Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Jajj a kispesti krumplipucolóknak!

Kispest, Budapest XIX.kerülete. Polgármester Gajda Péter, MSZP. Az önkormányzat összetétele: 9 fő FIDESZ-KDNP, 6 fő MSZP, 1 fő Jobbik, 1 fő LMP.

Ez utóbbi, bizonyos Gerháth Csaba nyújtott be február 8-án egy előterjesztést az önkormányzat lapjának megszüntetésével kapcsolatban. A tegnapi ülésen pedig a fideszes képviselők megszavazták vele, így a Kispest újságnak annyi.

Az előterjesztés maga egy kincs, stílusban és tartalomban is olyan más, mint az eddig megszokottak. Úgy látszik, lehet így is….


"Előadó: Gerháth Csaba képviselő

Tárgy: Kispest Újság

 

Tisztelt Képviselő-testület!

Rögtönzött saját felmérésünk alapján a kerületi lap (“Kispesti Újság” című önkormányzati tájékoztató lap) olvasottsága nem haladja meg a 10 %-ot. A kézbesítés utáni napokban a lakótelepi házak között fújja az újságokat a szél. Arról már nem is beszélve, hogy egyáltalán ki olvassa – őszintén szólva, véleményem szerint, jelentős része krumpli- vagy zöldséghámozás segédeszköze lesz, esetleg a szemetest bélelik ki vele. Ez nem az újságon múlik, egyszerűen nem támasztják alá a társadalmi trendek, az emberek egyre kevésbé olvasnak újságot. Ez a mai gazdasági helyzetben pénzügyileg indokolatlan, illetve ökológiailag pedig elfogadhatatlan.

Mivel a lap úgyis számítógépen készül, és éppen egy új informatikai terv kidolgozásáról is szó van, esetleg fel lehetne mérni, milyen igény lenne egy virtuális hírlevélre – amellett, hogy hány olyan postaládába dobnak be, ahol senki nincs. Én elhiszem, hogy így szokás, és egy hivatalban nehéz túllátni azon, hogy eddig így csinálták, akkor ezt nekünk is így kell csinálni, csak, úgy gondolom, mikor környezetvédelemről beszélünk, meg takarékoskodásról, és mondjuk ezt úgy oldjuk meg, hogy munkanélküliektől vesszük el a lehetőséget, vagy az utolsó cseppeket, akkor évente százezrek, vagy egy-két millió is számít. Ennyi pénzből hozzá lehetne járulni egy melegedőhöz, néhány embernek hosszabb-rövidebb idáig munkát lehetne biztosítani, de mi kidobjuk az ablakon, mert így “logikus”. Kíváncsi lennék, ha a következő szám elejére kitennénk egy felhívást, hogy mindenki feltétlenül küldje vissza az ott látható nyilatkozatot, különben nem kap több számot, hány érkezne vissza. Ebből kiderülne, hogy kb. mennyi lenne a reális példányszám.

És ez csak egy önkormányzat, egy önkormányzati lap (és mennyi papír).

Mindezek alapján újra kell gondolni a Kispest Újság kiadásának eddigi gyakorlatát, ezért a következő határozati javaslat valamelyikét kérem elfogadni.

Budapest, 2011. február 7.

Tisztelettel:

Gerháth Csaba

képviselő

HATÁROZATI JAVASLATOK:

1.       Felmérés készítése az alábbi kérdésekkel az újság címlapján:

“Kérjük segítse munkánkat a következő kérdések megválaszolásával, a válaszoknak a Polgármesteri Hivatalba való eljuttatásával. A kispesti lakossággal való jobb kapcsolatok, a nehéz gazdasági helyzet következményei és a környezetvédelem szempontjából nagyon hasznos lenne megtudnunk véleményüket.

1. Igényt tart-e Ön a jövőben is a Kispest újságra?
2. Amennyiben nem, vállalja-e, hogy egyénileg informálódik a jövőben a kerület fontos híreiről, eseményeiről, rendezvényeiről?
3. Amennyiben a jövőben is igényt tart az újságra, hajlandó lenne-e havi 100 Ft (évi 1200 Ft) összeggel hozzájárulni a lap költségeihez?
4. Amennyiben a jövőben is igényt tart az újságra, hajlandó lenne-e lemondani nyomtatott változatáról, és e-mailben küldendő, elektronikus változatát olvasni?
5. Milyen témákat, írásokat, tudósításokat látna a jövőben szívesen?
6. Milyen egyéb változtatásokat javasolna még?

Kérjük a válaszait juttassa el a Polgármesteri Hivatalba, ………….-hoz, ……………..-ig.
Segítségét, véleményét köszönjük!”

2.      “Kispesti Újság” című önkormányzati tájékoztató lap papíralapú kiadásának megszüntetése és internetes megjelenésének (honlapon történő) biztosítása.

Határidő: azonnal

Felelős: polgármester"

 

Nagy Endre, a polgármesteri hivatal szóvivője elmondta, hogy a 27 ezres példányszámú kétheti önkormányzati újságra évi bruttó 31 millió forintot fordítottak összesen.

Most ez az összeg elvileg megmarad….de akinek nincs internete, az hogy értesül a kerület dolgairól?

Megosztás