Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A Széll-Orbán csomag

"Széll Kálmán büszke lenne ránk." – mondta Matolcsy csomagbontás közben. Na persze …

A csomag elnevezése után remélem a Moszkva térből nem lesz Széll Kálmán tér, nem hiszem, hogy Orbán első csomagjára aggatott Széll Kálmán nevét szeretnénk Budapest legforgalmasabb terén látni…

Orbán a helyszínen hallgatta végig 2 miniszterének a beszédét, de nem szólalt fel. Nem egy bátor, miniszterelnöki szerep, főleg, hogy tavaly nyáron a 26 pontját ("visszaadjuk a pálinkafőzés szabadságát" … felejthetetlen)  ő maga jelentette be a Parlamentben.
Hja, a "rossz pontokat" most vigye el a Matolcsy meg a Navracsics.

A 2 miniszter felolvasta a mondókáját, kérdezni tőlük nem lehetett … pedig lett volna miről.

– Április 1-től megkezdik a konzultációkat egy új gyógyszer-finanszírozási rendszerről, ami júliusban életbe is léphet. A tervek szerint a 350 milliárdos gyógyszerkasszából 100 milliárdot kívánnak lefaragni. Hogy hogyan, nem ismert.

– Új közbeszerzési törvényt fogadnak el, és új közmunkarendszer hoznak létre. Az álláskeresési támogatás jelenlegi 270 napos időszakát mindössze 3 hónapra rövidítenék le és ezzel egy időben egy tömeges közmunkaprogramot indítanának. A táppénz időszakát és esetleg mértékét is tervezik lerövidíteni. (Már most is csak 60%-ot kapunk táppénzre, és nem is mernek az emberek elmenni betegszabira … hova csökkentenék még?!)

– Az új közmunkaprogram:
"1. Olyan közmunkaprogramokat indítunk, amelyek sok ember munkáját igénylik, és olyan rég halogatott, fontos problémákat oldanak meg, mint a gátak, víztárolók megépítése, belvízelvezető csatornák kialakítása és karbantartása. 2011. július 1‐ig elkészül a beruházások terve, szeptembertől pedig egyes munkák már megkezdődhetnek, a teljes rendszer pedig 2012. január 1‐jével áll fel.
2. A munkaerő‐kölcsönzés új rendszerét alakítjuk ki. Ennek keretében magánvállalkozások részére is megnyitjuk a lehetőséget, hogy közmunkásokat foglalkoztassanak, vagyis megfelelő feltételek mellett
kölcsönvegyék a közmunkások munkaerejét egy‐egy program megvalósítása során.
3. Egyéni közmunkaprogramot is szervezünk, amelyben lehetőséget biztosítunk arra, hogy egy integrált ellátási láncolat tagjaként állítsanak elő termékeket, amelyek felvevőpiaca is állami eszközökkel biztosított."

– Új rokkanttá nyilvánítási rendszert vezet be, és felülvizsgálják a korábbi rokkanttá nyilvánításokat. Külön közmunkaprogramot indítanának a leszázalékoltaknak. A részletek nem ismertek.

– Mindenkinek a nyugdíjkorhátár eléréséig kell dolgoznia, vagyis a korkedvezményes nyugdíj megszűnik (rendőrök, tűzoltók, vámosok, katonák).

– A magán-nyugdíjpénztári vagyon egy részét, nagyjából 63 százalékát az államadósság csökkentésére fordítják.

– Elektronikus útdíj bevezetése 2013 január 1-tól, évi 120 milliárd bevételt várnak a mostani 50 milliárdos matricabevétel helyett.

– Egy közös Nemzeti Közlekedési Holdingba szerveznék a BKV-t, a MÁV-ot és a Volánt. Megszüntetnék a jelenleg érvényes összesen több mint 85 különböző utazási kedvezmény nagy részét, de a 65 éven felüliek ingyenes utazását viszont ez nem érintené.

– Nem csökkentik a 19%-os társasági adókulcsot 10%-ra.

– A bankadó nem csökken a felére 2012-ben, hanem marad a mostani összeg 2014-ig.

– Oktatási reform:  tanulmányi kötelezettség felső határának 15 évre szállítása, illetve az általános iskolák államosítása (ezen össze is ugrott Kósa Orbánnal.). A felsőoktatásban a felvettek számának csökkentésével lehet spórolni, a hallgatói létszámot tekintve minden évben az állam mondaná meg, mely területen hány férőhelyre van szükség, azaz "az állam rendelné meg a képzéseket" a felsőoktatásban. 2014-re az oktatás átalakításával mintegy 40 milliárd forintot spórolna a kormány.
 
– A törvénymódosítás hatályba lépésétől évi negyvenről húsz napra csökkentik a miniszterek szabadságát.

– Befagyasztják a pártok nominális támogatásának értékét a 2011‐es szinten.

– 2014‐től kétszáz fős országgyűlést választ az ország.

– 2011. július 1‐ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium kidolgozza a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő szabályozás részleteit. Hogyan?

A pontok inkább csak feladatszétosztás a minisztériumoknak, ezért nincs több konkrétum. Ezen dolgoztak hónapok óta?  No komment …

Néhány kép az "Összefogás az adósság ellen" alcímű anyagból:

 

A bővebb, szöveges verzió erre.

Megosztás