Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nincs ingyenebéd, csak ingyenutazás

A poszt első felét H küldte, köszönjük!

A fővárosi közlekedési anomáliák után nézzünk már körül az ország háza táján is ez ügyben. Tavaly március óta regisztrációs jegyet kell váltani a tömegközlekedési  járműveken. A regisztrációs jegyet azért vezették be, hogy tiszta képet kapjanak arról, hányan utaznak a jogosultak közül ingyen. Ebbe a körbe – szociálpolitikai kedvezmény alapján – a 6 év alatti gyermekek, a 65 év felettiek, a hadigondozottak, hadiözvegyek és a menekültek tartoznak, illetve a vasutasok és családtagjaik.

Tavaly március óta mintegy tízmillióan utaztak ingyen a tömegközlekedési eszközökön hazánkban. A pontos szám nem ismert, mivel a vasutasoknak és családtagjaiknak eddig nem kellett regisztrációs jegyet váltaniuk.

Igen jól értettük, 10.000.000 ingyenutazás volt 2010-ben!

A MÁV a VG kérdésére közölte: eddigi adataik szerint az összes eladott jegy 5-6 százaléka regisztrációs – azzal számolva, hogy az elmúlt években 140-150 millió utazás volt évente, ez 7-9 millió új regisztrált utat jelent. Megtudták azt is, hogy a nyugdíjasok jóval többször közlekednek vonaton, mint a szintén ingyen utazó kisgyerekek. Az összes regisztrációs jegy 85 százalékát 65 éven felettiek vették, a hat év alattiak számára pedig az ingyenes jegyek 14 százalékát váltották meg.
Készült kimutatás az utazási távolságokról, ebből kiderült, hogy átlagosan 70-80 kilométert tesznek meg regisztrációs jeggyel. Egy ekkora táv teljes árúval 1470 forintba kerül.

Szarvas Péter a  Körös Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta:
"A bevezetés utáni első hónapokban már látszódott, aztán a pontos adatok ismeretében beigazolódott, hogy háromszor annyian utaznak ingyenesen társaságunk járatain, mint amennyit feltételeztünk. Az állami árkiegészítést is a korábban becsült szám alapján kapjuk, melynek összege tavaly sem változott."

Heves megyében 3 Volán-társaság működik: az Agria Volán, a Mátra Volán és a Hatvani Volán.

"Az eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a díjmentesen utazók száma meghaladja a korábbi becsült értékeinket. Adataink szerint havonta átlagosan több mint ötvenezer ezer utas veszi igénybe díjtalanul helyközi járatainkat" – mondta el Pintér Lajos, az Agria Volán Zrt. személyszállítási üzletág-igazgatója.

"A Mátra Volánnál tavaly március és december között 657 ezer 700 regisztrációs bilétát adtak ki a gépkocsivezetők, azaz az összes utasszám 11,5 százaléka utazott ilyen jeggyel. Az ingyenes utazások közel 78 százaléka nem több 20 kilométernél, 120 kilométeren túlra csupán minden századik regisztrációs jegy szól. Az ingyenes utazások szempontjából a 7- 9 óráig tartó időszak a legnépszerűbb" – tájékoztatott Kiss Tibor, Mátra Volán Zrt. autóbusz-közlekedési vezető menedzsere.

A kormány még január közepén jelentette be, hogy spórolnának a közösségi közlekedésben, amely magában foglalja a kedvezményrendszer és a regisztrációs jegy teljes felülvizsgálatát, ehhez csatlakozik a vasúttársaság a tervezett intézkedésével.
Most pedig kiderült, hogy jóval többen utaznak ingyen a tömegközlekedési járműveken mint gondolták. Érdekes, mi ezt sejtettük. Azt is, hogy ezt a szolgáltatást reggel 7 – 9 között veszik igénybe a legtöbben. Miért is ne a legnagyobb csúcsforgalomban? Azt viszont már meg is állapíthatjuk, hogy kevesellni fogják az állami támogatás 250 milliárdját, ugyanakkor a kormány csökkenteni szeretné még ezt is. Kíváncsiak vagyunk milyen megoldás születik, ha születik egyáltalán.

Még egyszer szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy ingyenes utazás a 6 éven aluli gyerekekre  és a 65 éven felüli nyugdíjasokra vonatkozik. Ebben nincsenek benne az örökifjú, fiatal, erőtől duzzadó nyugdíjasaink. A Volán-buszokon nagyon sokszor tapasztalhatjuk, hogy a járművezetők (tisztelet a kivételnek) nem adnak jegyet. Nem regisztrációst, hanem olyat amiért kifizetik a viteldíjat. Kevesebb pénzt vesz el a sofőr, és nem ad jegyet. Többször tapasztaltam saját magam is, hogy a buszpályaudvaron a forgalmi iroda előtti buszon meg merte ezt csinálni. Olyanról is hallottam, amikor a nyugdíjas elutazott a fővárosba csak azért, mert ott pár forinttal olcsóbb volt a tojás. Ingyen miért ne? Van mindenféle változat, mert a magyar szeret élni a helyzettel.Vagy inkább visszaélni. Kíváncsian várom, hogy a kormány mikor tesz rendet ebben a sok pénzt elszívó ránk maradt rossz rendszerben.

 

laspalmas:
Kedves H és többiek! Ne izguljatok tovább, megszületett a döntés az ingyenes utazások ügyében.

"A nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása biztosan nem lesz a strukturális reformok közöttközölte Szijjártó Péter a kormány pénteki ülése után.

A lehetséges forgatókönyvek között szerepelt a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása, ám Orbán Viktor miniszterelnök határozott tiltakozása miatt ez a felvetés végleg kikerült a javaslatból – mondta a szóvivő."

 

Ennyit a nagy reformokról, az ígéretekről, Orbán tökösségéről….egy ilyen óriási bázisnak ő sem mert nekimenni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valahol, valakin viszont spórolni kell, hogy talpon maradjon az ország. Ha a nyugdíjasoktól nem, a segélyezettek fizikálisan sokkal erősebb tömegétől még úgyse lesz merszük elvenni bármit is. Lehet tippelni, ki marad…

Igen, az adófizetők. Szerintem nem sok jóra számíthatunk.

"A szóvivő megerősítette: a kabinet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján a pénteki tanácskozáson első olvasatban megtárgyalta a strukturális reformokat.

A kormánytagok több észrevételt tettek az előterjesztéssel kapcsolatban, amelyet második olvasatban jövő héten, valószínűleg szerdán tárgyal a kormány, és ha addigra az előkészítő munkák, valamint az egyeztetések úgy haladnak, akkor aznap akár véglegesen dönthetnek róla – mondta Szijjártó Péter."

 

Ejj, de szép is lesz!

zero:
A 65 éven felülieknek adott kedvezmények az Európai Unió országaiban. Igen, sehol sincs személyi felvillantásával ingyen utazás…

Megosztás