Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Strukturális reformokra várva

Kedden Matolcsy & társai (elméletileg) bejelentik a strukturális reformokat. Ez már a sokadik időpont változtatás, minden nap más időpontot jelentettek be. A hírek szerint még a hétvégén is gőzerővel dolgoznak a "csomagon". Ami sajnos azt sejteti, hogy olyan is lesz … átgondolatlan, számítások nélküli, mint az adócsökkentés.

Nem értem, nem értem és nem értem …. az elmúlt 10 hónapban a felduzzasztott apparátus mi a búbánatos picsát csinált? Az utolsó négy ellenzéki évben a Fidesz mi a búbánatos picsát csinált? Mikor Öszöd után mindenki tudta, hogy a Fidesz fog kormányozni, csak az volt a kérdéses, hogy 2010-től, vagy már hamarabb?

Erre még most hétvégén is hegesztik a csomagot … elképesztő.

Közben olvashatjuk az elemzéseket a kormány által célba vett területekről, ezeket olvasva jön rá az ember, hogy micsoda szar helyzetben van az ország, és hogy rohadjon rá a Parlament kupolája az összes kibaszott politikusra az elmúlt 20 évből, akik  rövid távú politikai haszonszerzésből mindig a legkönnyebb utat választották. Egyenlőre erről ennyit, kedden pedig minden kiderül. A lehető legalacsonyabbra helyeztem az elvárásaimat a reformokkal kapcsolatban. Meglátjuk, sikerül-e átugorniuk …

Olvasnivalók hétvégére:
1. 100 milliárdot vágna a kormány a 350 milliárdos gyógyszerkasszán.
Portfolio.hu: Hamarosan robban a 100 milliárdos időzített bomba

"A legutolsó, 2008-as adatok szerint (a 2009-es statisztikát idén tavasszal teszi csak közzé az OECD) hazánk az egészségügyre elköltött összeg közel 32%-át fordítja gyógyszerkiadásra, ez a legmagasabb arány az OECD-országok között (és már 3 éve tartjuk első pozíciónkat) és jócskán meghaladja a három másik visegrádi országban megfigyelt értéket."
 
2. Rokkant-nyugdíj
Mfor.hu: A rokkantakat is előveszi kedden a kormány

"2010 szeptember végén összesen 728 601 fő részesült rokkantellátásban az ONYF adatai szerint. 348 290 olyan rokkant volt, aki még nem töltötte be a korhatárt.2010-ben összesen 646,1 milliárd forintot költött el az állam rokkantnyugdíjakra, ebből 296,9 milliárdot tettek ki a korhatár alattiak ellátásai. A majdnem 350 ezer érintett tehát átlagosan havi 70 ezer forintot kapott az államtól. A kormány számításai szerint ha a 700 ezer rokkantnyugdíjast vissza lehetne terelni a munkaerőpiacra és csak fele olyan hatékonyan dolgoznának, mint a 3,7 millió foglalkoztatott, akkor az közel 10 százalékkal növelné a magyar GDP-t."

Előbb a 600 ezer regisztrált munkanélkülinek kellene munkát adni, utána jöhetnek a rokkantnyugdíjasok …

3. Nyugdíj
Uj Péter: Svéd modell vagy halál

"A nyugdíjügy elég világos matek: befizetünk, később kiveszünk. Amit mi fizetünk be, azt a mostani nyugdíjasok ki, amit majd a gyerekeink be, azt majd mi ki. Ez a felosztó-kirovó állami. Mi ugyan jobban hinnénk "a saját befizetett pénzünket mi magunk vesszük ki iksz év múlva" típusú magánmodellben, de annak már lőttek. De az állami is rosszul áll. Egyre több a nyugdíjas, egyre kevesebb, aki befizet. Már most sem elég a pénz. Honnan veszünk? A költségvetésből.  A költségvetésben van pénz? Nincs. Ott csak hiány van, elég régen. Tehát hitelt veszünk föl, abból fizetjük. Így nő szépen az adóssághegy, és adóssághegy-halmozásban tényleg európa-bajnoki esélyesek vagyunk. Nyomjuk, egyre nyomjuk tovább az adósságot a következő generációkra, amely generációk – mint az előbb láttuk – egyre kisebb létszámúak, és napról napra kevesebb esélyük van működőképes gazdaságot örökölni, hiszen a most összehordott adóssághegy a gazdaságot szépen agyonnyomja. Esélytelenek tehát. De őket tönkre lehet tenni előre, mert kevesebb szavazatot hoznak, mint a mai nyugdíjasok. Meg hátha nem jönnek rá."

A héten újra előbukkant ebben a témában 2009-es (!) cikk, lehet hogy még emlékeztek rá, mi is leközöltük anno. Ezt mindenképpen érdemes végigolvasni, aki nem olvasta akkor annak meg főleg, ismétlem, már 2009-ben így látták a nyugdíjhelyzetet.
Dr. Simon Péter: A járulékfizetők lázadása előtt pár órával

"A politikai szereplőknek tudomásul kell venniük, hogy új helyzet van, az inaktívaknak való ígérgetés és szavazataik adóemelésből és hitelből történő megvásárlásának korszaka véget ért. Új verseny kezd kialakulni az országok között, verseny az európai kultúrkörbe tartozó, európai kultúrát tovább adó, tehát gyerekeket nevelő dolgozni képes, motivált, integrációs problémákat és költségeket nem generáló 20-40 év közötti aktívakért. Ha nem változtatunk azonnal, más országok ki fogják szippantani ebből a térségből a legjobban képzet, legjobban motivált aktívakat.

A nyugdíjrendszerről szóló vitákban komolyan kell venni a demográfiai összeomlás veszélyeit, ajánlatos a pesszimista előreszámításoknál pesszimistább számokból kiindulni. Tudomásul kell venni, hogy azonnali beavatkozás szükséges, hamisak azok az állítások, melyek szerint évek vannak hátra a paradigmatikus reform megszerkesztésére és további évtizedek állnak rendelkezésre a hosszú átmeneti idővel történő végrehajtásra. Számolni kell azzal, hogy a befizető korosztályok felmondják a jelenlegi alkukat rövid időn belül. Nem lehet még egyszer eljátszani azt bizonyos nem túl szerencsés korosztályokkal, hogy átmeneti rendszer címén évtizedekig dupla járulék fizetését várjuk tőlük."

Megosztás