Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Átgondolt törvénykezés, avagy a Lex Tvrtko

Február 28-án nyújtotta néhány fideszes képviselő a dohányzás szigorításáról szóló törvényjavaslatot, melynek értelmében

A: zárt légtérben nem jelölhető ki dohányzóhely
– közforgalmú intézményekben (lehet kocsma és hivatal is)
– vonaton
– munkahelyen (lehet kocsma és hivatal is)

B: Dohányzóhely kijelölése nélkül is rá lehet gyújtani
– a dohánytermék kereskedelmi bemutatására szervezett rendezvényen
– szállodák dohányzóként megjelölt és kiadott szobáiban

C: Nyílt légtérben sem jelölhető ki dohányzóhely
– közoktatási intézményben
– gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben
– egészségügyi szolgáltatónál (kivéve pszichiátria) 

D: Tilos lenne a dohányzás az összes aluljáróban, megállóban, játszótéren és annak 5 méteres körzetében.

A tiltott helyen dohányzásért kiszabható bírság összegét 20.000-ről 30.000 forintra emelnék, és a javaslat szerint 25%-át a bírságot kiszabó ÁNTSZ kapja, 50%-át pedig az egészségügyi miniszter tárcája, amely ezt az összeget egészségfejlesztésre, dohányzásmegelőzésre fordíthatná.

A javaslat indoklásában a benyújtók elismerik, hogy a közforgalmú intézmények, munkahelyek zárt helyiségeivel kapcsolatban a zéró tolerancia elvéhez közelítenek a dohányzással kapcsolatban. (A teljes tiltásról szóló háttértanulmányok és tervek egyébként már 2007-ben megszülettek, és 2008 elejére már kész törvényszövege is volt az Egészségügyi Minisztériumnak – mondta korábban az [origo]-nak Horváth Ágnes. A javaslatot végül mégsem nyújtották be, politikai okokból. 2009-ben felbukkant egy enyhébb javaslat, de abból sem lett semmi. Hiába, nagyon erős a dohánylobbi. Mintha most is aktivizálódott volna egy a saját komplett pártjával szembemenő képviselő javaslataiban.) Azzal érvelnek, hogy "A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. Sajnos hazánk a dohányzási szokásokat tekintve az EU27 országok közül 25 . a listában, a lakosság 38%-a dohányzik, 15%-a korábban dohányzott, de már leszokott, és csupán 47%-a, aki sohasem dohányzott élete során."

Heintz Tamás, a javaslat egyik benyújtója, Kaposvár képviselője elmondása szerint "Magyarországon az államnak évente mintegy 325 milliárd forint bevétele van a dohánytermékek után befolyó jövedéki adóból. Ezzel szemben most már bizonyítani tudjuk, hogy 350-385 milliárd forint kiadása van az egészségügynek, illetve a nyugdíjalapnak a dohányzással összefüggő gyógyítási és ápolási költségek, illetve a rokkantosítás miatt."

A dohányzás káros hatásait felesleges tagadni.

 

Viszont most is sikerült kutyakomédiát csinálni.

Ahogy azt már csütörtökön belengették a köztudatba, tényleg benyújtottak a törvénymódosítóhoz egy további módosítót, amely megtiltaná a dohányzást azokban a személyautókban, amelyekben kiskorú gyermek utazik.

 

Ezzel sem vitatkozom, eszem ágában sincs. Igaz, hogy durva belenyúlás a személyes térbe, ezzel a logikával a gyereket nevelő családok erkély vagy terasz nélküli lakásaiban is megtilthatnák a dohányzást (az is hasznos lenne!!), de az igazán komoly az ötlet megfoganásának pillanata.

2011. február 28., TV2, Mokka.
(04:25-től)

 

Társadalmi, szakmai egyeztetések, előkészítés, hatás -és háttértanulmányok, stb? Minek? A kétharmad úgyis megszavazza. Aztán majd meglátjuk.

Jó dolog az improvizáció, de könyörgöm…. a törvényhozásban?!

Megosztás