Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Végleg hiteltelenné vált a Nagy Elszámoltatás

Csak sikerült végleg lenulláznia magát az elszámoltatási kormánybiztosnak. Az elmúlt 10 hónap alatt sem tudott sok eredményt felmutatni, a jelenleg is zajló ügyek nagy része ugyanis még a Bajnai-kormány ideje alatt indult el. Orbán Viktor a jövő tétjének nevezte az elmúlt nyolc évben történt állítólagos visszaélések felelőseinek elszámoltatását: "két ügy van, amely nem tűr halasztást: az elszámoltatás és az ország megmentése a gazdasági összeomlástól."

Milyen eredményt ért el a Papcsák-Budai páros: semmit.
Gyurcsány, Veres, Szilvásy, Draskovics, autópálya-építések, M6-os alagutak, Kőröshegyi völgyhíd, EU-s pályázatok, tanácsadások, kutyafitnesz…

Annyira szerencsétlen balfasz amatőr banda volt az előző (főleg a mostanihoz képest), és nem találtak semmit? Most vagy ennyire ügyesen eltüntettek minden nyomot, vagy mégsem lopták szét az országot?
Persze nem tudjuk, hogy van-e valami titkos Simicska-Puch megállapodás, hogy milyen területeket ne nagyon vizsgáljon Budai Gyula … néha-néha kiborul a bili, következmények nélkül.

Pedig az elmúlt 8 év ügyei közé simán beférhetne Esztergom is: 
1. Esztergom város önkormányzata 25 millió forint közpénzt költött Meggyes Tamás (a volt polgármester) és Bayer Zsolt újságíró magánvádas pereinek ügyvédi költségeire, és megszavazott 2011-re ugyanerre még 30 millió forintot. Nem kell jogot végezni, tiszta sor, hogy a magánvádas ügyek költségeit nem az adófizetők fizetik, főleg nem egy újságíró esetében.
2. Az ÁSZ átvilágította Esztergom gazdálkodását 2007-2010 között, és számtalan szabálytalanságot találtak.

Az LMP levelet írt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak, hogy legyen olyan kedves, és vizsgálja ki a fenti eseteket, hiszen az elmúlt 8 évben történt, és állítólagos visszaélés, és tökéletesen passzol feladathoz.

"Az Ön munkája tehát világos; az elmúlt nyolc év visszaéléseit kell kivizsgálnia függetlenül attól, hogy azokat melyik politikai oldalon követték el. Mi most kétségbeesett esztergomi polgárok megkeresése nyomán arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy az elmúlt években a Fidesz-vezette városban sokan tekintették magukat a törvények felett állónak, és emiatt számos gazdasági visszaélés, megkérdőjelezhető szakmai döntés, gyanús pénzügyi kiutalás történt. Esztergom lakói vizsgálatot várnak. Választ akarnak kapni többek között arra, hogy miért volt szüksége a városnak 60 millió forintért 12 közvélemény-kutatásra, és miért rendelt az önkormányzat 6,1 millió forintért főzőműsort. Érdekli őket az is, milyen célból vásárolt az esztergomi kultúráért felelős nonprofit Kft. közel 700.000 forintért pókerasztalt és pókerzsetonokat, amelyet aztán csak az akkori ügyvezető használhatott. És szeretnék tudni azt is, miért kellett 18 millió forintot költeni a város pénzéből a főtéren elhelyezett betlehemi installációért. 

Úgy tűnik, a helyi Fideszt egyáltalán nem zavarják azok a gyanús kifizetések, gazdasági visszaélések, amelyekről már hónapok óta tudhatnak Esztergomban. Úgy gondoljuk, a nagyobbik kormánypártnak ugyanolyan szigorral kell eljárnia a saját emberei esetében, mint amilyen vehemensen teszi ezt a szocialisták ügyleteinél. Tudnia kell, hogy ez a város mára a működésképtelenség határára került. Ezt egyrészt az elmúlt időszak rossz gazdálkodása, a visszaélések miatt keletkezett hiány okozza. Ugyanakkor a település morális értelemben is a működésképtelenség irányába halad. Az elmaradt felelősségre vonás, a tisztázatlan ügyek, a közismert tények eltusolása nyomán óriási mértékű bizalmi hiány jött létre.

Mindezek alapján arra kérjük, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges lépéseket, és ezúton felajánljuk segítségünket a visszaélés-gyanús ügyek felderítéséhez. Amennyiben azonban azt tapasztaljuk, hogy ezeket az ügyeket el akarják tusolni, akkor újra a nyilvánossághoz fogunk fordulni. A kormánytöbbségnek számolnia kell azzal, hogy ennek az országnak mindenféle színezetű politikusi korrupcióból elege van."
 

Budai 02.23-én úgy nyilatkozott, hogy "megkapta és elolvasta az LMP levelét, de még nem döntött, hogy mit tesz az ügyben."

Nos, Budai Gyula aludt rá egyet, kettőt, valószínűleg konzultált bizonyos emberekkel, majd tegnap megszületett a válasz az LMP-nek:



"
Nem vizsgálhatok mindent az utolsó fűszál eltűnéséig mind a 3200 magyar önkormányzatnál. Az ezek kivizsgálását a parlamentben kérő Schiffer András LMP-frakcióvezetőnek is azt válaszoltam, erre jogszabályi lehetősége sincs."

A cinikus, pökhendi fideszes kommunikáció egyik legszebb példája.

("Fidesz kétharmad" vs. "nincs jogi lehetőség" … ne röhögtess Gyula!)

A véleményem szerint a Fidesz ezzel taktikai hibát vétett, hiszen a közutálatnak örvendő, saját városban is csúfosan bukott Meggyes Tamáson nincs semmi védendő, viszont innentől kezdve nyugodtan mondhatja és mondja is az MSZP, hogy az "elszámoltatás" koncepción alapuló politikai színjáték.

Sajnos tényleg az lett belőle, ahogy Keller 2002-es ámokfutása is az volt.

Ennyit a Nagy Elszámoltatásról. A Fidesz ezt is elkúrta.

 

laspalmas: Persze az is naiv volt, aki csodát várt. Budaitól. 

Megosztás