Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

48 napig tartott az MTV-s csoda

Január elsején lett Süveges Gergő az M2 intendánsa (milyen egy hülye szó, kedves Medveczky Balázs!). Furcsa, kissé félreállítás-szagú döntés volt egy politikai műsorokat vezető emberre bízni az MTV újonnan induló gyerekcsatornájának "elkészítését", annyi azonban mindenképp mellette szólt, hogy 35 évesen friss szemléletmóddal, 4 gyermek édesapjaként pedig nem tankönyvi, hanem valódi tapasztalattal tud nekilátni a feladatnak.

Így is lett. A lelkesedése már abból érezhető volt, hogy január 4-én elindított egy blogot. Ő személyesen, az M2 első embere.

"Miért ír egy intendáns naplót? A kinevezésem óta eltelt négy nap tapasztalata azt súgja: tanulságos időszaknak nézek elébe."

 

Remek, fiatalos és egyben állampolgárbarát döntés volt. Nem lenne hülyeség bizonyos közpozíciókban kötelezővé is tenni…. elvégre a száraz sajtóközlemények nem sokat érnek, mindig az az érdekes, ami mögöttük van. Meg persze a vezető, aki kiadatja őket. Ha csak heti egyszer ír pár sort, akkor is rengeteg minden kiderül róla, a stílusáról, jelleméről… Természetesen ezt valószínűleg jónéhányan nem szeretnék/mernék vállalni.

Süveges Gergő vállalta. Családja és munkái mellett 14 postot írt a blogján, be-beszállt a kommentelésbe is, és január 9-én fabrikált egy Ötletládát is, ahova várta a műsor- és tematikatippeket az olvasóktól a gyerekcsatornához. Ez egyszerre volt nézőközpontú és költséghatékony, hisz nem egy PR-cég sokmilliós tanulmányából, hanem közvetlenül az élő, hús-vér emberektől tájékozódott, egy INGYENES felületen. Ilyen sikeres imázskampánya szerintem még soha a büdös életben nem volt az MTV-nek.

Úgy hírlik azonban, hogy ami lefele jó, az felfele nem, és az intendásnak épp a nagysikerű blogja lett a  veszte.

Csekély 48 nap után, február 17-én lemondott az M2 éléről, a hivatalos közlemény szerint azért, hogy elegendő ideje jusson a családjára. A NOL információi szerint viszont azért, mert az Intendánsblogon nyilvánosságra hozta a formálódó gyerekcsatorna őszi műsorterveit, "de ezt előre nem egyeztette és nem is hagyatta jóvá a főnökeivel és a műsorokat majd gyártó műsor-szolgáltatási alap illetékeseivel sem. Ez főnökeinél kiverte a biztosítékot."

Ugyan leírta, hogy ezek egyelőre csak tervek, de mégis.
"Ez a lépése igencsak meglepetést, megütközést keltett a szakmában, hiszen a közszolgálati és a kereskedelmi televíziók műsorigazgatói a tervezés szintjén még hétpecsétes titokként őrzik a tervezett műsorstruktúrát, különösen a műsortípusokat, a címeket, az időbeosztást tartalmazó „rácsot”, nehogy a konkurencia ahhoz igazítsa a saját műsorrendjét."

Ebből a magyarázatból eléggé kilóg a lóláb, ugyanis egyszerűen képtelenség, hogy a külföldi rajzfilmeket csak gyerekhülyítő reklámokkal és végtelen ajánlókkal megszakító Minimax, DisneyChannel, CartoonNetwork konkurenciának tartson egy nagyrészt saját műsorokra építő, oktató-ismeretterjesztő ifjúsági csatornát.

De nézzük a Süveges Gergő által kirakott tervet:

"Csipp… csepp… akkor nekikezdek.

Az őszi indulásra tervezett struktúránk teljes egészében készen van.
Elsőként azt mutatom meg, a terveink szerint hogyan fog festeni egy hétköznap a majdani gyermek-, ifjúsági és családi csatornán.

 

6.00-7.00 Hagyd aludni apáékat – animációs filmek már ébren lévő gyerekeknek
7.00-8.00 Mindjárt indulunk! – zenei műsor
8.00-8.20 Híradó felnőtteknek
8.20-8.45 Mit főzzek ma? Apa-anya-tesó konyha
8.45-9.15 Társadalmi célú szappanopera
9.15-10.00 Időtöltő – animáció, mondóka, mese a legkisebbeknek
10.00-10.40 Friss, családi kör típusú elemző műsor
10.40-11.30 Időtöltő – folytatás
11.30-12.00 Elemző műsor – interaktív folytatás
12.00-12-01 Déli harangszó – gyerekekre hangolva
12.01-12.15 Ebéd gyerekekkel, iskolai reality
12.15-13.00 Ismétlés az előző napról – szavazás alapján
13.00-13.30 Mese ebéd után
13.30-14.30 Természet- vagy ismeretterjesztő film
14.30-15.00 Napi doki
15.00-16.00 Megmozgató, bevonó, együtt játszó, interaktív műsor
16.00-16.45 Iskolai kiegészítő – oktatósáv
16.45-17.15 Napi sorozat
17.15-18.40 Élő stúdióműsor, benne telefonos játék, programajánló stb.
18.40-18.50 Esti torna
18.50-19.05 Esti mese
19.05-19.30 Gyerek-, ifjúsági híradó
19.30-20.00 Pótmese
20.00-20.30 Napi saját folytatásos fikció
20.30-22.00 Film fiataloknak
22.00-23.00 Tízóra – interaktív elemző beszélgetés valamely, a film által felvetett kérdésről
23.00-23.30 Zanza – a nap legjobb, legérdekesebb, legfontosabb pillanatai
23.30-24.00 Dokumentum-sáv
00.00-00.30 Még nem vagyok álmos – zene elalváshoz vagy ébren maradáshoz
00.30-1.30 Cicavízió – az elmúlt évtizedek legendás gyerek-, ifjúsági, családi és vetélkedőműsorainak ismétlése
1.30-6.00

Éjszakai zene"

 

Mivel Süveges Gergőt is váratlanul érte saját lemondása -legalábbis erre utal, hogy előző este még a Klubrádióban beszélt intendánsi terveiről-, valami komoly dolog állhat a háttérben. Talán az Index által említett pénzhiány és csúszó indulás.

Esetleg egy másik bejegyzés arról a fránya blogról. A Fekete csütörtök című február 3-ról.

"Minden nap tanulunk valamit. Ma éppen felébredni tanultunk.

Bár eddig minden interjúban lelkesen ecseteltem, nem lesz bemutatkozó napja a gyermek-, ifjúsági és családi csatornának március 15-én.

Itt véget is érhetne a mai bejegyzés, de hogy legyen valami pozitív kicsengése is, bár nem ide tartozik, de elmesélem, hogy az óvodából hazatérő gyerekeim délután kórusban zengték legfrissebb szerzeményüket. Betöltötte a házat a nóta, valahogy így:

Zöld erdőben jártam, virágok között.
Ott láttam egy törpét, szalonnát sütött.
Mondtam neki, hogy:
Adj egy falatot!
Megfordult a törpe, s fityiszt mutatott.

Tényleg jópofa, nem?"

 

Ugye tudjuk, kinek a közismert gúnyneve a törpe? Gondolom a legfelsőbb szinteken is olvasták Süveges blogját, tudni akarván, miről és mit ír a nyilvánosságnak. Mikor ezt a mondókát elolvasták, valószínűleg agybajt kaptak. Hogy merészeli?! Hogy képzeli?! stb. zenghetett végtelennek tűnő percekig némi toporzékolással kísérve. Beosztott nyilvánosan csúfolja a legnagyobb főnököt, egyértelmű casus belli. Rögtön ezután kirúgni Süvegest azonban túl feltűnő lett volna. Szerintem nem merték megkockáztatni, hogy totálisan kiröhögtetik magukat egy olyasmi sajtóközleménnyel, ami azt fejtegeti, hogy "az M2 intendánsa egy óvodás mondókával gúnyolta tiszteletlen módon a magyar nemzet miniszterelnökét, egyértelműen az ő balliberális körökben használatos közismert csúfnevén, törpeként utalva rá."

Csendben, türelmesen vártak inkább valamire, amit a szorgalmas intendáns lelkesedésében "elkövet", és megfelelő okot szolgáltat ezzel egy fejmosós beszélgetésre való meghívásra, a végén egy kis aláírnivalóval.

Emelett a verzió mellett szól, hogy 20-án Süveges Gergő a Facebook-oldalára nemes egyszerűséggel kirakta az Illés együttes Nem akarok állni című számát.

 

 

Sajnáljuk.

 

Megosztás