobozzal üldögél két összetolt asztal mögött. A 28 500 forintos munkanélküli segélyre 433 fő jogosult a lista szerint, az 5-6 ezer forintos lakhatási támogatást közel 500-an kapják – mutatják a listát. A segélyből élőkön kívül az önkormányzat közmunkásként foglalkoztat mintegy 600 főt, a két szám pedig együtt nagyjából ki is teszi a keresőképes lakosságot. Farkas László polgármester szerint Tiszaburán nagyjából 2000 cigány és 1000 magyar él, de a cigányok közül körülbelül 1000 még nincs 18 éves, a magyarok pedig főleg idősek, nyugdíjasok. Néhány vállalkozó és nagybirtokos gazda kivételével tehát az egész falu az önkormányzattól kapja a fizetését."

"A polgármester eredményei közül arról beszél leglelkesebben, hogy 15-ről 600-ra duzzasztotta az önkormányzat által alkalmazott közmunkások számát. "A közmunka lényegében olyan, mint a segély, de itt 400-500 milliós felhasználható keret van előttünk, amiből mintegy 300 milliót tudunk felhasználni" – mondja. Ez a falu 12 millió forintos éves bevételének 25-szöröse.

A pénz megszerzése Farkas szerint csak azon múlik, hogy jó közfoglalkoztatási tervet adjanak le, és azt a munkaügyi központ jóváhagyja. "Hatszáz embernek persze hatalmas nyűg munkát adni, szerszám sincs annyi, és hát tudjuk, milyen az: fél napig a lapátot támasztják, fél napig dolgozgatnak" – ismeri el. Szerinte mégis fontos előrelépés ez, mert a foglalkoztatott emberek 28 ezer forint helyett 60  ezer forintot vihetnek haza, és Farkas szerint reményt ad, és "szemléletet is nevel beléjük", ha minden nap be kell menniük dolgozni."

""Csak az kap közmunkát, aki testvér vagy rokon" – állítják az egyik faluvégi cigánytelepen lévő Dankó Pista utcai kocsmában italozók, akik kiabálva szidják a polgármester. "Aki meg pénzt kap, az se dolgozik, csak egy hónapból egy hetet, de van, akinek házhoz is viszik a jelenléti ívet, hogy ki se kelljen mozdulnia" – teszik hozzá. "Ha itt 600 közmunkás dolgozna, maga szerint nem kéne minden kerítésnek csillognia, mindennek virágoznia, nem kéne az öregasszonyok kertjében a füvet ingyen lenyírni?" – kérdezi a falu másik végén egy férfi, aki azt bizonygatja, hogy jól ismeri a falu életét. Több nem cigány tiszaburai is arról beszél, hogy a szomszédos Tiszaroff ragyog, Tiszabura viszont csak pusztul, mert a közmunkások semmit nem csinálnak. A férfi szerint emiatt az egyik önkormányzati képviselő levelet is írt a regionális munkaügyi központnak, de a levelet visszaküldték, a faluban pedig hangosbeszélővel olvasták fel, hogy lám, valaki el akarja venni a közmunka-pénzt az emberektől."

"Azt a polgármester is elismeri, hogy a falu hatalmas adósságot halmozott fel, de szerinte nincs más választás, hiszen reményt kell adni az embereknek. (…) "Az ember adósságot halmoz, minden évben azt reméljük, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok (Önhiki) alapjából, meg más pályázatokból kipótolják nekünk a pénzt, de évről évre csak rosszabb a helyzet" – mondja a polgármester.

Szerinte a képviselőtestület havi 5 millióért biztosít ingyen ételt 500 gyereknek, illetve 100 felnőttnek és nyugdíjasnak, és közben például azzal próbálkozik, hogy nem fizet villany- és gázszámlát a közintézmények után, hátha valaki az Önhiki támogatásból majd pótolni tudják. "Azért jó, hogy az önkormányzatban mindenki egy színt képvisel, mert így nem csinálunk presztízskérdést abból, hogy ne legyünk mínuszos, hátrányos helyzetű önkormányzat, és így nagyobb esélyekkel indulhatunk pályázatokon" – mondja."

 

Nos, remélem mindenki számára egyértelmű a konklúzió. Hasznos és jó, ha egy faluban közmunkásként foglalkoztatnak 5-15 embert, akik szépen rendben tartják a települést…. viszont ha átesnek a ló túloldalára, és minden munkanélkülit felvesz az önkormányzat, na abból nem sok jó fog kisülni.

Tiszabura megvalósította kicsiben azt, amire Orbánék készülnek országos szinten a Széll Kálmán Tervvel. Elképzelhető, hogy a Matolcsy vezette gazdasági zseniknek nem esett le, hogy ha az állam/önkormányzat ad fizetést az állástalanoknak/korábbi rokkantnyugdíjasoknak, az tulajdonképpen ugyanúgy segélyezés? És ha 10 ember munkáját 600-zal végeztetik, akkor az ugyanaz a bújtatott munkanélküliség, ami már a Kádár-korszakban sem jött be?

Nem többszázezer közmunkás kell ide állami pénzen, mert igazi munkahelyeket valódi termeléssel csak a magánszféra tud létrehozni, csak éppen ösztönözni/segíteni kell őket ebben. Jóreggelt!

Megosztás