Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A nap képe: Együttműködés

A fülkeforradalom óta a népszavazás intézménye vélhetően kényelmetlenné vált, inkább leveleket küldözgetnek Orbánék a Zembereknek. Most éppen alkotmányügyben, ezt a hétvégén tudtuk meg.

Két héten belül tizenkét kérdésből álló kérdőívet küld ki a választópolgárok számára az új alkotmány előkészítésével kapcsolatosan a nemzeti konzultációs testület – tájékoztatta az újságírókat vasárnap Szájer József, a bizottság vezetője.

A kérdőíveket két héten belül kell visszaküldeni a kormány számára – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus, kiemelve: a kormány saját apparátusán belül kívánja feldolgozni a válaszokat, így a kezdeményezés a postai költségeken kívül többe nem kerül az államnak.

Ezek a kérdések, amit hamarosan mindenki megkap a postaládájába:

1. Az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e?

2. Korlátozza-e az új alkotmány az állam eladósodását?

3. Vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket az új alaptörvény, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség?

4. Járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után?

5. Engedje-e az új alkotmány a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását vagy sem?

6. Az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után?

7. Az új alkotmány fejezze-e ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét?

8. Az új alaptörvény védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét?

9. Az új alkotmány védje-e fokozottan a nemzeti vagyont?

10. Az új alaptörvény szerint kizárólag átlátható gazdasági hátterű társaságok számára legyen-e nyitva az állami forrásokhoz való hozzájutás?

11. A bíróságok számára legyen-e mód a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására?

12. Az új alaptörvény szankcionálja-e a parlamenti bizottságok előtt való meg nem jelenést?

 

Ezen a bejelentő sajtótájékoztatón lőtte Soós Lajos (MTI) azt a fotót, ami gyönyörűen szimbolizálja a magyar politikára jellemző kutyakomédiát. Gerinc és küzdelem, pártok és elvek, oldalak és emberek. Íme!

 

Szili Katalin felkérését néhány nappal ezelőtt azzal magyarázta Szájer József, hogy a volt házelnök egy olyan környezeti, környezetvédelmi és szociális szempontot jelenít meg a testületben, amely "minden magyar állampolgár számára fontos". Szili Katalin "szövetségesünk" abban, hogy új alaptörvényre van szükség – fűzte hozzá akkor.

A Nemzeti Konzultációs Tagjai rajta kívül még: Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, Csák János, Magyarország londoni nagykövete, és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Mi ez, ha nem a valódi, hamisítatlan NER?

Megosztás