Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Komolytalan

Meggyes Tamás az egyik "legnagyszerűbb" magyar politikus, ostoba, buta, beképzelt, arrogáns, nagypofájú … szóval mindenben a legjobb. Szeretnék is gratulálni, mivel most látom csak, hogy tavaly már sikerült megszereznie az abszolutóriumot a Kodolányi János Főiskola nemzetközi kapcsolatok szakán, így reméljük, hogy hamarosan Meggyes Tamás is sikeres ugrik egyet felfelé, az érettségivel rendelkezőktől népes táborából a felsőfokú végzettségűek közé. Nem olyan rossz ez 44 évesen … bár nyelvvizsgája még mindig nincs neki, lehet ezért nincs meg még a diploma? 
Jelenleg parlamenti képviselő, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja, és önkormányzati képviselő. Kevés, nagyon kevés ez egy ilyen nagy formátumú embernek …
Én nagyon el tudnám képzelni kommunikációs vonalon, Szijjártó Peti lassan kezd úgyis elhasználódni, és Meggyes tökéletes szóvivő lenne, dörzsölt és a szeme sem rebben mikor hazudik beszél, mintha Szijjártó és Nyakó szerelemgyermeke lenne.

Az Állami Számvevőszék átvilágította Esztergom gazdálkodását 2007-től 2010-ig bezárólag, amikor is  a fent nevezett úriember volt a polgármester. Az ÁSZ elnöke a volt fideszes képviselő Domokos úr, így nem is lepődtünk meg, mikor az ÁSZ bejelentette, hogy nem hozzák nyilvánosságra a dokumentumot, mert az nem az ÁSZ elnöke által aláírt számvevőszéki, hanem számvevői jelentés.
A tiltakozások hatására azonban mégis csak napvilágra került, hogy mit talált az ÁSZ Esztergomban. (A teljes jelentés.)

Csak röviden:
– az önkormányzat súlyosan eladósodott, az úgynevezett adósságszolgálati ráta 2010-re a költségvetési tervek alapján meghaladta a 75 százalékot, vagyis a saját bevételek háromnegyedét kell a hitelek és kamataik törlesztésére fordítani.
– 2007-ben még az összes kiadás 3,4 százaléka volt a hiány, de 2010-ben már az összes kiadás 28 százalékára, 6,8 milliárd forintra rúgó költségvetési hiányt terveztek be.
– a pénzügyi kontroll "gyenge" volt a polgármesteri hivatalban.
– a jegyző nem gondoskodott a belső ellenőrzési feladatokról.
– Meggyes Tamás megsértette a közbeszerzési törvényt, amikor 2009-ben a pályázat mellőzésével kötött két, összesen 143 millió forint értékű szerződést egy magáncéggel Esztergom város közbiztonságának fenntartása tárgyában. (A magáncég az UD Zrt. egyik leányvállalata …)
– fideszes városvezetés több alkalommal is jelentős hiteleket vett fel, illetve összesen 12,6 milliárd forint értékben bocsátott ki svájci frank alapú – az ÁSZ szerint az árfolyammozgások miatt kockázatos – kötvényeket.
– A kötvények mellett a napi kiadásokat folyószámlahitelek igénybevételével biztosították. 2008 végén ezek állománya 925 millió, 2009 végén 819 millió, 2010-ben pedig már 1,6 milliárd forint volt.
– Egy alkalommal, 2010 nyarán még a munkabérek kifizetésére is 100 millió forint kölcsönt kellett felvenni.
– Eltűnt az esztergomi újszülöttek támogatására szánt Szent Miklós Alap pénze. Ezt  még 2005-ben hozták létre, vállalva, hogy abba minden esztergomi újszülött javára félmillió forintot, majd évente további 50 ezer forintot fizet be, amelyet a gyerekek 21 éves korukban kaphatnak meg tanulmányaik fedezésére vagy lakásvásárlásra. 2009-ben a képviselő-testület működési célra vett fel két részletben 610 millió forint rövid lejáratú, devizaalapú hitelt, amelynek fedezeteként az alapban elhelyezett értékpapírok szolgáltak. Az értékpapírokat tavaly november 23-án a bank követelése kiegyenlítésére fordította, mivel a hitelt a város nem fizette vissza.

A reakció pedig a következmények nélküli országban:

Sőt, még ezt is sikerült felülmúlnia, amikor azt nyilatkozta, hogy "ez egy rendkívül jó jelentés. A számvevők jóval kevesebb észrevételt tettek, mint a legutóbbi, 2005-ös vizsgálat után, és nem javasoltak fegyelmi eljárást, illetve nem tettek feljelentést sem.

Meggyes szerint azonban "kár a Szent Miklós Alap eltűnt pénze miatt aggódni, hiszen leghamarabb 2026-ban kell fizetni az akkor 21 éves fiataloknak. A pénz elkülönítése a  önként vállalt takarékosság volt, a kötelezettségeket e nélkül is lehetne teljesíteni. A Szent Miklós Alapban lévő értékpapírok elvesztését lényegében utódja okozta azzal, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményezett az önkormányzat ellen."

A múltkor tárgyalt eset kapcsán, miszerint 30 milliót költött Esztergom Meggyes és Bayer Zsolt magánvádas pereinek ügyvédi költségeire, az LMP levelet írt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak. Budai csak annyit közölt, hogy "megkapta és elolvasta az LMP levelét, de még nem döntött, hogy mit tesz az ügyben."

Holló hollónak azonban nem vájja ki a szemét …

Megosztás